Je bent een Avond-smuller

Vooral 's avonds grijp jij wel eens naar een knabbeltje.

Je bent een Avond-smuller

Tips voor de Avondsmuller

Aan het eind van de dag grijp je – misschien onbewust – nog naar een knabbeltje. Zeker voor het scherm is dat een hardnekkige gewoonte die wat tijd vraagt om te veranderen. Ontdek onze tips om die avondlijke snacks vanaf nu anders aan te pakken!

Advies voor jouw suikerprofiel

  • Een gezond avondmaal: de beste remedie tegen avondknabbelen!

    Grijp je 's avonds naar suikerrijke snacks? Zorg dat je evenwichtig eet 's avonds. Volkoren pasta is bijvoorbeeld ideaal. Het bevat veel vezels, waardoor je langer verzadigd bent en minder de neiging hebt om nog iets te eten na het avondmaal. 

    Neem een grote kookpot en stop die vol met alle ingrediënten van je recept: bv. rauwe pasta, groenten, vlees en kruiden. Voeg dan water of bouillon toe en laat sudderen.
     
  • Bewegen houdt je plotse trek onder controle

    Lichaamsbeweging 's avonds houdt je bezig en geeft je evenveel plezier als een stuk chocolade. Het stimuleert je sociale contacten en is goed voor je zelfbeeld. Je hebt minder stress, je bent meer ontspannen en gaat minder focussen op geknabbel. Lichaamsbeweging zorgt voor het verbranden van calorieën en heeft een gunstig effect op je energiebalans (verbruikte calorieën versus ingenomen calorieën). Het houdt ook je zin om te knabbelen onder controle.

    Beweging verbetert ook je slaapkwaliteit: en wie goed slaapt, eet minder suiker.
     
  • Hongeraanval rond 20-21 uur?

    's Avonds aan het knabbelen geslagen? Dat is geen drama. Maar probeer het toch te vermijden. Wil je toch nog iets eten 's avonds, geef dan de voorkeur aan voedingsmiddelen die snel verteren en niet op de maag liggen: fruit, vruchtenmoes, beschuit, yoghurt met weinig suiker, of een warme drank zonder toegevoegde suikers.
     
  • 's Avonds vroeger onder de wol?

    Als je de gewoonte aanneemt om weinig te slapen, verstoort dat de hormonen die je verzadigingsgevoel aansturen. Resultaat: je voelt je meer aangetrokken tot vette en zoete snacks, en komt sneller bij.
     
  • Leve de eiwitten!

    Eiwitten zijn de meest verzadigende voedingselementen. Ze houden je honger onder controle. Denk daaraan bij het ontbijt, of als je trek hebt! Kies voor yoghurt, of een stukje kaas… Maak het effect compleet met een stuk fruit erbij.

Suiker vraagt om suiker

Als het suikerpeil in je bloed daalt, krijg je een hongergevoel. Dat is hoe je lichaam werkt. Het probleem met suikerrijke producten is dat ze je bloedsuikerspiegel en je insulinepeil pijlsnel snel de hoogte in jagen, maar... ook even snel weer laten terugvallen. Het resultaat: plotse trek en een vermoeid gevoel.

Sport is de vriend van je eetlust

Regelmatige en gematigde lichaamsbeweging laat plotse trek verdwijnen als sneeuw voor de zon. En als je intens gaat sporten, bv. in wedstrijdverband, dan zorgt de adrenaline er wel voor dat je geen honger hebt!

Meer over sport en plotse trek

Anti-suikertip!

Om je honger écht te stillen, en om te voorkomen dat je zin krijgt in ongezonde snacks, kies je het best voor verse voedingsmiddelen, rijk aan proteïnen, complexe koolhydraten en vezels. Drink water tussen de maaltijden. Het is ook een goed idee om de maaltijd te beginnen met soep.

Welke voedingsmiddelen helpen mijn hongergevoel onder controle te houden?

Maaltijden voor het scherm: een slechte gewoonte

In 30 à 50 % van de Belgische gezinnen kijkt men tv tijdens de maaltijd. Een gewoonte die aanzet tot nog meer knabbelen van zoetigheden. Maak tijd voor een echte maaltijd aan tafel en eet met aandacht.

Te vermijden cocktail: zetel + TV + pc + knabbelen

Het probleem met zogenaamde 'zittende' activiteiten (tv, pc, tablet…) is dat je enerzijds niet veel beweegt en bovendien vaak allerhande zoetigheden en frisdrank verbruikt. En elk uur telt: gemiddeld 150 kcal meer! Knabbel daarom liever slim: kies voor groenten met een hummusdip, een stuk fruit, of gedroogd fruit... En zorg voor broodnodige beweging en afleiding. Maak je hoofd leeg met een fikse wandeling, doe een babbeltje met je familieleden... Ook dat helpt om je aandacht van ongezonde snacks af te houden.