Blog

Je koelkast netjes en gezond

Nergens wordt meer voedsel weggegooid dan bij mensen thuis. Een goede organisatie van je koelkast kan al een groot verschil maken. Dankzij onze ervaring in duizenden huishoudens hebben we bij Helan Poets- en strijkhulp geleerd hoe we dit zo efficiënt mogelijk kunnen doen. We geven je daarom graag enkele tips zodat we samen minder gaan verspillen!

Top-tips

  • De ideale temperatuur in je koelkast is 4 graden. 
     
  • Voller is beter: Een volle koelkast is efficiënter dan een lege. Hoe voller de koelkast, hoe minder warmte wordt uitgewisseld bij het openen. Maar opgelet: de koelkast mag ook niet overvol zitten, dan blokkeert de koele luchtcirculatie. 
     
  • Bewaardozen verlengen de houdbaarheid van producten. Bovendien vermijd je de uitwisseling van geuren en gassen.
     
  • Dit lekkers bewaar je beter niet in de koelkast: tomaat, avocado, banaan, meloen, komkommer, bessen, citrusvruchten, aardappelen, uien, ananas, aubergine, courgette, paprika, pompoen, brood, knoflook.

Wat bewaar je waar?

Warme lucht stijgt en bij een standaardkoelkast zit het koelelement onderaan. Daardoor is het bovenaan en in de deur van je koelkast warmer, en onderaan koeler: 

  • Bovenste schap en deur (6-7°C): zuivelproducten, sauzen, boter, confituur, drank, eieren.
     
  • Middenzone (3-4°C): Kant- en klare voedingsmiddelen, slaatjes, charcuterie, bereide gerechten.
     
  • Net boven de groentenlade (0-2°C): Rauw vlees, vis, gevogelte in afgesloten bewaardozen!
     
  • Groentenlade (4-6°C): Speciaal ontworpen voor groenten en fruit. Sommige hebben zelfs vochtregelaars, waardoor bepaalde groenten langer meegaan. 

De ene houdbaarheidsdatum is de andere niet!

  • TGT staat voor ‘Te gebruiken tot’ en wordt gebruikt voor zeer bederfbare voedingsmiddelen zoals vlees en vis. Na deze datum eet je dit voedingsmiddel beter niet meer op.
     
  • THT is de afkorting voor ‘ten minste houdbaar tot’ en wordt gebruikt voor minder bederfbare producten zoals (ongekookte) rijst en pasta, koffie, koekjes, conserven,... Deze producten kun je lang bewaren, meestal zelfs ver na de houdbaarheidsdatum. Die wil zeggen dat de fabrikant belooft dat de kwaliteit en smaak optimaal zal blijven tot op de THT-datum. Daarna kan het product wat verkleuren of van textuur veranderen, maar het blijft wel veilig om op te eten. 

Twijfel je? Gebruik dan je ogen en neus. Zo kun je bijvoorbeeld koffie of suiker nog jaren na datum gebruiken.

Deel dit artikel

Tags
Voeding

Verder lezen

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Blog

Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Blog

Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.

Blog

Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.