traplift-langer-thuis-wonen
Blog

Herwin je vrijheid in huis met een traplift

Heb je moeilijkheden om op een veilige manier de trap op te gaan? Een traplift kan voor jou een oplossing bieden. We overlopen hoe een traplift precies werkt, waar je die kan aanschaffen en op welke terugbetalingen je kan rekenen.

Hoe werkt een traplift?

Een traplift kan ervoor zorgen dat je je vrijheid thuis terug herwint. Zo kan je je bovenverdieping blijven gebruiken en hoef je niet alles te verhuizen naar het gelijkvloers. Een traplift bestaat uit een rail en een stoel, met bijhorende arm- en beenondersteuning. De bediening gebeurt op elektriciteit of via een batterij. Het stoeltje is ook vaak inklapbaar, waardoor je huisgenoten nog voldoende plaats over hebben om de trap te gebruiken zonder lift.

Een traplift op maat

Elke trap is natuurlijk anders. Er zijn rechte trappen, ronde trappen of trappen in verschillende niveaus. Daarom is het belangrijk dat je je laat bijstaan door een trapliftadviseur. Ze komen ter plaatse en samen bespreken jullie de mogelijkheden. Een traplift is maatwerk!

Het verhaal van ergotherapeute Annelies:

Een van mijn klanten haar slaapkamer en badkamer waren op de eerste verdieping. Dagelijks moest ze dus de trap op en af. Dit ging erg moeilijk: de trap was smal en stijl. Naar boven kon ze nog redelijk, maar naar beneden lukte bijna niet meer. Regelmatig bleef ze al eens op de zetel beneden slapen omdat ze niet naar boven geraakte. Ik deed het voorstel om een traplift te plaatsen.

We lieten verschillende firma’s langskomen om hun advies te geven voor haar trap. De kostprijs schrikte mevrouw eerst af, maar ze kwam in aanmerking voor de aanpassingspremie van wonen Vlaanderen. Ook het aanvullend voordeel van Helan (5% op de factuur) was mooi meegenomen. De lift werd geplaatst en in het begin was het gebruik ervan even wennen, maar het was zo’n grote meerwaarde voor mevrouw. Ze kon terug op eigen tempo en noden naar boven of beneden gaan en elke avond in haar bed slapen!

Weet je niet goed waar te beginnen? Helan Ziekenfonds werkt samen met een aantal betrouwbare partners voor trapliften. Bovendien krijg je een extra terugbetaling van 5% op je factuur.

Veiligheid primeert

Een traplift wordt geplaatst om op een veilige manier de trap op te gaan. Het is een vorm van valpreventie. Daarom gelden er voor de traplift zelf ook een aantal veiligheidsmaatregelen. Hieronder sommen we een aantal voorbeelden op:

  • De snelheid waarmee de lift vooruit gaat is begrensd.
  • De traplift stopt uit veiligheid wanneer je de bediening loslaat.
  • Het stoeltje is draaibaar, hierdoor kan je comfortabel in- en uitstappen.
  • De lift kan voorzien worden van een extra accu, wanneer de stroom zou uitvallen terwijl de lift in gebruik is.

Op welke terugbetalingen kan je rekenen?

Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan je een tussenkomst krijgen voor de aankoop van een traplift.

De Vlaamse overheid komt in bepaalde gevallen ook tussen bij de aankoop van een traplift. Op hun website lees je meer over de voorwaarden van deze premie.

Als je via de Helan Zorgwinkel een traplift bij één van de Helan partners aankoopt, krijg je 5 % terugbetaald op je rekening. Bezorg ons na aankoop je factuur, wij doen de rest. 

Korting op preventiemateriaal

Als klant van Helan Ziekenfonds kan je rekenen op een preventiebonus van 25 euro per jaar op het assortiment preventie- en veiligheidsmateriaal in de webshop van Helan Zorgwinkel.

Hulpmiddelen

Naast een traplift zijn er nog heel wat andere hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Ontdek ze hier

Deel dit artikel

Verder lezen

oudere vrouw
Blog

Durf te praten over je 'oude dagen'

Hoe wil ik op mijn 'oude dagen' leven? Een vraag die we ons vaak te laat stellen. Het is belangrijk om erover te durven praten wanneer we nog kunnen, zowel mentaal als fysiek.

Blog

Quarantaine en valpreventie

De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.

Blog

Gastblogger Annemie: Dag van het maatschappelijk werk: op huisbezoek

Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.

Blog

Mantelzorgers, ze dragen heel wat op hun schouders

Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...