Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Een jeukende neus, tranende ogen of een piepende ademhaling. Het zijn symptomen die kunnen wijzen op een allergie. Wat zijn de meest voorkomende allergieën? En welke symptomen horen bij welke allergie? Vind hier het antwoord.
Wanneer je lichaam reageert op bepaalde stoffen, kan je last hebben van een allergie. Dit kan zijn na het eten of het drinken van iets, na een aanraking of na het inademen van een stof die in de lucht hangt. Die bepaalde stoffen die een reactie veroorzaken, worden allergenen genoemd. Mensen die gevoelig zijn voor bepaalde allergenen, gaan een bepaalde reactie vertonen - de allergie.
Indien je na een insectenbeet, het eten, drinken of inademen van iets een heftige reactie ervaart, ga dan steeds langs bij een huisarts. Indien de reacties extreem zijn, twijfel dan niet en ga naar spoed! Beschik je over een hospitalisatieverzekering, dan dekt je ziekenfonds een deel van de kosten. Download ook onze handige gids over insectenbeten.
Elke allergie brengt andere symptomen met zich mee. Hieronder sommen we de meest voorkomende allergieën en hun symptomen op. Let op: de reacties kunnen per persoon verschillend zijn.
Tijdens het pollenseizoen is het aangeraden om je was binnen te drogen, je ramen en deuren gesloten te houden en de luchttoevoer in je auto te sluiten. Op warme dagen met veel wind kan je een zonnebril dragen zodat de pollen niet in je ogen vliegen.
Heb je een allergie voor huisstofmijt, dan stofzuig je het best met een HEPA-filter. Vermijd tapijten en gestoffeerde meubels, ga voor parket en laminaat om mogelijke symptomen te vermijden. Daarnaast is een goede ventilatie in huis belangrijk, verlucht daarom dagelijks je woning.
Een allergie aan huisdieren kan erg lastig zijn. Denk er dus goed over na of een huisdier voor jou dan wel een goede keuze is. Een allergie kan ook plots opflakkeren. Het kan dus soms moeilijk zijn om afscheid te nemen van je kat of hond indien de situatie onhoudbaar wordt. Beslis je om toch te kiezen voor een huisdier, zorg dan dat ook dat het dier een comfortabel leven kan leiden zonder jou last te bezorgen naar aanleiding van jouw allergie.
Reageer je allergisch op insectenbeten van bijvoorbeeld wespen, hou hen dan op afstand door in de zomer parfum te vermijden. Draag geen felgekleurde of zwarte kledij en gebruik een insectenwerende crème of spray om insectenbeten te vermijden. Ook thuis kan je maatregelen nemen: plaats een vliegenraam voor deuren en ramen en laat geen etensresten achter.
Lees steeds de etiketten van voedingsmiddelen in de supermarkt. Ook op restaurant vraag je best na welke ingrediënten in het gerecht verwerkt zijn. In je keuken thuis vermijd je contact met mogelijk allergisch voedsel door steeds het werkoppervlak en het servies proper te maken.
Denk je dat je ergens allergisch voor bent? Of heeft je kind de laatste tijd wel vaker last van bepaalde symptomen? Je kunt bij de huisarts een preventief onderzoek laten doen waaruit blijkt of je al dan niet allergisch bent. Ervaar je een heftige allergie-aanval, ga dan meteen naar spoed.
Bij een allergiebehandeling met desensibiliseringsstoffen krijg je een kleine hoeveelheid van het allergeen ingespoten. Hierdoor wordt je immuunsysteem ongevoelig gemaakt en kan je lichaam weer normaal omgaan met de stof waarvoor je allergisch bent.
Wil je meer weten over de verschillende insectenbeten die je kunt oplopen? Download dan ons e-book en ontdek ook hoe je ze kunt verzorgen en voorkomen!
Deel dit artikel
Verder lezen
Niet alleen Sinterklaas en de kerstman prikken de wintermaanden in hun agenda, ook de griep tekent elk jaar present. Als je pech hebt, dan moet je enkele dagen onder de wol om uit te zieken. Bestaat er eigenlijk een behandeling voor de griep? En kun je het voorkomen?
Je hebt een medische behandeling, een duur geneesmiddel, een orthopedisch apparaat of een speciale chirurgische ingreep nodig. Maar wordt hier ook een terugbetaling door het ziekenfonds voorzien?
België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.
Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.