News

Covid-19: herfstbooster om de meest kwetsbaren te beschermen

In de herfst- en wintermaanden worden nieuwe Covid-19-besmettingsgolven verwacht. Om de personen die risico lopen te beschermen, lanceert de Vlaamse overheid vanaf midden september de nieuwe Covid-19-vaccinatiestrategie, naar aanleiding van het advies van de Hoge Gezondheidsraad. De vaccinatie wordt aanbevolen voor risicogroepen. De onderstaande informatie kan interessant zijn voor jou.

Zelfs al ben je al gevaccineerd, de bescherming neemt af na een paar maanden. Dat is waarom het vaccin ten zeerste wordt aanbevolen voor wie meest kwetsbaar is, zoals 65-plussers, personen die die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, personen met bepaalde onderliggende aandoeningen, personen met een verminderd immuunsysteem , zwangere vrouwen en iedereen die in de zorgsector werkt.

Bepaalde personen zouden een hoger risico kunnen hebben op complicaties (vb. rokers enz.), Voor hen wordt vaccinatie op individuele basis aanbevolen, in overleg met de arts. Voor andere personen die in goede gezondheid verkeren, wordt vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat hen uiteraard vrij om zich te laten vaccineren. Het Covid-19-vaccin is gratis.

In tegenstelling tot de vorige Covid-19-vaccinaties, zullen er deze keer geen grote vaccinatiecentra en een gecentraliseerd uitnodigingssysteem gebruikt worden. Het vaccin zal toegediend worden door huisartsen, verpleegkundigen en bepaalde apothekers, en zal aangepast zijn aan de laatste erkende variant van het virus. Nog een laatste verduidelijking: je zal je tegelijkertijd ook tegen de griep kunnen laten vaccineren.

Behoor je tot de risicodoelgroep? Neem dan de komende weken contact met de huisarts op of ga naar Apotheek.be, om vanaf eind september of begin oktober een afspraak te krijgen.

Meer informatie op www.laatjevaccineren.be; covid-en griepvaccinatie

Voor Brussel: https://www.jemevaccine.be/ 

Interactieve kaart: Waar kan ik me laten vaccineren in Brussel

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.