
Denk jij na over zorgplanning?
Hoe wil je op je oude dag leven? Het is een vraag die we ons vaak te laat stellen. Toch is het belangrijk om er al bij stil te staan wanneer je het mentaal én fysiek nog kan. Door vooraf te praten over je wensen rond zorg, wonen en overlijden, neem je niet alleen zelf het heft in handen, maar maak je het ook voor je naasten en zorgverleners veel duidelijker.
Waarom is vroegtijdige zorgplanning belangrijk?
Zorgplanning gaat over nadenken over en vastleggen van je wensen voor de toekomst. Wat als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? Vroegtijdige zorgplanning doet je nadenken over moeilijke onderwerpen: een behandeling wel of niet verderzetten, thuisverpleging of een woonzorgcentrum, begraven of cremeren. Door vandaag een zorgplan op te stellen, vermijd je later onduidelijkheid of moeilijke keuzes voor je familie en verzeker je dat de zorg gebeurt zoals jij het wilt.
Een goede zorgplanning geeft rust: voor jezelf én voor de mensen om je heen.
Zorgplanning: maak je wensen bekend
De FOD Volksgezondheid en het RIZIV moedigen iedereen aan om hun wensen kenbaar te maken. Op mijnoudedag.be kun je je waarden en voorkeuren eenvoudig vastleggen. Zo geef je duidelijke richtlijnen voor het moment dat je misschien niet meer in staat bent om je wil uit te spreken.
In België bestaan er vijf wilsverklaringen die je kan opstellen bij vroegtijdige zorgplanning:
Je kunt je keuze altijd aanpassen
Belangrijk om te weten: je keuzes zijn niet definitief. Je kunt ze altijd aanpassen wanneer je inzichten of situatie veranderen. Vergeet ook niet om je naasten en zorgverleners op de hoogte te brengen van je zorgplan. Zo weten zij wat jij belangrijk vindt, en kunnen ze beslissingen nemen die volgens jouw voorkeuren zijn.
Hulp nodig bij het opstellen van een zorgplanning? Bij Helan helpen we je graag verder! Hier vind je meer info.
Deel dit artikel
Verder lezen