Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Volgens een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen heeft 48 % van de Belgen nooit gehoord van hormoonverstoorders. Tijd voor wat uitleg dus. Waar vind je ze? Wat doen ze? En hoe kunnen we ze vermijden?
Een hormoonverstoorder is een chemische stof die je hormoonhuishouding kan verstoren, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zo kunnen hormoonverstoorders bepaalde hormonen blokkeren, wijzigen of van werking veranderen. Op die manier veroorzaken ze bepaalde kankers, vruchtbaarheidsstoornissen, diabetes, obesitas.
In bepaalde levensfasen treden belangrijke hormonale veranderingen op waarbij het sterk aangeraden is om de blootstelling aan hormoonverstoorders te beperken. Zo is het effect van hormoonverstoorders des te groter als de blootstelling plaatsheeft op bepaalde sleutelmomenten van de ontwikkeling, zoals bij een ongeboren baby, in de vroege kinderjaren, tijdens de puberteit, of op oudere leeftijd.
We worden dagelijks blootgesteld aan een hele resem chemische stoffen. Samen kunnen deze substanties een ander effect hebben dan elk apart. Maar elke substantie wordt gewoonlijk alleen getest en geanalyseerd, en dus niet in interactie met andere stoffen. Het is dus zeer moeilijk om te weten welk effect ze samen kunnen hebben. Vermijd daarom dus zoveel mogelijk producten die chemische stoffen vrijgeven om je blootstelling te beperken, vooral als jij tot de gevoeligere populatie behoort of met zo iemand samenleeft.
Hormoonverstoorders zijn overal in onze dagelijkse omgeving aanwezig. Zelfs al is de Europese wetgeving zeer strikt wat betreft chemische stoffen, toch is het moeilijk om te garanderen dat de producten die momenteel op de markt zijn in België, geen hormoonverstoorders bevatten.
Meer info over hormoonverstoorders.
Adviezen geïnspireerd op Advies van de Hoge Gezondheidsraad.
Deel dit artikel
Verder lezen
Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!
Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.