Gezond leven

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

Wat is fluoridetandpasta?

Fluoridetandpasta is op die moment het meest doeltreffende en risicoloze beschermingsmiddel tegen tandbederf. De fluoride die tandpasta bevat zorgt ervoor dat tandbederf voorkomen wordt en dat het glazuur minder snel oplosbaar is. Dit betekent dat je tanden beter beschermd zijn tegen de zuren en suikers uit eten en drinken, waardoor er minder snel gaatjes zullen ontstaan. Het is dus belangrijk om een tandpasta te nemen die fluoride bevat.

Hoeveel tandpasta heb ik nodig?

De hoeveelheid tandpasta die je per poetsbeurt nodig hebt hangt af van je leeftijd.

  • Vanaf het doorkomen van de eerste melktandjes tot de leeftijd van 2 jaar is de nodige hoeveelheid tandpasta te vergelijken met de grootte van een rijstkorrel.
     
  • Voor kleuters tussen 2 en 6 jaar is de grootte van een erwtje aangeraden
     
  • Vanaf 6 jaar geldt dezelfde aanbeveling als voor volwassenen, namelijk om de tandpasta aan te brengen over de volledige oppervlakte van de tandborstel.

Er bestaan ook voedingssupplementen op basis van fluoride, maar in België is er geen enkele reden om deze aan te bevelen. Enkel in gebieden met een zeer laag fluoridegehalte in het drinkwater en bij onvoldoende gebruik van mondhygiëne producten is het te overwegen. In zulke gevallen is het advies van een tandarts erg belangrijk. 

Fluoride in ons dagelijks dieet

De voornaamste fluoridebronnen in ons dieet zijn drinkwater, mineraalwater, thee, sommige fruitsappen en visproducten. Let op, water met een hoog fluoridegehalte, maw meer dan 1,5 mg/L, is niet geschikt voor regelmatige consumptie door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar oud, ook niet voor de bereiding van poedermelk. Het is daarom belangrijk om de verpakking van flessen goed na te kijken.

Daarnaast pleit de Hoge Gezondheidsraad er ook voor om het fluoridegehalte duidelijk aan te geven op de verpakking van tandpasta’s en ze te controleren. Tandpasta's met meer dan 1.500 ppm fluoride mogen enkel verkocht worden in de apotheek en op voorschrift van specialisten.

Welke tandpasta kiezen?

Voor een tandpasta voor kinderen kijk je het best niet enkel naar de leeftijd die vermeld staat op de verpakking, maar ook naar het fluoridegehalte
De hoeveelheid fluoride kan je aflezen in de ingrediëntenlijst op de achterkant van je tube tandpasta. 

  • Voor kinderen tot 6 jaar gebruik je best tandpasta met 1000ppm F-.
  • Vanaf 6 jaar mag je kind een volwassen tandpasta met 1450ppm F- gebruiken. 

De hoeveelheid tandpasta pas je aan op basis van de leeftijd. Tot 2 jaar een rijstkorrel en vanaf 2 jaar een erwt. Let op: In veel peuter- en kleutertandpasta’s zit minder fluoride dan aanbevolen.

Tips om je tanden te poetsen

De juiste tandpasta is een goede start. Maar er zijn nog heel wat andere tips voor propere melktanden bij je kinderen of tips om goed je tanden te poetsen.

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.