vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Bekijk de ingrediëntenlijst

Deze lijst moet verplicht vermeld staan op alle producten. Ze bevat alle bestanddelen die gebruikt zijn om het voedingsproduct te maken. Belangrijk om te weten: de ingrediënten staan in de lijst gerangschikt in aflopende volgorde van belangrijkheid: van het ingrediënt dat als eerste staat vermeld, zit de grootste hoeveelheid in het product, enzovoort.

Let op het suikergehalte

Bekijk vooral het suikergehalte per 100 g of 100 ml dat vermeld staat op het product. Als je de keuze hebt, aarzel dan niet om producten onderling met elkaar te vergelijken. Zo zul je bijvoorbeeld snel ontdekken dat druivensap gemiddeld 15 g suiker per 100 ml bevat, terwijl sinaasappelsap er gemiddeld 10 g per 100 ml bevat, of 30% minder suiker.

Wat zijn de suikers die vermeld staan op het etiket?

De totale koolhydraten of suikers omvatten de enkelvoudige suikers, de meervoudige suikers en de polyolen. 

Er zijn tal van enkelvoudige suikers, denk aan glucose, fructose, galactose, sacharose (tafelsuiker), lactose (melksuiker) en maltose. We vinden ze terug in twee vormen:

  • Ofwel zijn ze van nature aanwezig in fruit, honing, groenten, melk en zuivelproducten, zoals yoghurt en plattekaas.
     
  • Ofwel worden ze aan voedingsproducten toegevoegd door de fabrikant, de ambachtelijke producent of de consument zelf. Het kan gaan om bietsuiker en rietsuiker, maar ook om melasse, cassonade, karamel, glucose (= dextrose), fructose, glucose-fructosestroop, granenstroop, ahornsiroop, agavesiroop, topinamboersiroop, kokossuiker, rapadura en honing.

Deze suikers zijn kenmerkend voor de hedendaagse voedingsproducten, die al te vaak erg zoet zijn en dus veel meer calorieën bevatten. Bijna al deze suikers leveren geen vitaminen, mineralen of vezels: ze worden daarom trouwens ‘lege calorieën’ genoemd. De meeste leveren 4 kcal per gram.

Voorzichtig met voedingsclaims zoals 'suikerarm'

Voedingsclaims zijn boodschappen die je hoort in reclame. Maar ze staan ook vaak op verpakkingen vermeld. Voorbeelden zijn ‘rijk aan vitaminen’ of ‘suikerarm’. Voedingsclaims zijn aan strikte regels onderworpen. Ze kunnen interessant zijn, maar je moet er ook voorzichtig mee zijn, en wel hierom:

Wondervoedsel bestaat niet! 

Sommige voedingsproducten kunnen interessante stoffen bevatten, en dan vooral in het kader van een specifiek eetpatroon (dieet, allergie, tekort enz.). Maar voor de meeste mensen is vooral het totale evenwicht in het eetpatroon van de dag of week het belangrijkste.   

Wat wordt er niet gezegd? 

Een voedingsproduct dat op televisie wordt aangeprezen als ‘calciumrijk’, zit misschien wel barstensvol suikers en vetten, maar dat zul je uiteraard niet te horen krijgen. Het is vaak misleidend om een voedingsproduct te herleiden tot slechts één van de voedingsbestanddelen.

Wat betekent het echt?

  • Suikervrij: Weinig suiker, niet meer dan 0,5 g per 100 g of 100 ml product.
     
  • Suikerarm: Ten minste 30% minder suiker dan een vergelijkbaar product. Dat betekent niet dat het product weinig suiker bevat, maar het kan een interessant alternatief zijn voor de consumptie van de ‘standaardproducten’.
     
  • Zonder toegevoegde suikers:  Geen suikers of zoetstoffen zijn toegevoegd tijdens de productie. Let wel: het product kan wel suikers bevatten die van nature aanwezig zijn in de bestanddelen die nodig waren om het te maken (fruitsap, compote …).
     
  • Zonder suiker, in het enkelvoud:  Het product bevat geen sacharose (= gewone suiker), in geen enkele vorm. Het kan wel andere enkelvoudige suikers bevatten, bijvoorbeeld fructose.
     
  • Met zoetstof(fen):  Bevat één of meerdere toegestane zoetstoffen (polyolen zoals sorbitol, xylitol … en/of calorievrije zoetstoffen zoals aspartaam, stevia, acesulfaam, sucralose …).‘Met suiker(s) en zoetstof(fen)’: Bevat zowel suiker (in het enkelvoud) of suikers (in het meervoud) als een of meerdere toegestane zoetstoffen (polyolen en/of calorievrije zoetstoffen). 

Deel dit artikel

Tags
Voeding

Verder lezen

Blog

Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Blog

Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.

Blog

Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.

Blog

Gezonde frisdranken: een feit of een fabel?

Iedereen drinkt wel af en toe eens graag een glas frisdrank. Ook kinderen zijn verzot op mierzoete frisdranken. Maar deze goedjes zijn vloeibare suikerbommen. Hoe schadelijk is frisdrank eigenlijk? En zijn er dan gezonde alternatieven voor? Dat ontdek je in deze blog.