Wandelstok, rollator of elektrische scooter: welk mobiliteitshulpmiddel past bij jou?

Blijven bewegen draagt bij aan je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Ook als je mobiliteit beperkt is, is er nog heel wat mogelijk. Zeker met de gepaste hulpmiddelen. Onze mobiliteitsexperten geven je graag wat uitleg.

Mobiliteitshulpmiddelen

Minder mobiel, toch op pad

Ouder worden en minder mobiel zijn, het gaat soms hand in hand. Toch heb je heel veel zélf in handen. Want hoe meer je beweegt, hoe eenvoudiger het wordt om dat later te blijven doen. Zo onderhoud je je mobiliteit en je gezondheid in het algemeen. 

Heb je het gevoel dat jouw mobiliteit niet meer zoals vroeger is? Geen probleem! Er bestaan heel wat hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je jouw vrijheid behoudt.

Sandra De Block Bandagist bij Helan

Velen zien de aankoop van een mobiliteitshulpmiddel als een achteruitgang van hun toestand. Maar eigenlijk is het net een stap vooruit: je zefstandigheid komt terug!

Wandelstok of rollator?

Ben je nog op de been maar heb je onderweg wat nood aan steun? Zorgwinkel expert Mireille legt uit wat je mogelijkheden zijn.

Mireille: “Je start meestal met een wandelstok. Ideaal voor korte afstanden of wanneer je nog voldoende mobiel bent. Voel je je niet meer veilig? Dan schakel je over naar een rollator. Dankzij de vier wielen biedt deze namelijk extra veel steun. Maar ook als het wandelen zelf moeizamer gaat, is een overstap naar een rollator een goede keuze. Je kan er bovendien één kiezen met een zitje. Zo kan je onderweg even uitrusten, ook als er geen bankjes langs de weg staan."

Ga je voor een rollator met een mandje, dan kan je ook heel makkelijk je tas of boodschappen meenemen. Als je die zelf niet hoeft te dragen, brengen ze je al zeker niet uit evenwicht.

Met de wandelstok, de rollator of met de rolstoel – blijf zoveel mogelijk de buitenlucht opzoeken. Bij jou in de buurt, of net dat tikkeltje verder weg.

Waarom voor een elektrische scooter kiezen?

Een elektrische scooter, ook wel scootmobiel genoemd, klinkt misschien drastisch. Toch is het in vele gevallen een ideaal hulpmiddel voor jouw situatie.

Voor koppels is een elektrische scooter vaak aangenamer tijdens wandelingen dan een rolstoel. Bij een rolstoel duw je je partner vooruit waardoor de communicatie iets moeilijker verloopt. Met een scooter kan je naast elkaar wandelen. 

Ben je alleen en wil je nog graag naar de markt, de winkel of gewoon de buurt verkennen? Ook dan is een scooter aangeraden. Je hebt er in allerlei soorten en maten. Je hoeft dus zeker geen nieuwe auto aan te kopen om je elektrische scooter mee te nemen.

Bandagist Sandra herkent de twijfel: "Ongeveer 8 jaar geleden overtuigde ik een dame, toen 45 jaar, om voor een meeneembare scooter te kiezen i.p.v. een manuele rolstoel. Dit was niet evident voor zo'n jong iemand. Elke keer als ik haar hoor, zegt ze me nog altijd hoe gelukkig ze is dat ik haar toen over de streep heb getrokken en dat ik altijd haar mag opbellen als ik een klant heb die niet overtuigd is van een scooter. Ze wil altijd haar verhaal vertellen dat ze zo gelukkig was met haar scootertje: ze kon zichzelf verplaatsen en was niet afhankelijk van iemand om haar te duwen."

Met een elektrische scooter ben je veel mobieler dan met een rollator of een rolstoel. Je kan veel zelf blijven doen en dat is voor velen een echt pluspunt.

Alles over mobiliteitshulpmiddelen

Hoe vraag je een mobiliteitshulpmiddel aan? Krijg je een tegemoetkoming? Ontdek alle praktische vragen en antwoorden.

Lees meer

Ontdek alle mobiliteitshulpmiddelen

Onze mobiliteitsexperten gaan met jou op zoek naar het juiste hulpmiddel.

Naar het aanbod