Gezond leven

De eerste tandjes van je kind: wat moet je weten

Kleintjes worden groot. Ook wanneer je baby de eerste tandjes krijgt, is dit een periode die niet pijnloos voorbijgaat. Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?

Wanneer worden de eerste tandjes verwacht?

De gemiddelde leeftijd voor de doorbraak van de eerste tanden ligt rond 6 maanden. Toch kan het zijn dat je baby pas op zijn eerste verjaardag of later een eerste tandje krijgt.

Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste snijtandjes. De tandjes stoppen meestal met groeien rond de tweede verjaardag van je kind. Het gebit telt dan zo’n 20 melktandjes.

Wist je trouwens dat je best al kan starten met de tandhygiëne van je baby nog voor hij of zij tandjes krijgt? Als voorbereiding op de komst van de eerste tandjes, kan je het tandvlees zachtjes poetsen met een proper, nat doekje dat je rond je vinger wikkelt. Wanneer je dat dagelijks doet, bereid je de komst van de tandjes voor en houd je de plaats schoon waar de tandjes zullen komen. Bovendien wordt je kleintje zo al gewend aan het gevoel van tandenpoetsen.

Welke symptomen kunnen optreden bij het krijgen van de eerste tanden? 

Het krijgen van de eerste tandjes kan gepaard gaan met een aantal ongemakken. Naast wat meer gehuil kunnen volgende kenmerken optreden: 

 • Roodheid en lichte irritatie van het tandvlees 
 • Veelvuldig bijten 
 • Onrustig slapen
 • Lopende neus
 • Gebrek aan eetlust
 • Kwijlen
 • Lichte temperatuurverhoging
 • Luieruitslag

Om bovenstaande ongemakken toch wat te verminderen kan je als ouder het volgende doen:

 • Geef je kind een bijtring. Sommige bijtringen bevatten water zodat ze in de koelkast gekoeld kunnen worden. Maar je kan de bijtring ook even in de diepvries leggen zodat hij lekker koud aanvoelt.
 • Masseer met je vingers het tandvlees.
 • Koop een tandgel of druppels bij de apotheek. Deze verdoven licht het tandvlees en verzachten de pijn. Let wel op: lees steeds aandachtig de bijsluiter en vraag raad aan je apotheker. 
 • Heeft je kind langdurig koorts? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan het krijgen van tandjes. Ook wanneer het tandvlees rond de doorkomende tandjes erg rood ziet en ontstoken lijkt of wanneer je de indruk hebt dat je kind oorpijn heeft, raadpleeg je best een arts. 

Je tanden verdienen een eigen verzekering

Bekijk onze tandverzekering.

Ontdek Dentalia Up

Hoe verzorg je de melktandjes van je kind?

Van zodra de eerste tandjes zichtbaar zijn, moet je je kind ook aanleren om ze dagelijks te verzorgen. Geen evidente klus. Daarom hebben wij 7 tips voor jou opgelijst die jou kunnen helpen zodat je kind verzorgde melktandjes heeft.

Ook wanneer de eerste tanden zichtbaar zijn, is een jaarlijks tandartsbezoek aangewezen. Daarom is het verstandig om als ouder je kind al van kleinsaf mee te nemen. Zo went je kind geleidelijk aan de omgeving bij de tandarts. 

Krijgt je kind vroeg of laat toch problemen met de tandjes? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet meer of nauwelijks tussen. Daarom is een tandverzekering een goed idee. Ontdek Dentalia Up.

Alles wat je moet weten over tandzorg

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of de werking van orthodontie? In ons e-book kom je alles te weten over alle soorten beugels, de werking en terugbetaling ervan.

Deel dit artikel

Tags
Baby Tanden

Verder lezen

7 tips voor propere melktanden

Baby's en kinderen vinden tanden poetsen niet altijd leuk. Deze 7 tips brengen daar verandering in.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.