Borstvoedingspauzes op het werk

Borstvoeding geven of melk afkolven tijdens je werkdag? Als je in de privésector werkt, heb je recht op borstvoedingspauzes. Je werkgever voorziet ook een ruimte waar je hier in alle rust tijd voor kan nemen. Je uitkering vraag je aan bij Helan ziekenfonds.

Borstvoedingspauzes aanvragen

Informeer je werkgever tijdig.

Breng je werkgever minstens 2 maanden op voorhand op de hoogte van je borstvoedingspauzes. Je stuurt een aangetekende brief of geeft een brief af en vraagt een ontvangstbewijs.

Je moet elke maand aan je werkgever bewijzen dat je nog steeds borstvoeding geeft en dus recht hebt op deze pauzes. Dat doe je met een medisch getuigschrift of een attest van Kind en Gezin.

Je werkgever bezorgt ons maandelijks een attest met het aantal halve uren dat je niet werkt en je inkomen. Op basis hiervan berekenen we je uitkering.

Bezorg ons het attest:

  • digitaal
  • of per post: Helan ziekenfonds, Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Via het ziekenfonds heb je recht op een uitkering voor de borstvoedingspauzes, gelijk aan 82% van je brutomaandloon

 

Goed om te weten

Zodra je aanvraag voor borstvoedingspauze is ingediend, ben je beschermd tegen ontslag. Die speciale bescherming loopt tot het einde van de maand, volgend op je laatste attest van borstvoeding.

Word je gedurende deze periode onrechtmatig ontslagen? Dan moet je werkgever, naast de gewone opzeggingsvergoeding, nog 6 maanden loon uitkeren.

Webinar borstvoeding geven

Krijg een antwoord op de meest gestelde vragen rond borstvoeding geven van vroedvrouw Elisabeth en klantenadviseur Stéphanie tijdens het webinar 'Borstvoeding: van aanhappen tot zuigflesjes'.

Herbekijk het webinar

De basisregels voor borstvoedingspauzes

Goede afspraken maken goede vrienden. Daarom zijn er enkele heldere basisregels. We zetten ze voor je op een rijtje.

  • Een borstvoedingspauze duurt 30 minuten.
  • Als je minstens 4 uur werkt op een dag, heb je recht op 1 pauze. Werk je 7,5 uur of langer, dan kan je 2 pauzes opnemen, in 1 of in 2 keer.
  • Je bepaalt de pauzemomenten in overleg met je werkgever.
  • Het recht op borstvoedingspauze loopt tot 9 maanden na de geboorte.
  • Je werkgever moet je geen loon uitkeren tijdens de pauzes, je krijgt wel een uitkering van het ziekenfonds.

Wat met je belastingaangifte?

De uitkering voor borstvoedingspauze is een vervangingsinkomen. Je moet het vermelden bij de jaarlijkse belastingaangifte. Op je uitkering wordt een bedrijfsvoorheffing van 11,11% ingehouden.

Kolf- of borstvoedingsspullen nodig?

In Helan Zorgwinkel koop je als Helan-klant je afkolftoestel met 30% korting. Ideaal als je een voorraadje wil aanleggen en je productie op peil wil houden eens je weer werkt.

Naar Helan Zorgwinkel

Kraamzorg

Nood aan helpende handen? Wij bieden ondersteuning voor jonge ouders. Vertrouw op ons voor verzorging, opvolging en advies.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

De samenstelling van borstvoeding

Wist je dat de samenstelling van moedermelk voortdurend wijzigt? De samenstelling is afhankelijk van de voeding van de moeder, de leeftijd van het kind en de duurtijd van de borstvoeding.

borst- of flesvoeding
Blog

Is borstvoeding beter dan flesvoeding?

Borstvoeding of flesvoeding? Het lijkt soms de enige vraag waarmee je als mama in spe geconfronteerd wordt. En wat je ook kiest, iedereen heeft er een mening over. Maar is borstvoeding nu écht beter?