meisje poetst haar tanden
Blog

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met gaatjes, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poetsen met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

Wat is fluoridetandpasta?

Fluoridetandpasta is op die moment het meest doeltreffende en risicoloze beschermingsmiddel tegen tandbederf. De fluoride die tandpasta bevat zorgt ervoor dat tandbederf voorkomen wordt en dat het glazuur minder snel oplosbaar is. Dit betekent dat je tanden beter beschermd zijn tegen de zuren en suikers uit eten en drinken, waardoor er minder snel gaatjes zullen ontstaan. Het is dus belangrijk om een tandpasta te nemen die fluoride bevat.

Hoeveel tandpasta heb ik nodig?

De hoeveelheid tandpasta die je per poetsbeurt nodig hebt hangt af van je leeftijd.

  • Vanaf het doorkomen van de eerste melktandjes tot de leeftijd van 2 jaar is de nodige hoeveelheid tandpasta te vergelijken met de grootte van een rijstkorrel.
     
  • Voor kleuters tussen 2 en 6 jaar is de grootte van een erwtje aangeraden
     
  • Vanaf 6 jaar geldt dezelfde aanbeveling als voor volwassenen, namelijk om de tandpasta aan te brengen over de volledige oppervlakte van de tandborstel.

Er bestaan ook voedingssupplementen op basis van fluoride, maar in België is er geen enkele reden om deze aan te bevelen. Enkel in gebieden met een zeer laag fluoridegehalte in het drinkwater en bij onvoldoende gebruik van mondhygiëne producten is het te overwegen. In zulke gevallen is het advies van een tandarts erg belangrijk. 

Fluoride in ons dagelijks dieet

De voornaamste fluoridebronnen in ons dieet zijn drinkwater, mineraalwater, thee, sommige fruitsappen en visproducten. Let op, water met een hoog fluoridegehalte, maw meer dan 1,5 mg/L, is niet geschikt voor regelmatige consumptie door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar oud, ook niet voor de bereiding van poedermelk. Het is daarom belangrijk om de verpakking van flessen goed na te kijken.

Daarnaast pleit de Hoge Gezondheidsraad er ook voor om het fluoridegehalte duidelijk aan te geven op de verpakking van tandpasta’s en ze te controleren. Tandpasta's met meer dan 1.500 ppm fluoride mogen enkel verkocht worden in de apotheek en op voorschrift van specialisten.

Welke tandpasta kiezen?

Voor een tandpasta voor kinderen kijk je het best niet enkel naar de leeftijd die vermeld staat op de verpakking, maar ook naar het fluoridegehalte
De hoeveelheid fluoride kan je aflezen in de ingrediëntenlijst op de achterkant van je tube tandpasta. 

  • Voor kinderen tot 6 jaar gebruik je best tandpasta met 1000ppm F-.
  • Vanaf 6 jaar mag je kind een volwassen tandpasta met 1450ppm F- gebruiken. 

De hoeveelheid tandpasta pas je aan op basis van de leeftijd. Tot 2 jaar een rijstkorrel en vanaf 2 jaar een erwt. Let op: In veel peuter- en kleutertandpasta’s zit minder fluoride dan aanbevolen.

Tips om je tanden te poetsen

De juiste tandpasta is een goede start. Maar er zijn nog heel wat andere tips om goed je tanden te poetsen.

Extra leuk voor de kinderen of voor jezelf als geheugensteuntje: de tandenpoetskalender. Hang hem ergens in het zicht en kleur (samen) de bolletjes in wanneer de tanden gepoetst zijn.

Je tanden verdienen een eigen verzekering

Ontdek Dentalia Up

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken
Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.

Blog

De eerste tandjes van je baby: wat moet je weten

Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?

Blog

Is het laten trekken van je wijsheidstanden noodzakelijk?

Je wijsheidstanden komen meestal door tussen het 18de en 25ste levensjaar. Hoewel het geen pretje is om deze wijsheidstanden te laten trekken, is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Hoe dit gebeurt, waarom en waar, dat lees je in deze blog.