Testimony

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.

Onderschat proces

Eerst koos Pilar voor preventieve screening om de 3 maanden. Maar omdat de onzekerheid telkens opnieuw zo zwaar woog, koos ze uiteindelijk voor preventieve amputatie. Pilar was toen 25: "Ik ging dat wel even doen en dan zou ik verder gaan met mijn leven. Maar uiteindelijk duurde het amputatie- en reconstructieproces 1,5 jaar. Ik dacht in het begin niet dat ik een stuk van mijn vrouwelijkheid zou moeten opgeven, maar 7 operaties verder was ik daar toch niet meer zo zeker van."

Het was een periode waarin Pilar het gevoel had dat haar lichaam even niet meer van haar was: "Omdat dat de beste keuze was op het moment, koos ik eerst voor implantaten. Maar na een tijd kreeg ik afstotingsverschijnselen. Een dure reconstructie met eigen weefsel was toen nog de enige optie. Hoewel ik er aanvankelijk geen zin in had dat haar borsten opnieuw zouden veranderen, ben ik nu heel tevreden: mijn borsten voelen weer zacht en warm. Ze zijn opnieuw van mij.’

Opnieuw beginnen

Toch heeft het hele proces zijn sporen nagelaten. En niet alleen fysiek. Na haar eigen preventieve borstamputatie schoolde Pilar zich om tot oncologisch massagetherapeute. In haar praktijk De Cocon in hartje Brugge behandelt ze mensen met eenzelfde of een soortgelijk verhaal : "Het is mijn manier om iets waardevols toe te voegen aan hun herstelproces. Meestal hoef ik mijn verhaal zelfs niet te vertellen, mijn patiënten voelen zonder woorden dat ik hen begrijp."

Dat begrip is precies wat Pilar tijdens haar behandeling ook verwachtte, en kreeg, van Helan: "Ze hebben echt alles voor mij gedaan wat mogelijk was binnen de wetgeving. De mensen leefden mee met mijn verhaal en er was een heldere communicatie. Ze hadden echt met mij te doen."

Wat verwacht jij van Helan?

Iedereen verwacht iets anders van het leven, iedereen verwacht iets anders van zijn ziekenfonds. Heb jij al stilgestaan bij de keuze van je ziekenfonds? Kiezen voor een ziekenfonds dat past bij jouw leven, kan voor jou een groot verschil maken. Download ons e-book en ontdek hoe je een ziekenfonds kiest dat bij je past. 

Wil je graag persoonlijk advies over onze terugbetalingen en diensten? Plan dan nu je afspraak met één van onze klantenadviseurs op kantoor of via videogesprek. Maak een afspraak via onze afsprakenmodule.

Deel dit artikel

Verder lezen

Testimony

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden.

Testimony

Een weeffout in mijn DNA

Al op jonge leeftijd hoorde ik over het genetisch defect dat mijn familie ziek maakte. Mijn mama is er altijd open en eerlijk over geweest. Dat was haar manier om mij te wapenen tegen wat mij onvermijdelijk te wachten stond. Na alle andere vrouwen in onze familie, was het op mijn 21ste mijn beurt om me te laten testen...

Wat is het BRCA-gen?

Het BRCA1 en BRCA2-gen worden ook wel het borstkankergen genoemd. Een mutatie in deze genen zorgt namelijk voor een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker. Lees hieronder wat het BRCA-gen precies is, hoe je kunt bepalen of jij deze genmutatie meedraagt en welke stappen je kunt ondernemen als je drager blijkt te zijn van het BRCA1 of BRCA2-gen.

vrouw
Testimony

Naar huis

Na 4 dagen ziekenhuis mocht ik naar huis. Ik was er helemaal klaar voor. Wat een mijlpaal, ik had de uren zitten aftellen... 3 nachten zonder slaap deden me verlangen naar mijn eigen bed.