Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.
Heeft je kind pijn bij het tandenpoetsen of bij het drinken van warme of koude dranken? Zie je gele verkleuringen op de kiezen? Dan is het aanbevolen een bezoek te brengen aan de tandarts om het melkgebit na te laten kijken (en later zeker ook bij het doorbreken van het blijvende gebit).
Mogelijk heeft je kind kaasmolaren. Deze poreuze vlekken ontstaan omdat de beschermende glazuurlaag bij de vorming van de tanden onvoldoende ontwikkeld is. De gevolgen kunnen ernstig zijn: gevoelige tanden, meer kans op gaatjes en zelfs afbrokkeling van de tanden. Download ook ons e-book over Dentalia Up.
Sinds een tiental jaren komen kaasmolaren voor bij 10 tot 15% van de kinderen. Snoepen, frisdrank en slecht poetsen kun je hoe dan ook beter vermijden, maar dat alles heeft geen invloed op de vorming van kaasmolaren.
Over de precieze oorzaak tasten wetenschappers nog in het duister. Wellicht gaat het om een samengaan van één of meerdere van onderstaande factoren:
Aangezien de juiste oorzaak nog onduidelijk is, kun je kaasmolaren niet voorkomen. Wees wel alert wanneer je kind klaagt over gevoelige tanden. Hoe sneller kaasmolaren opgespoord worden, hoe beter je ze kunt beschermen tegen gaatjes.
Worden er bij je kind kaasmolaren vastgesteld, dan moet het gebit regelmatig gecontroleerd wordt door de tandarts. Die kan jou en je kind adviseren om goed te poetsen met een tandpasta met fluoride. Indien het poetsen te veel pijn doet, brengt de tandarts een beschermende gel aan die de gevoeligheid vermindert. Wanneer de tanden heel erg verkleurd of vervormd zijn, kan hij een witte seal-laag aanbrengen.
Gun jouw gebit en dat van jouw gezin de beste tandverzorging zonder financiële zorgen, met de tandverzekering van Helan.
Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In ons e-book kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.
Verder lezen
Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?
Lees hier welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.
Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?
Hoewel het geen pretje is om deze wijsheidstanden te laten trekken, is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Hoe dit gebeurt, waarom en waar, dat lees je in deze blog.