Ouders met een kind met zorgnood: 25% meer kans op ziekte

België heeft geen of zeer weinig cijfers over kinderen met een speciale (zorg)nood. Hetzelfde geldt voor de impact op het leven van hun ouders. In hun laatste studie brengen de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waarvan Helan deel uitmaakt, enerzijds de situatie in kaart en leggen ze anderzijds verbanden tussen een kind met een speciale zorgnood en o.a arbeidsongeschiktheid bij de ouders.

Een kind met een speciale zorgnood is een kind dat lijdt aan of een verhoogd risico heeft op een chronische fysieke aandoening of een ontwikkelings-, gedrags- of emotionele aandoening. Uit de studie blijkt dat ongeveer 1 op de 15 kinderen in België zo’n speciale zorgnood heeft en dat één gezin op 10 minstens één kind met een speciale zorgnood telt.

De ouders zijn vaker arbeidsongeschikt:

  • 8,6 % van de ouders zonder kinderen met een speciale zorgnood zijn afwezig op het werk omwille van ziekte, tegenover 11 % van de ouders met een kind met speciale zorgnood en zelfs 12,9 % als er twee zijn.
  • 6,1 % van de ouders zonder kinderen met een speciale zorgnood zijn in invaliditeit (langer dan een jaar arbeidsongeschikt), tegenover 9,3 % van de ouders met een kind met een speciale zorgnood en zelfs 13,5% als er twee zijn.

De bestaande beschermingsmechanismen lijken de ouders onvoldoende te behoeden voor een impact op hun gezondheid en beroepssituatie, zelfs al krijgen ze financiële steun. Daarom pleiten we voor een reeks maatregelen. Je kan de volledige analyse hier raadplegen.

Als ouder die zorg draagt, sta je er niet alleen voor. Helan Ziekenfonds biedt je hulp en ondersteuning, zowel praktisch als emotioneel.

Onze Dienst Maatschappelijk Werk ondersteunt je met praktische oplossingen en op emotioneel vlak. Zo helpen ze je bijvoorbeeld met het opstellen van een zorgplan. 

En ook voor een luisterend oor kan je bij ons terecht. De klinische psychologen van de Helan Luisterlijn staan je telefonisch of via videochat bij. Als klant van Helan heb je recht op 5 gratis consultaties.

Lees de studie

Raadpleeg de volledige studie en analyse van de Onafhankelijke Ziekenfondsen via onderstaande link.

Naar de studie

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.