Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel. De glycemische index geeft dat verschil weer. Ontdek wat goed voor je is.
De glycemische index toont voedingsmiddelen in een lijst, op basis van de stijging van de bloedsuikerspiegel die ze veroorzaken. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller de bloedsuikerniveaus stijgen.
Koolhydraten leveren onmiddellijk energie. Dat is handig als je een dipje hebt. Maar de alvleesklier reageert ook op koolhydraten door insuline af te scheiden. Insuline helpt glucose om de cellen binnen te raken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Dit mechanisme stimuleert je hongergevoel. Producten met een hoge glycemische index zorgen er dus voor dat je meer honger krijgt, en sneller naar een snack grijpt.
Een paar voorbeelden van producten met een hoge glycemische index zijn snelkookrijst, wit brood, frieten, aardappelpuree en bananen.
Onder andere havervlokken (havermout), gedroogde vijgen, pasta die 'al dente' is gekookt, volkorenbrood, aardappelen gekookt in de schil en groene boontjes. Belangrijk is dat de glycemische index van een product kan verschillen afhankelijk van de bereiding. Hoe meer het zetmeelproduct is 'afgebroken' (gemalen, lang gekookt ...), hoe sneller de glycemische index toeneemt.
Groenten en fruit, peulvruchten en 'ongeraffineerde' koolhydraten hebben een lage glycemische index en verzadigen dus beter. Ook vezels, eiwitten en vetten verminderen de glycemische index. Een bord gekookte spaghetti zonder saus heeft dan ook een heel andere glycemische index dan een bord spaghetti bolognaise met saus en kaas ...
In tegenstelling tot de glycemische index (GI) wordt bij de glycemische lading (GL) ook rekening gehouden met de portiegrootte en met het aandeel van koolhydraten in het voedingsmiddel.
De glycemische lading kun je berekenen door de GI van het product te vermenigvuldigen met de hoeveelheid koolhydraten. Vervolgens deel je het resultaat door 100.
Bijvoorbeeld, een half kopje gekookte wortels:
Vergelijk even met een half kopje gekookte rijst:
Conclusie: Op basis hiervan zou je denken dat de wortelen de bloedsuikerspiegel meer verhogen dan de rijst. De rijst doet de bloedsuikerspiegel meer stijgen dan de wortelen.
Aan de glycemische lading kunnen we zien dat zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het voedsel dat we eten een invloed hebben op de bloedsuikerspiegel – en dus ook op ons hongergevoel. Er is dan ook geen enkele reden om wortelen van het menu te schrappen, ook al hebben ze een hoge GI. Integendeel, ze zijn lekker en gezond!
Deel dit artikel
Verder lezen
Zin in zoet maar niet in calorieën? Probeer dit zoete maar gezonde sapje van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?
Heerlijk lichte koekjes met stevia, om van te genieten, met mate... van hotelschool Ter Groene Poorte.
Schrik voor die extra kilo's na de feestdagen? Met deze tips kom je de feestdagen gezond door!