Wat is glycemische index
Blog

Wat is de glycemische index van een voedingsmiddel?

Niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel. De glycemische index geeft dat verschil weer. Ontdek wat goed voor je is.

Wat betekent glycemische index?

De glycemische index toont voedingsmiddelen in een lijst, op basis van de stijging van de bloedsuikerspiegel die ze veroorzaken. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerniveaus stijgen.

Koolhydraten leveren onmiddellijk energie. Dat is handig als je een dipje hebt. Maar de alvleesklier reageert ook op koolhydraten door insuline af te scheiden. Insuline helpt glucose om de cellen binnen te raken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Dit mechanisme stimuleert je hongergevoel. Producten met een hoge glycemische index zorgen er dus voor dat je meer honger krijgt, en sneller naar een snack grijpt.

Producten met een hoge glycemische index

Een paar voorbeelden van producten met een hoge glycemische index zijn snelkookrijst, wit brood, frieten, aardappelpuree en bananen. 

Producten met een lage glycemische index

Onder andere havervlokken (havermout), gedroogde vijgen, pasta die 'al dente' is gekookt, volkorenbrood, aardappelen gekookt in de schil en groene boontjes. Belangrijk is dat de glycemische index van een product kan verschillen afhankelijk van de bereiding. Hoe meer het zetmeelproduct is 'afgebroken' (gemalen, lang gekookt ...), hoe sneller de glycemische index toeneemt. 

Kies voor 'onbewerkt'!

Groenten en fruit, peulvruchten en 'ongeraffineerde' koolhydraten hebben een lage glycemische index en verzadigen dus beter. Ook vezels, eiwitten en vetten verminderen de glycemische index. Een bord gekookte spaghetti zonder saus heeft dan ook een heel andere glycemische index dan een bord spaghetti bolognaise met saus en kaas ...

Glycemische lading: ook de hoeveelheid telt!

In tegenstelling tot de glycemische index (GI) wordt bij de glycemische lading (GL) ook rekening gehouden met de portiegrootte en met het aandeel van koolhydraten in het voedingsmiddel. 

De glycemische lading kun je berekenen door de GI van het product te vermenigvuldigen met de hoeveelheid koolhydraten. Vervolgens deel je het resultaat door 100.

Bijvoorbeeld, een half kopje gekookte wortels:

  • Koolhydraten: 7 g
  • Glycemische index: 92
  • Glycemische lading: 6

Vergelijk even met een half kopje gekookte rijst:

  • Koolhydraten: 23 g
  • Glycemische index: 56
  • Glycemische lading: 13

Conclusie: Op basis hiervan zou je denken dat de wortelen de bloedsuikerspiegel meer verhogen dan de rijst. De rijst doet de bloedsuikerspiegel meer stijgen dan de wortelen.
Aan de glycemische lading kunnen we zien dat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het voedsel dat we eten een invloed hebben op de bloedsuikerspiegel – en dus ook op ons hongergevoel. Er is dan ook geen enkele reden om wortelen van het menu te schrappen, ook al hebben ze een hoge GI. Integendeel, ze zijn lekker en gezond!

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

smoothie
Blog

Mango-vanillesmoothie

Zin in zoet maar niet in calorieën? Probeer dit zoete maar gezonde sapje van voedingsexpert Sandra Bekkari.

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Gezond de feestdagen door
Blog

Zo kom je de feestdagen door zonder te veel extra kilo’s

Schrik voor die extra kilo's na de feestdagen? Met deze tips kom je de feestdagen gezond door!

intermittent fasting
Blog

Populaire diëten: intermittent fasting

De meeste diëten focussen op wat je eet. Bij ‘intermittent fasting’ draait het om wanneer je eet. Tal van (inter)nationale beroemdheden pakken op sociale media uit met het dieet. Wij vroegen ons af: is ‘intermittent fasting’ meer dan een hype?