tanden bleken
Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.

Bleachen, wat is dat? 

De basis van bleachingproducten is meestal peroxide (waterstofperoxide of carbamideperoxide). Peroxide zorgt voor een chemische reactie met als resultaat dat de kleurstoffen in je tand wegtrekken en zo witter worden. Peroxide gebruiken om je tanden te bleken is echter niet zonder risico’s. Vraag je tandarts daarom altijd om advies als je je tanden wilt bleachen. Download ook ons e-book over orthodontie en tandcorrecties.

Verschillende manieren om je tanden te bleken

Er zijn verschillende manieren om je tanden te bleachen. Welke methode voor jou geschikt is hangt af van de mate van verkleuring. Daarnaast gebruikt men een andere manier van bleken voor dode tanden dan voor levende tanden

Levende tanden

Er zijn drie verschillende manieren om levende tanden te bleken:

 • Tanden bleken bij de tandarts: als je ervoor kiest om je tanden te laten bleken door een tandarts, dan brengt hij het bleachingproduct aan op je tanden. Hij neemt voorzorgsmaatregelen om je tandvlees te beschermen en eventueel ook andere tanden die niet gebleekt moeten worden.

  Het product moet vervolgens even inweken. Om dit proces te versnellen kan de tandarts een bleeklamp of laser gebruiken. In totaal neemt het bleken van je tanden enkele uren in beslag, verspreid over verschillende afspraken.
   
 • Bleken met een bleeklepel: in plaats van je tanden te laten bleken bij de tandarts, kan je hem ook vragen om een bleeklepel te maken. De tandarts maakt dan een afdruk van je gebit en op basis daarvan maakt hij een kunststof bleeklepel.

  Met deze bleeklepel kan je thuis je tanden bleken. Je doet er een speciale gel met waterstofperoxide op en vervolgens draag je deze lepel elke dag een paar uur. Het is belangrijk dat de lepel goed past, want anders kan er gel uitlekken en dat irriteert je tandvlees.
   
 • Zelf je tanden bleken: het is mogelijk om je tanden te bleken zonder tussenkomst van de tandarts, maar hier zijn veel risico’s aan verbonden. Je laat het bleekproduct misschien te lang zitten, wat het oppervlak van je tanden verzwakt. Daarnaast bestaat de kans dat je producten gebruikt die schadelijk zijn voor jouw tanden.

Dode tanden

Tanden waarbij de zenuwvezels en bloedvaatjes zijn afgestorven kunnen door de tandarts van binnenuit gebleekt worden. Hij brengt dan een papje met bleekmiddel in je tand aan en sluit daarna de tand af met een tijdelijke vulling. In een paar dagen tijd wordt je tand dan gebleekt. Het kan zijn je dit proces nog een paar keer moet herhalen voordat je tand de gewenste kleur heeft. Daarna sluit de tandarts je tand af met een permanente vulling. 

Witmakende tandpasta’s

Behalve bleekmethodes op basis van peroxide zijn er ook tandpasta’s met witmakende stoffen te koop. Deze kunnen in zekere mate helpen als je vlekken op je tanden hebt, maar de schurende bestanddelen kunnen je tandoppervlak beschadigen, wees hier dus voorzichtig mee. Lees hier hoe je eenvoudig een tandenborstel en tandpasta kiest die goed is voor jouw gebit. 

Tanden bleken: de risico’s

Zoals gezegd zijn er aan het bleken van je tanden risico’s verbonden. Door je tanden te bleachen maak je het tandglazuur en tandbeen poreuzer. Hierdoor worden je tanden gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. Het effect van het bleken is dus meestal maar tijdelijk. 

Als je je tanden vervolgens opnieuw bleekt, worden ze nog kwetsbaarder en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Bespreek de risico’s van het bleken van je tanden daarom altijd eerst met een tandarts. 

Krijg je een terugbetaling voor bleaching?

Het bleken van je tanden valt onder tandzorgverstrekking van esthetische aard en wordt niet terugbetaald door je ziekenfonds. Ook de tandverzekering Dentalia Up verzekert dit niet.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in ons e-book met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties.

Je tanden verdienen hun eigen verzekering

Ontdek Dentalia Up

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

meisje poetst haar tanden
Blog

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

Blog

De eerste tandjes van je baby: wat moet je weten

Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?

Blog

Is het laten trekken van je wijsheidstanden noodzakelijk?

Je wijsheidstanden komen meestal door tussen het 18de en 25ste levensjaar. Hoewel het geen pretje is om deze wijsheidstanden te laten trekken, is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Hoe dit gebeurt, waarom en waar, dat lees je in deze blog.