Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Kleintjes worden groot. Ook wanneer je baby de eerste tandjes krijgt, is dit een periode die niet pijnloos voorbijgaat. Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?
De gemiddelde leeftijd voor de doorbraak van de eerste tanden ligt rond 6 maanden. Toch kan het zijn dat je baby pas op zijn eerste verjaardag of later een eerste tandje krijgt.
Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste snijtandjes. De tandjes stoppen meestal met groeien rond de tweede verjaardag van je kind. Het gebit telt dan zo’n 20 melktandjes.
Wist je trouwens dat je best al kan starten met de tandhygiëne van je baby nog voor hij of zij tandjes krijgt? Als voorbereiding op de komst van de eerste tandjes, kan je het tandvlees zachtjes poetsen met een proper, nat doekje dat je rond je vinger wikkelt. Wanneer je dat dagelijks doet, bereid je de komst van de tandjes voor en houd je de plaats schoon waar de tandjes zullen komen. Bovendien wordt je kleintje zo al gewend aan het gevoel van tandenpoetsen.
Het krijgen van de eerste tandjes kan gepaard gaan met een aantal ongemakken. Naast wat meer gehuil kunnen volgende kenmerken optreden:
Om bovenstaande ongemakken toch wat te verminderen kan je als ouder het volgende doen:
Van zodra de eerste tandjes zichtbaar zijn, moet je je kind ook aanleren om ze dagelijks te verzorgen. Geen evidente klus. Daarom hebben wij 7 tips voor jou opgelijst die jou kunnen helpen zodat je kind verzorgde melktandjes heeft.
Ook wanneer de eerste tanden zichtbaar zijn, is een jaarlijks tandartsbezoek aangewezen. Daarom is het verstandig om als ouder je kind al van kleinsaf mee te nemen. Zo went je kind geleidelijk aan de omgeving bij de tandarts.
Krijgt je kind vroeg of laat toch problemen met de tandjes? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet meer of nauwelijks tussen. Daarom is een tandverzekering een goed idee. Ontdek Dentalia Up.
Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In ons e-book kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.
Verder lezen
Baby's en kinderen vinden tanden poetsen niet altijd leuk. Deze 7 tips brengen daar verandering in.
Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?
Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.
Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.