Nationaal Actieplan voor Hormoonverstoorders goedgekeurd

Groen licht voor het eerste Nationaal Actieplan voor Hormoonverstoorders (NAPED). De Onafhankelijke Ziekenfondsen (waarvan Helan deel uitmaakt) trokken mee aan de kar!

Eind juni keurden de bevoegde ministers het Nationaal Actieplan voor Hormoonverstoorders (NAPED) goed. Dit is het eerste nationale actieplan om onze blootstelling aan hormoonverstoorders te verminderen en hun impact op onze gezondheid en het milieu te beperken.

Hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders zijn schadelijke chemische stoffen die aanwezig kunnen zijn in producten die we dagelijks gebruiken, zoals speelgoed, cosmetica, textiel of voedingsmiddelen. Ze kunnen onze gezondheid aantasten, en bijvoorbeeld kankers, fertiliteits- of ontwikkelingsproblemen veroorzaken. Thuis kan je de blootstelling aan hormoonverstoorders verminderen met enkele simpele ingrepen.

Milieu en gezondheid, onze prioriteit

Voor ons ziekenfonds is het verband tussen milieu en gezondheid een topprioriteit. In 2020 organiseerde onze landsbond reeds een symposium met als centraal thema hormoonverstoorders. Mede dankzij onze expertise over dit thema, werden we mee bevraagd bij de uitwerking van het plan. Het is dan ook bijzonder goed nieuws dat het NAPED groen licht kreeg! Als ziekenfonds werken we graag mee aan de uitvoering van het actieplan. Meer informatie over de recente goedkeuring en het volledige plan kan je vinden op de website van de FOD Volksgezondheid.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.