Diabetes

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Doe de test!

Hoe zit het met jouw gezondheid? Loop je een risico op diabetes type 2? Vanaf nu kan je het nagaan met het Gezondheidskompas, een online vragenlijst rond je levensstijl van de Vlaamse overheid.

Ook risico op diabetes type 2

Ben je ouder dan 45 jaar? Dan kan je met het Gezondheidskompas ook je risico berekenen om binnen de 10 jaar diabetes type 2 te krijgen. En dat aan de hand van 8 specifieke parameters.

Heb je een score van 12 of meer? Dan loop je een duidelijk verhoogde kans om deze chronische ziekte te ontwikkelen. Gelukkig kan je dit risico al flink inperken met een gezonde levensstijl. Door bv. gezond en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen en niet te roken.

HALT2Diabetes

Je levensstijl zomaar omgooien, is echter niet vanzelfsprekend. Daarom startte de Diabetes Liga vzw het initiatief HALT2Diabetes. Dat is een project rond diabetespreventie, waarbij huisartsen, diëtisten, beweegcoaches, apothekers, … de handen in elkaar slaan.

Dr Luk Buyse Voorzitter van de Diabetes Liga vzw


De FINDRISC die in het gezondheidskompas zit, berekent met behulp van 8 parameters jouw totale risico om binnen de 10 jaar type 2 diabetes te krijgen. Bij een score van 12 of hoger is die kans duidelijk verhoogd. Via een gezonde leefstijl kan je dit risico echter aanpakken.

Dit project gaat nu ook van start in de regio’s Menen-Wevelgem-Wervik en Mechelen-Heist-Op-Den-Berg. Inwoners van deze regio’s met een risicoscore van 12 of meer kunnen dan terecht bij hun huisarts voor verder onderzoek en een doorverwijzing naar sessies over gezonde voeding, lichaamsbeweging en stoppen met roken.

De Diabetes Liga vzw zal HALT2Diabetes in de komende jaren verder uitbreiden over heel Vlaanderen. 

Doe nu de test en bereken je risico op diabetes!

Deel dit artikel

Tags
Diabetes

Verder lezen

Feiten en fabels over diabetes

Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.

Leven met een chronische ziekte: “Op een gegeven moment moet je de knop omdraaien”

“Een tijd lang was ik hoofdzakelijk diabetespatiënt en had ik daarnaast amper een leven. Maar nu lééf ik op de eerste plaats en ben ik daarnaast ook nog wel diabeet. Het is belangrijk dat je je ziekte accepteert, maar niet de overhand laat nemen.” Aan het woord is Francis Van der Auwera, die 14 jaar geleden te horen kreeg dat hij voortaan verder moest met diabetes type 2. Hij verwerkte alle schokken die daarmee gepaard gingen en nam zijn leven weer in handen.

Wat doet suiker met je hongergevoel?

Heb je na de maaltijd geen gevoel van verzadiging, dan grijp je tussendoor sneller naar suikerrijke snacks. Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.