News

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Doe de test!

1 op 10 personen heeft diabetes. 1 op 3 weet nog niet dat hij/zij diabetes heeft. Elke 17 minuten krijgt iemand de levenslange diagnose diabetes. Diabetes komt meer en meer voor, en manifesteert zich op jongere leeftijd. Het is hoog tijd om het tij te doen keren. Hoeveel risico loop jij?

1 op 10 volwassenen heeft diabetes

Volgens Sciensano heeft één op tien volwassenen in België diabetes en dat percentage neemt nog toe tot 27% bij mensen die 65 jaar of ouder zijn.

Bovendien heeft 5% van de volwassen bevolking een hoog bloedglucosegehalte, wat een risico inhoudt om later diabetes te krijgen.

Diabetes type 2, als chronische en stille aandoening, wordt al te vaak toevallig ontdekt. Men schat dat één op drie mensen zelf niet weet dat hij/zij diabetes heeft. 

Daarom lanceert de Diabetes Liga naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag (14 november) gedurende de hele maand november een campagne rond preventie, screening en vroegdetectie van diabetes type 2.

Wat is jouw risico op diabetes type 2?

Door een gezonde leefstijl en screening kunnen personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 een aanzienlijk aantal gezonde levensjaren winnen. Preventie en vroegdetectie hebben het potentieel om niet alleen diabetes maar ook bijkomende complicaties te voorkomen of te vertragen.

Test jouw risico op diabetes type 2 en krijg persoonlijk advies met tips voor een gezondere leefstijl. Het gezondheidskompas geeft ook aan welke risicofactoren verdere opvolging vragen bij je huisarts en maakt het bovendien mogelijk om de resultaten onmiddellijk online met je huisarts te delen.

Test jouw risico op diabetes type 2

HALT2Diabetes

Je levensstijl zomaar omgooien, is echter niet vanzelfsprekend. Daarom startte de Diabetes Liga vzw het initiatief HALT2Diabetes. Dat is een project rond diabetespreventie, waarbij huisartsen, diëtisten, beweegcoaches, apothekers, … de handen in elkaar slaan.

Deel dit artikel

Tags
Diabetes

Verder lezen

Blog

Feiten en fabels over diabetes

Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.

Blog

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of onvoldoende insuline produceert. Insuline zorgt ervoor dat de lichaamscellen glucose (suiker) opnemen uit het bloed en gebruiken als energie. Energie om te bewegen, te werken, kortom: energie om te leven.

Diabetes
Blog

Leven met een chronische ziekte: “Op een gegeven moment moet je de knop omdraaien”

Francis Van der Auwera kreeg 14 jaar geleden te horen dat hij voortaan verder moest met diabetes type 2. Hij verwerkte alle schokken die daarmee gepaard gingen en nam zijn leven weer in handen. Hij vertelt zijn verhaal.

Blog

Wat doet suiker met je hongergevoel?

Heb je na de maaltijd geen gevoel van verzadiging, dan grijp je tussendoor sneller naar suikerrijke snacks. Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.