Blog

Hulpmiddelen op maat? Laat je bijstaan door een bandagist

Op zoek naar revalidatiemateriaal na een operatie of ongeval? Word je een dagje ouder en overweeg je een rollator? Of heb je een beperking en zoek je hulpmiddelen ter ondersteuning? Laat je bijstaan door een bandagist en vind de oplossing die bij je past.

Wat is een bandagist?

Bandageren betekent letterlijk: ter versteviging omzwachtelen met repen textiel. Maar bandagisterie is meer dan dat. Een bandagist maakt en verstrekt medische hulpmiddelen om de autonomie en de mobiliteit van mensen met een lichamelijke beperking te verbeteren. Denk aan:

Bandagisterie is een kunst. Alles begint bij goed luisteren en correct opmeten. Een bandagist helpt je ook bij het aanpassen en geeft advies over een juist gebruik van het materiaal. Op elk moment staan jij en jouw hulpvraag centraal.

 

Voordelen van bandagisterie

Bandagisterie helpt je om je dagelijkse comfort terug te vinden. Een bandagist gaat mee op pad, discreet en met kennis van zaken, om het hulpmiddel te vinden dat jou aanvult. Pasklaar of op maat, tijdelijk of blijvend: het juiste medische materiaal kan je pijn verlichten, je herstel bevorderen en complicaties voorkomen. Dankzij goede bandagisterie kan je vaak weer deelnemen aan het leven. Je kan makkelijker op stap, werken, sporten. En je zelfbeeld krijgt een boost. Omdat je je niet langer beperkt voelt. Zo ondersteunt bandagisterie je welzijn. Fysiek en mentaal.Zo kies je een goede bandagist

Het kiezen van een bandagist is belangrijk om de juiste ondersteuning te krijgen. Neem de tijd om je goed te informeren en hou deze tips in gedachten:

  • Zoek een bandagist die gespecialiseerd is in jouw specifieke behoeften. Hoe meer expertise ter zake, hoe professioneler de begeleiding en hoe beter het resultaat.   
  • Verzamel persoonlijke ervaringen. Een bandagist met een goede reputatie, die kwalitatief hoogwaardige en veilige producten verstrekt, is jouw vertrouwen waard. Een doorverwijzing van je arts, zorgverlener of ziekenfonds helpt je op weg.
  • Controleer of de bandagist hulpmiddelen op maat kan maken en die ook kan aanpassen aan jouw noden. Soms is er nu eenmaal meer nodig dan een standaardoplossing.
  • Check of de bandagist samenwerkt met zorgverzekeraars om de kosten van je hulpmiddelen te dekken. Zo hoef je voor welzijn geen hoge prijs te betalen.

 

Helan helpt je op weg

Heb je omwille van ziekte, ouderdom of een beperking hulpmiddelen nodig? Via Helan kan je die aankopen of huren. De voordelen voor jou? Betaalbare prijzen. Ruim assortiment. Snel aan huis geleverd. Professionele installatie en uitleg inbegrepen. Daarbij kan je rekenen op persoonlijk advies en deskundige ondersteuning van onze erkende bandagisten, ergotherapeuten, maatschappelijk werkers en Zorgwinkel-adviseurs.

Ben je in het bezit van een ingevuld medisch voorschrift van jouw behandelende arts voor een mobiliteitshulpmiddel en wens je ondersteuning van een erkend bandagist? Neem contact op met Helan. Wij verwijzen je graag door naar een bandagist die bij jou past. 

De erkende bandagisten van Helan bezoeken je thuis om je wegwijs te maken en verder te helpen. Zij dienen ook de aanvraag in bij de zorgkas. Want de Vlaamse sociale bescherming geeft een tegemoetkoming voor verschillende mobiliteitshulpmiddelen. Je kan zelfs een budget krijgen voor de onderhouds- en herstellingskosten als je die laat uitvoeren door een erkend bandagist. Voor sommige mobiliteitshulpmiddelen zijn aanpassingen in of rond je woning nodig. Onze ergotherapeuten komen aan huis en geven je gratis deskundig advies. Vraag een adviesgesprek.

Heb je geen recht op tegemoetkoming, maar wil je toch veilig en zelfstandig op stap en overweeg je een aankoop? Of ben je op zoek naar pasklare bandages en braces, drukverbanden, stoma- en incontinentiemateriaal of andere hulpmiddelen? Neem een kijkje in de Zorgwinkel. Of kom vrijblijvend langs in een van de winkelpunten. Onze opgeleide adviseurs helpen je verder.  

Vind je in de Helan Zorgwinkel niet wat je zoekt? Borstprotheses, bijvoorbeeld? Neem contact op. Welke hulpvraag je ook hebt, Helan heeft een antwoord op maat. En interessante voordelen, dat ook.

Uitleendienst

Wil je tijdelijk krukken, rolstoelen of ander materiaal huren na een kwetsuur? De uitleendienst kan je hulpmiddelen huren tegen voordelige uitleentarieven. 

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw aan het yogaƫn
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.

volwassenen aan het sporten
Blog

Beweegadvies voor volwassenen

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?