News

Nationaal Actieplan voor Hormoonverstoorders goedgekeurd

Groen licht voor het eerste Nationaal Actieplan voor Hormoonverstoorders (NAPED). De Onafhankelijke Ziekenfondsen (waarvan Helan deel uitmaakt) trokken mee aan de kar!

Eind juni keurden de bevoegde ministers het Nationaal Actieplan voor Hormoonverstoorders (NAPED) goed. Dit is het eerste nationale actieplan om onze blootstelling aan hormoonverstoorders te verminderen en hun impact op onze gezondheid en het milieu te beperken.

Hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn schadelijke chemische stoffen die aanwezig kunnen zijn in producten die we dagelijks gebruiken, zoals speelgoed, cosmetica, textiel of voedingsmiddelen. Ze kunnen onze gezondheid aantasten, en bijvoorbeeld kankers, fertiliteits- of ontwikkelingsproblemen veroorzaken. Thuis kan je de blootstelling aan hormoonverstoorders verminderen met enkele simpele ingrepen.

Milieu en gezondheid, onze prioriteit

Voor ons ziekenfonds is het verband tussen milieu en gezondheid een topprioriteit. In 2020 organiseerde onze landsbond reeds een symposium met als centraal thema hormoonverstoorders. Mede dankzij onze expertise over dit thema, werden we mee bevraagd bij de uitwerking van het plan. Het is dan ook bijzonder goed nieuws dat het NAPED groen licht kreeg! Als ziekenfonds werken we graag mee aan de uitvoering van het actieplan. Meer informatie over de recente goedkeuring en het volledige plan kan je vinden op de website van de FOD Volksgezondheid.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.