Blog

De eerste tandjes van je baby: wat moet je weten

Wanneer je baby de eerste tandjes krijgt, is dit een periode die niet pijnloos voorbijgaat. Gelukkig kan je de pijn wel wat verzachten. Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is? Moet je meteen beginnen met tanden poetsen?

Wanneer krijgt je baby de eerste tandjes?

De gemiddelde leeftijd voor de doorbraak van de eerste tanden ligt rond 6 maanden. Toch kan het zijn dat je baby al op 4 maanden of pas op zijn eerste verjaardag een eerste tandje krijgt.

Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste snijtandjes. De tandjes stoppen meestal met groeien rond de tweede verjaardag van je kind. Het gebit telt dan zo’n 20 melktandjes. Al kan het voor de laatste kiezen tot 36 maanden duren voordat ze verschijnen.

Vanaf wanneer moet je de tanden van je kind poetsen?

Het echte tanden poetsen begint zodra de eerste tand verschijnt. Dat doe je heel eenvoudig met een rubberen tandenborstel voor over je vinger of een tandenborsteltje speciaal voor kleine kindjes. 

Maar wist je dat je best al kan starten met de tandhygiëne van je baby nog voor hij of zij tandjes krijgt? Als voorbereiding op de komst van de eerste tandjes, kan je het tandvlees zachtjes poetsen met een proper, nat doekje dat je rond je vinger wikkelt.

Als je dat dagelijks doet, bereid je de komst van de tandjes voor en houd je de plaats schoon waar de tandjes komen. Bovendien wordt je kleintje zo al gewend aan het gevoel van tandenpoetsen.

Welke symptomen wijzen op de eerste tanden? 

Het krijgen van de eerste tandjes kan gepaard gaan met een aantal ongemakken. Naast wat meer gehuil kunnen volgende kenmerken optreden: 

 • Roodheid en lichte irritatie van het tandvlees 
 • Veelvuldig bijten 
 • Onrustig slapen
 • Lopende neus
 • Gebrek aan eetlust
 • Kwijlen
 • Lichte temperatuurverhoging
 • Luieruitslag

Hoe kan je de pijn wat verzachten?

Om bovenstaande ongemakken toch wat te verminderen kan je als ouder het volgende doen:

 • Geef je kind een bijtring. Sommige bijtringen bevatten water zodat ze in de koelkast gekoeld kunnen worden. Maar je kan de bijtring ook even in de diepvries leggen zodat hij lekker koud aanvoelt.
 • Masseer met je vingers het tandvlees.
 • Koop een tandgel of druppels bij de apotheek. Deze verdoven licht het tandvlees en verzachten de pijn. Let wel op: lees steeds aandachtig de bijsluiter en vraag raad aan je apotheker. 
 • Heeft je kind langdurig koorts? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan het krijgen van tandjes. Ook wanneer het tandvlees rond de doorkomende tandjes erg rood ziet en ontstoken lijkt of wanneer je de indruk hebt dat je kind oorpijn heeft, raadpleeg je best een arts. 

Hoe verzorg je de melktandjes van je kind?

Van zodra de eerste tandjes zichtbaar zijn, moet je je kind ook aanleren om ze dagelijks te verzorgen. Geen evidente klus. Daarom hebben wij enkele tips voor jou opgelijst die jou kunnen helpen zodat je kind verzorgde melktandjes heeft.

Voor de gezondheid van je tanden ga je best jaarlijks naar de tandarts. Neem je kindje al van kleinsaf mee. Zo went je kind geleidelijk aan de omgeving bij de tandarts. Een echte controle wordt pas aangeraden vanaf 2 à 3 jaar.

Krijgt je kind vroeg of laat toch problemen met de tandjes? Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet meer of nauwelijks tussen. Daarom is een tandverzekering een goed idee. Ontdek Dentalia Up.

Alles wat je moet weten over tandzorg

Heb je nog bijkomende vragen over je tanden of wat een kroon, brug en implantaat kost? In ons e-book kom je alles te weten over tandzorg.

Handig: tandenpoetskalender

Je kindje aanleren om de tanden te poetsen of een geheugensteuntje voor jezelf?

Download de tandenpoetskalender

Deel dit artikel

Tags
Baby Tanden

Verder lezen

meisje poetst haar tanden
Blog

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken
Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.

Blog

Is het laten trekken van je wijsheidstanden noodzakelijk?

Je wijsheidstanden komen meestal door tussen het 18de en 25ste levensjaar. Hoewel het geen pretje is om deze wijsheidstanden te laten trekken, is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Hoe dit gebeurt, waarom en waar, dat lees je in deze blog.