News

Helft van de Belgen ondergaat elk jaar onderzoek met medische beeldvorming

Ruim 1 op de 2 Belgen ondergaat elk jaar een onderzoek met medische beeldvorming: röntgenfoto’s, scans, echografieën, … Tussen 2006 en 2015 is dat aantal onderzoeken gestegen met 3,7%. Toch kan een overmatig gebruik ervan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Daarom lanceert de FOD Volksgezondheid ook dit jaar de campagne ‘Medische beelden zijn geen vakantiekiekjes. Wees er zuinig mee!’.

Stijgend aantal onderzoeken

Tussen 2006 en 2015 nam het aantal onderzoeken met medische beeldvorming toe van 53,1% tot 56,8%. Dat komt neer op ruim de helft van de Belgen die elk jaar een röntgenfoto, scan of echografie laat nemen.

Er zijn wel (kleine) regionale verschillen. In 2015 onderging 51,2% van de Brusselaars, 55,1% van de Vlamingen en 58,1% van de Walen een onderzoek met medische beeldvorming. In vergelijking met 2006 is er enkel in Brussel sprake van een daling. Ook bij de verschillende soorten medische beeldvorming vallen er bijna enkel stijgingen te noteren. 

Aandachtspunt voor het beleid

Deze stijgende cijfers zijn volgens het Intermutualistisch Agentschap (IMA) een aandachtspunt voor het beleid. Een overmatige blootstelling aan ioniserende straling houdt namelijk verschillende gevaren in. Toch stijgt het aantal personen met bv. een CT-scan nog altijd van 10,3% in 2006 naar 12,6% in 2015.

Goede communicatie tussen arts en patiënt

Toch is er ook nog werk aan de winkel: zo worden nog altijd te veel CT-scans voor de lage rug voorgeschreven terwijl dat niet aangewezen is of een MRI-scan de voorkeur geniet. Om dergelijke onnodige straling te vermijden, is vooral een goede communicatie tussen arts en patiënt belangrijk. Deze campagne wil het grote publiek dan ook aanmoedigen om met de huisarts of tandarts in dialoog te gaan en samen te bespreken of de voordelen van een onderzoek opwegen tegen de gezondheidsrisico’s. 

Deze vragen kunnen u helpen in uw communicatie met uw arts

  • Waarom moet je dit onderzoek absoluut ondergaan? 
  • Wat zijn de voor- en nadelen aan het onderzoek?
  • Moet het onderzoek verschillende keren uitgevoerd worden?
  • Zijn er alternatieven zonder ioniserende straling?
  • Mag dit onderzoek als je zwanger bent?

De volgende informatie kan uw arts helpen bij het maken van een goede keuze

  • Heb je recent een onderzoek met medische beeldvorming ondergaan, laat het ja arts dan weten
  • Denk je dat je zwanger bent? Breng de arts dan zeker op de hoogte!
  • Vind je arts dat een onderzoek niet nodig is, en hij/zij kan dit goed staven, dring dan niet aan

Deel dit artikel

Tags
Onderzoek

Verder lezen

onderzoek op huid
Blog

Hoe onderzoek je een voedselallergie?

Een diagnose kan niet door één soort onderzoek worden gesteld, omdat een overgevoeligheid door uiteenlopende voedingsmiddelen, in verscheidene organen en soms onder specifieke omstandigheden kan optreden.

Testimony

About yesterday

Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen...

niptest
Blog

Wat is de NIP-test?

Vanaf de twaalfde week in je zwangerschap kan je de NIP-test laten afnemen. Dat is niet verplicht maar dankzij de NIP-test kan je het Downsyndroom vroeg én nauwkeurig opsporen.

Blog

Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Ben je zwanger - of niet? Daar hoef je niet naar te raden, want er zijn diverse betrouwbare zwangerschapstests te koop bij de apotheker, zonder voorschrift. Maar vanaf wanneer precies kun je dit testen? En hoe weet je het heel zeker? Deze blog geeft je houvast in een toch wel spannende periode.