News

In een wereld zonder tabak leven we twee jaar langer

Als we zouden leven in een wereld zonder tabak, zou onze levensverwachting met twee jaar stijgen: van gemiddeld 81 jaar naar 83 jaar. Sciensano pleit voor een globaal anti-tabaksplan, zowel rond de preventie van tabaksgebruik als het stoppen met roken.

1 op de 5 Belgen rookt

19 % van de Belgische bevolking rookt nog altijd en 15 % doet dat dagelijks. Dat houdt grote risico’s in voor de gezondheid. Tabaksgebruik kan leiden tot chronische ziektes als kanker, hart- en vaatziekten, aandoeningen aan de luchtwegen, … Uit de studie van Sciensano blijkt dan ook dat we in een wereld zonder tabak twee jaar langer zouden leven. De levensverwachting in goede gezondheid zou zelfs met drie jaar stijgen.

Nood aan drastische maatregelen

Volgens Sciensano hebben individuele maatregelen rond tabak slechts een beperkte impact op onze levensverwachting en levenskwaliteit. Zo zorgt de verhoging van de wettelijke leeftijd voor het kopen van sigaretten van 16 naar 18 jaar sinds 1 november 2019 voor slechts twee extra weken levensverwachting in goede gezondheid. Sciensano pleit bij de beleidsmakers daarom voor een globaal anti-tabaksplan, zowel rond de preventie van tabaksgebruik als het stoppen met roken.

Meer info

Stoppen met roken: ontdek de voordelen en hulpmiddelen .

Neem een kijkje op de site van Sciensano.

Deel dit artikel

Tags
Roken

Verder lezen

Blog

Rokende mama of papa: kinderen de dupe

In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. De meeste ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Bovendien bestaan er heel wat misverstanden over roken in huis.

Blog

Vapen

Ze zijn quasi niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de e-sigaretten. Voorlopig lijkt de e-sigaret een betere keuze dan de klassieke sigaret met tabak. Maar is ‘vapen’ wel zo veilig?

Blog

Stoppen met roken doe je niet alleen. Laat je begeleiden door een tabakoloog!

“Onze liefde is uitgedoofd. Ik ga verder met iemand anders.” Nee, het gaat niet over een stukgelopen relatie, maar over iemand die een beroep doet op een tabakoloog om te stoppen met roken. De Vlaamse overheid pakt uit met een nieuwe campagne om rookstopbegeleiding door tabakologen te promoten.

Blog

Stoppen met roken: voordelen en hulpmiddelen

Voor iedereen levert stoppen met roken voordelen op: voor je gezondheid, voor je omgeving en voor je portemonnee. In deze blogpost bespreken we de voordelen van stoppen met roken, welke hulpmiddelen er zijn en aan welke ontwenningsverschijnselen je je moet verwachten bij een rookstop.