ondervoeding
Voeding

Ondervoeding: wat is het en hoe voorkom je het?

Over ondervoeding en malnutritie wordt er weinig gepraat. Nochtans brengt ondervoeding heel wat risico’s met zich mee en is het dus belangrijk het te herkennen. Lees wat ondervoeding precies is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Wat is ondervoeding?

Ondervoeding is het gevolg van een verminderde inname of absorptie van voeding. Die verminderde inname kan bijvoorbeeld komen door kauw- en slikproblemen, eetstoornissen, COVID-19-besmetting, kanker … Een tekort hebben aan voedingsstoffen brengt heel wat risico’s met zich mee. Gevolgen gaan van spierafbraak, moeheid en futloosheid tot meer kans op botbreuken, complicaties en zelfs hogere sterftekans.

Ondervoeding is niet hetzelfde als ondergewicht. Hoewel het vaak samengaat, kan ondervoeding ook voorkomen bij een gezond gewicht en bij overgewicht.

Hoe herken je ondervoeding?

Ondervoeding is niet altijd even makkelijk herkenbaar. Een belangrijke indicator voor ondervoeding of malnutritie is ondergewicht. Daarnaast zijn er nog een aantal elementen die mogelijk wijzen op ondervoeding:

  • Een ongewenst gewichtsverlies van meer dan 5% van het lichaamsgewicht in 1 maand, of meer dan 10% in 6 maanden.

  • En/of een laag BMI (minder dan 17.5 of minder dan 20.5 bij 70+)

  • Ingevallen gelaat

  • Zwakte

  • Krachtverlies

  • Spierstijfheid en vermoeidheid

  • Een droge schilferige huid

  • Dof haar

  • Depressie

  • Onregelmatige of afwezige menstruatie

Risico’s bij ondervoeding

Ondervoeding moet ernstig genomen worden, want het kan heel wat gevolgen hebben. Zo kan het zorgen voor een slechte wondgenezing, vergroot het de kans op doorligwonden en complicaties, geeft het een grotere vatbaarheid voor infecties, een langere opnameduur bij ziekenhuisopname, en zelfs een grotere sterftekans.

Ben of ken je iemand met ondervoeding? Of maak je je zorgen om iemand? Neem dan het best contact op met een arts of diëtist.

Een diëtist is meer dan een vermageringsspecialist. De diëtist begeleidt de patiënt richting een volwaardige voedingsinname om zo de ernstige gevolgen van ondervoeding te voorkomen, de voedingstoestand te verbeteren en/of om een verdere achteruitgang te voorkomen.

Enkele tips om de eetlust te stimuleren

  • Rust 30 min voor de maaltijd en kies voor frisse gerechten zoals sap en fruit.

  • Drink een kopje bouillon een half uurtje voor de maaltijd, dat wekt de eetlust op.

  • Eet meerdere kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grote.

  • Breng de maaltijd op smaak met kruiden, jus en saus.

  • Vermijd aërofagie (lucht happen tijdens het eten). Praat niet tijdens het eten, drink geen bruisende dranken, drink niet via een rietje, eet geen opgeklopte eieren of room.

  • Zorg voor gezelschap tijdens de maaltijd

  • Zit goed rechtop tijdens het eten, zo kan je eten sneller zakken

Meer weten over gezonde voeding?

Lees er alles over in het gratis e-book.

Deel dit artikel

Verder lezen

24 februari

A.L.L.E.S. (Webinar)

Een gezonde leefstijl draagt bij tot meer levensjaren én kwaliteit. Maar wat is dit concreet? Nieuw onderzoek toont het belang van het samenspel van verschillende thema's tegelijk. Gezond leven = A.L.L.E.S : Afwisselend en vaardig eetgedrag + Lang stilzitten onderbreken en bewegen + Lief zijn voor je lichaam + Emoties hanteren + voldoende Slapen.

Mango-vanillesmoothie

Zin in zoet maar niet in calorieën? Probeer dit zoete maar gezonde sapje van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Wat is glycemische index

Wat is de glycemische index van een voedingsmiddel?

Niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel. De glycemische index geeft dat verschil weer. Ontdek wat goed voor je is.