Nieuwe terugbetalingsregeling voor raadplegingen op afstand vanaf 1 augustus

Sinds de coronacrisis hebben de teleconsultaties het mogelijk gemaakt om vanop afstand, zowel telefonisch als per video, in contact te blijven met je arts. Het RIZIV heeft beslist om vanaf 1 augustus 2022 telefonische en videoraadplegingen terug te betalen zonder beperking op het aantal consultaties.

Hoewel er nog altijd een voorkeur is aan fysieke raadplegingen, bieden teleconsultaties tal van voordelen voor zowel de patiënt als voor de zorgverlener. Als patiënt hoef je je niet meer te verplaatsen naar de praktijk van arts en kan je gemakkelijk een telefoon of video inplannen met je arts, waar je ook bent. Op die manier kan de continuïteit van zorg gegarandeerd worden voor de meest kwetsbare personen. 

Om deze voordelen, die ook buiten tijden van pandemie van toepassing zijn te behouden, heeft het RIZIV beslist om vanaf 1 augustus 2022 telefonische en videoraadplegingen terug te betalen zonder beperking op het aantal consultaties.

Wat gaat er voor de patiënt veranderen?

Zoals voor fysieke raadplegingen blijf je een deel van het bedrag (remgeld) zelf betalen. Concreet zullen patiënten 4 euro betalen voor een videoraadpleging en 2 euro voor een telefonische raadpleging (1 euro voor beide voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming).

Let op, om in aanmerking te komen voor een terugbetaling moet je rekening houden met onderstaande zaken:

  • Terugbetalingen zijn enkel van toepassing bij consultaties bij een arts waar je voorheen ook op raadpleging ging, na een doorverwijzing naar een arts-specialist of tijdens een georganiseerde huisartsenwachtpost.
  • Een raadpleging op afstand kan enkel op vraag van de patiënt en na akkoord van de arts.
  • De arts moet tijdens de raadpleging toegang hebben tot het patiëntendossier.
  • Het gebruikte platform voor videoraadplegingen moet voldoen aan enkele goede praktijken. Zo moet de communicatie verlopen via end-to-end encryptie en mag die niet opgeslagen worden op het platform.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.