Eetgewoonten in België te weinig in lijn met voedingsaanbevelingen
De resultaten van de Voedselconsumptiepeiling van Sciensano tonen aan dat de eetgewoonten van de Belgen te weinig in lijn liggen met de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Hoewel er enkele verbeteringen zijn sinds de vorige meting in 2014-2015, blijven tekorten aan consumptie van gezonde voeding en overconsumptie van ongezonde voeding aanwezig.
Te weinig fruit en groenten, te veel rood vlees, charcuterie en alcohol
Uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat de consumptie van groenten, fruit, water, noten, peulvruchten, melkproducten en vis, die gelinkt worden aan positieve gezondheidseffecten, in de Belgische volwassen bevolking nog steeds ver onder de aanbevelingen blijft.
Zo eet slechts 7% van de volwassenen voldoende groenten, en haalt amper 10% de richtlijn voor fruit.
Tegelijkertijd blijft de inname van producten die best worden beperkt, zoals niet-bewerkt en bewerkt rood vlees, alcohol en gesuikerde dranken, te hoog. 91% van de volwassenen overschrijdt de aanbevolen limiet voor charcuterie, en 82% drinkt alcohol, ondanks het advies om alcoholgebruik te vermijden.
Het aantal evoluties in de positieve richting blijft jammer genoeg beperkt.
“Sinds onze vorige bevraging in 2014-2015 drinken Belgen wel gemiddeld meer water en eten ze meer groenten, maar het blijft onvoldoende. De consumptie van bewerkt rood vlees of charcuterie is zorgwekkend, en ook de consumptie van alcohol en frisdranken zou sterk verminderd moeten worden.”
De peiling wijst ook op belangrijke verschillen binnen de bevolking: vrouwen, mensen met een hoger opleidingsniveau en inwoners van Vlaanderen eten en drinken doorgaans meer in lijn met de voedingsaanbevelingen.
Als we naar de leeftijd kijken, eten oudere volwassenen (65 jaar en ouder)
bijvoorbeeld meer fruit, maar drinken ze minder water dan jongere volwassenen.
Voedingsinname van de volwassen bevolking getoetst aan de voedingsaanbevelingen
Sciensano toetste de voedingsinname van de bevolking aan de vernieuwde voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, die erop gericht zijn ziekten te verminderen, vroegtijdig overlijden te voorkomen en de algemene ziektelast te verlagen, deels als gevolg van ongezonde eetgewoonten.
Gezonde voeding toegankelijker maken
Deze resultaten benadrukken de noodzaak om gezonde voedingskeuzes makkelijker en aantrekkelijker te maken.
“Een omgeving creëren waarin gezonde voeding de eenvoudigste keuze is, moet centraal staan in het volksgezondheidsbeleid”, zegt Isabelle Moyersoen. “Daarbij denken we aan maatregelen zoals het betaalbaarder maken van gezonde producten, betere etikettering en strengere regulering van voedselmarketing”, concludeert ze.
Het is daarnaast belangrijk om blijvend in te zetten op educatie en preventie. Er zijn al initiatieven, zoals lessen over gezonde voeding in het onderwijs en bewustmakingscampagnes, maar er is nog ruimte om die verder te versterken en uit te breiden.
Zo krijgen mensen niet alleen steun van hun omgeving om gezonder te eten, maar leren ze ook zelf om betere en bewuste voedingskeuzes te maken.
Hoe scoor jij op jouw eetgewoonten?
Benieuwd naar jouw gezondheidsprofiel? Doe de gratis Welwijzer en ontdek hoe jouw voeding, beweging, slaap en zelfs stressniveau eruit ziet. Als je dat wil, krijg je praktische tips waarmee je zelf je gezondheid in handen neemt.
Deel dit artikel
Verder lezen
‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Op een gezond nieuw jaar
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.