Gezond leven

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

Heeft je kind pijn bij het tandenpoetsen of bij het drinken van warme of koude dranken? Zie je gele verkleuringen op de kiezen? Dan is het aanbevolen een bezoek te brengen aan de tandarts om het melkgebit na te laten kijken (en later zeker ook bij het doorbreken van het blijvende gebit). 

Mogelijk heeft je kind kaasmolaren. Deze poreuze vlekken ontstaan omdat de beschermende glazuurlaag bij de vorming van de tanden onvoldoende ontwikkeld is. De gevolgen kunnen ernstig zijn: gevoelige tanden, meer kans op gaatjes en zelfs afbrokkeling van de tanden. Download ook ons e-book over Dentalia Plus.

De oorzaken van kaasmolaren

Sinds een tiental jaren komen kaasmolaren voor bij 10 tot 15% van de kinderen. Snoepen, frisdrank en slecht poetsen kun je hoe dan ook beter vermijden, maar dat alles heeft geen invloed op de vorming van kaasmolaren. 

Over de precieze oorzaak tasten wetenschappers nog in het duister. Wellicht gaat het om een samengaan van één of meerdere van onderstaande factoren:

  • erfelijke aanleg voor minder sterk tandglazuur
  • prematuriteit en boorlingen met een laag geboortegewicht
  • ziekten tijdens de eerste levensjaren
  • antibioticagebruik bij zeer jonge kinderen
  • calciumgebrek
  • luchtvervuiling (dioxines)

Wat kun je eraan doen?

Aangezien de juiste oorzaak nog onduidelijk is, kun je kaasmolaren niet voorkomen. Wees wel alert wanneer je kind klaagt over gevoelige tanden. Hoe sneller kaasmolaren opgespoord worden, hoe beter je ze kunt beschermen tegen gaatjes. 

Worden er bij je kind kaasmolaren vastgesteld, dan moet het gebit regelmatig gecontroleerd wordt door de tandarts. Die kan jou en je kind adviseren om goed te poetsen met een tandpasta met fluoride. Indien het poetsen te veel pijn doet, brengt de tandarts een beschermende gel aan die de gevoeligheid vermindert. Wanneer de tanden heel erg verkleurd of vervormd zijn, kan hij een witte seal-laag aanbrengen. 

Geen zorgen over een financiële kater

Gun jouw gebit en dat van jouw gezin de beste tandverzorging zonder financiële zorgen, met Dentalia Plus van Helan.

Alles wat je moet weten over Dentalia Plus

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In ons e-book kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

Bijt je tanden niet stuk op je tandartsfactuur

Lees er alles over in ons e-book

Download het e-book

Deel dit artikel

Tags
Tanden Tiener

Verder lezen

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

tanden bleken

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.