News

Speur mee naar tijgermuggen

Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen verklaren het muggenseizoen voor geopend. Dit jaar rekenen ze opnieuw op de hulp van de bevolking om mee uit te kijken voor de Aziatische tijgermug.

De bijdrage van burgers maakt echt het verschil. Vorig jaar leverden meldingen via www.MuggenSurveillance.be maar liefst 9 nieuwe vindplaatsen op. Dit is een teken dat de exotische steekmuggensoort in opmars is.

Met het MEMO+ project (Monitoring van Exotische Steekmuggen in België) volgen Sciensano en het ITG sinds 2021 de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België nauwgezet op.

Het project monitort o.a. 8 snelwegparkings waar tijgermuggen via personenwagens en vrachtverkeer ons land kunnen binnenkomen. Om nog meer zicht te krijgen op de verspreiding van de tijgermug, lanceerden ze het participatieplatform www.MuggenSurveillance.be.

Actieve zoektochten door onderzoekers in het veld tezamen met de melding van waarnemingen door burgers op het participatieplatform, leidde in 2022 tot de vondst van de tijgermug op 12 verschillende locaties, waarvan 3 dankzij actieve en 9 dankzij passieve monitoring. Dit was veel meer dan verwacht.  

Marie Hermy Sciensano-onderzoeker

De resultaten van het vorige seizoen maken duidelijk dat de hulp die we van de bevolking krijgen bij het opsporen van tijgermuggen een noodzakelijke aanvulling vormt op de actieve monitoring van plaatsen waar de steekmug ons land binnenkomt. Daarom roepen we iedereen op om ook dit jaar, vanaf mei tot eind oktober, de ogen open en de camera in de aanslag te houden.

Alle ogen op de tijgermug 

Mensen die denken de kleine zwart-wit gestreepte tijgermug te herkennen, kunnen best een foto nemen, surfen naar www.MuggenSurveillance.be, enkele eenvoudige identificatiestappen doorlopen en vervolgens de foto opladen.

Op de website staat meer informatie over de kenmerken, broedplaatsen en het bijtgedrag van de tijgermug. Je kan er ook informatie terugvinden over de ziekteverwekkers die de tijgermug kan overdragen en tips om de ontwikkeling van broedplaatsen en muggenbeten te voorkomen. Tot slot is er ook een kaart met de resultaten van de meldingen.  

Waarom zoeken we naar de tijgermug?  

De tijgermug veroorzaakt overdag veel last door zijn agressieve bijtgedrag. Bovendien kan deze steekmug na het bijten van een besmet persoon, het dengue-, chikungunya-, en zikavirus overbrengen.

Het is daarom belangrijk om een goed zicht te hebben op de introductie en aanwezigheid van de steekmuggensoort in ons land. Een ziek persoon én een tijgermug vormen dus een gevaarlijke cocktail voor de volksgezondheid.  

Lees het volledige persbericht.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.