Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.
De basis van bleachingproducten is meestal peroxide (waterstofperoxide of carbamideperoxide). Peroxide zorgt voor een chemische reactie met als resultaat dat de kleurstoffen in je tand wegtrekken en zo witter worden. Peroxide gebruiken om je tanden te bleken is echter niet zonder risico’s. Vraag je tandarts daarom altijd om advies als je je tanden wilt bleachen. Download ook ons e-book over orthodontie en tandcorrecties.
Er zijn verschillende manieren om je tanden te bleachen. Welke methode voor jou geschikt is hangt af van de mate van verkleuring. Daarnaast gebruikt men een andere manier van bleken voor dode tanden dan voor levende tanden.
Er zijn drie verschillende manieren om levende tanden te bleken:
Tanden waarbij de zenuwvezels en bloedvaatjes zijn afgestorven kunnen door de tandarts van binnenuit gebleekt worden. Hij brengt dan een papje met bleekmiddel in je tand aan en sluit daarna de tand af met een tijdelijke vulling. In een paar dagen tijd wordt je tand dan gebleekt. Het kan zijn je dit proces nog een paar keer moet herhalen voordat je tand de gewenste kleur heeft. Daarna sluit de tandarts je tand af met een permanente vulling.
Behalve bleekmethodes op basis van peroxide zijn er ook tandpasta’s met witmakende stoffen te koop. Deze kunnen in zekere mate helpen als je vlekken op je tanden hebt, maar de schurende bestanddelen kunnen je tandoppervlak beschadigen, wees hier dus voorzichtig mee. Lees hier hoe je eenvoudig een tandenborstel en tandpasta kiest die goed is voor jouw gebit.
Zoals gezegd zijn er aan het bleken van je tanden risico’s verbonden. Door je tanden te bleachen maak je het tandglazuur en tandbeen poreuzer. Hierdoor worden je tanden gevoeliger voor nieuwe verkleuringen. Het effect van het bleken is dus meestal maar tijdelijk.
Als je je tanden vervolgens opnieuw bleekt, worden ze nog kwetsbaarder en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Bespreek de risico’s van het bleken van je tanden daarom altijd eerst met een tandarts.
Het bleken van je tanden valt onder tandzorgverstrekking van esthetische aard en wordt niet terugbetaald door je zorgverzekering, ook niet als je een aanvullende tandverzekering hebt zoals Dentalia Up.
Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in ons e-book met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties.
Ontdek Dentalia Up
Deel dit artikel
Verder lezen
Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?
Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.
Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?
Je wijsheidstanden komen meestal door tussen het 18de en 25ste levensjaar. Hoewel het geen pretje is om deze wijsheidstanden te laten trekken, is het in sommige gevallen wel noodzakelijk. Hoe dit gebeurt, waarom en waar, dat lees je in deze blog.