News

Hoe hoog zijn de gezondheidsuitgaven van België nu echt?

Wist je dat België tot de landen met de hoogste gezondheidsuitgaven behoort? In 2022 ging maar liefst 10,9% van ons BBP naar zorg. Dat is meer dan het gemiddelde van de OESO-landen. Vooral mensen met chronische aandoeningen dragen een groot deel van deze kosten. Maar wat als we niet alleen de uitgaven, maar ook de gezondheidsproblemen zelf kunnen aanpakken? Bij Helan geloven we dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom zetten we volop in op preventie. Want een sterke ziekteverzekering helpt je niet alleen wanneer je ziek bent, maar vooral om langer gezond te blijven.

Even alles op een rijtje

In 2023 ging 70% van alle terugbetalingen binnen de ziekteverzekering naar slechts 10% van de Belgen met de hoogste zorgkosten. Binnen die groep nam de top 1% zelfs 30,8% van de uitgaven voor zijn rekening. Met andere woorden: van elke 10 euro die de ziekteverzekering terugbetaalt, gaat 3 euro naar een kleine groep patiënten.


Wie zijn  de patiënten met de hoogste gezondheidsuitgaven?

Sommige mensen hebben grotere gezondheidsbehoeften dan anderen. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming, langdurig arbeidsongeschikten, senioren, mensen die het afgelopen jaar zijn overleden of chronisch zieken vormen de groep met de hoogste zorgkosten. 

De cijfers zijn duidelijk: voor chronisch zieken zijn de kosten bijzonder hoog. Binnen de top 1% van patiënten met de grootste gezondheidsuitgaven heeft maar liefst 9 op de 10 mensen minstens één chronische aandoening. Hebben ze meerdere aandoeningen, dan neemt hun gezondheid af en stijgen de kosten. De vijf meest voorkomende aandoeningen in deze groep zijn hypertensie, depressie, diabetes, ademhalingsziekten en kanker.
Opvallend is dat het aantal 80-plussers in deze topgroep sinds 2014 is afgenomen, waarschijnlijk door sterfte door de pandemie. Hierdoor komt er ruimte voor een jongere populatie, met veranderende zorgbehoeften.


Wat doen we om de cijfers te veranderen?

  • Screening en proactief beheer: Een snelle diagnose en behandeling verbeteren de levenskwaliteit en beperken de kosten.
  • Preventie en welzijn: Een gezonde levensstijl, van lichaamsbeweging tot gezonde voeding, helpt veel aandoeningen te voorkomen.
  • Gezondheidsgeletterdheid: Door patiënten beter te informeren over hun ziekte, verhogen we hun zelfredzaamheid.
  • Betere communicatie tussen zorgverleners en patiënten: Heldere communicatie versterkt het begrip en de therapietrouw.
  • Werkbaar werk: Aangepaste werkomstandigheden helpen chronisch zieken langer aan het werk te blijven, wat de economische impact verlaagt.

Meer inzicht in deze uitgaven betekent meer mogelijkheden om daadkrachtig te handelen en een zorgsysteem te creëren dat voor iedereen toegankelijk is. Het is tijd om te investeren in preventie, educatie en samenwerking voor een gezondere toekomst.


Hoe gaan we naar beter zorgbeheer?

Achter de cijfers schuilen mensen die dagelijks worstelen met ernstige gezondheidsuitdagingen. Dit zijn geen abstracte statistieken, maar een dringende oproep om een toegankelijke en solidaire gezondheidszorg voor iedereen te waarborgen.
Vandaag lijdt bijna 27% van de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen aan een chronische ziekte, waaronder Helan. Deze groep is goed voor maar liefst 69,5% van de totale gezondheidsuitgaven. Het goede nieuws? Veel van deze aandoeningen kunnen worden voorkomen door een gezondere levensstijl en een betere leefomgeving.
 


 

Deel dit artikel

Verder lezen

Factcheck smartwatches
Blog

5 x de vinger aan de pols

Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?