Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
1 op 10 personen heeft diabetes. 1 op 3 weet nog niet dat hij/zij diabetes heeft. Elke 17 minuten krijgt iemand de levenslange diagnose diabetes. Diabetes komt meer en meer voor, en manifesteert zich op jongere leeftijd. Het is hoog tijd om het tij te doen keren. Hoeveel risico loop jij?
Volgens Sciensano heeft één op tien volwassenen in België diabetes en dat percentage neemt nog toe tot 27% bij mensen die 65 jaar of ouder zijn.
Bovendien heeft 5% van de volwassen bevolking een hoog bloedglucosegehalte, wat een risico inhoudt om later diabetes te krijgen.
Diabetes type 2, als chronische en stille aandoening, wordt al te vaak toevallig ontdekt. Men schat dat één op drie mensen zelf niet weet dat hij/zij diabetes heeft.
Daarom lanceert de Diabetes Liga naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag (14 november) gedurende de hele maand november een campagne rond preventie, screening en vroegdetectie van diabetes type 2.
Door een gezonde leefstijl en screening kunnen personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 een aanzienlijk aantal gezonde levensjaren winnen. Preventie en vroegdetectie hebben het potentieel om niet alleen diabetes maar ook bijkomende complicaties te voorkomen of te vertragen.
Test jouw risico op diabetes type 2 en krijg persoonlijk advies met tips voor een gezondere leefstijl. Het gezondheidskompas geeft ook aan welke risicofactoren verdere opvolging vragen bij je huisarts en maakt het bovendien mogelijk om de resultaten onmiddellijk online met je huisarts te delen.
Test jouw risico op diabetes type 2
Je levensstijl zomaar omgooien, is echter niet vanzelfsprekend. Daarom startte de Diabetes Liga vzw het initiatief HALT2Diabetes. Dat is een project rond diabetespreventie, waarbij huisartsen, diëtisten, beweegcoaches, apothekers, … de handen in elkaar slaan.
Deel dit artikel
Verder lezen
Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.
Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.
Francis Van der Auwera kreeg 14 jaar geleden te horen dat hij voortaan verder moest met diabetes type 2. Hij verwerkte alle schokken die daarmee gepaard gingen en nam zijn leven weer in handen. Hij vertelt zijn verhaal.
Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.