EZVK, de Europese ziekteverzekeringskaart

Tijdens een doktersbezoek op reis aantonen dat je in orde bent met de Belgische wettelijke ziekteverzekering? Met de Europese ziekteverzekeringskaart heb je recht op een terugbetaling van onverwachte medische zorgen. 

Wat zijn de voorwaarden?

De Europese ziekteverzekeringskaart geldt als bewijs om een terugbetaling te krijgen voor medische zorgen in het buitenland. Zo hoef je enkel nog de remgelden (en eventuele supplementen) zelf te betalen.

 • De EZVK houdt enkel rekening met wettelijke kosten, niet met remgelden of supplementen.
 • Enkel voor dringende of onverwachte medische kosten kan een EZVK dienst doen. Gaat het om geplande zorgen? Laat dit weten aan je ziekenfonds voor je vertrek.
 • De zorgen worden toegediend tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland (een reis bijvoorbeeld).
 • De kaart is persoonsgebonden, vraag dus een EZVK aan voor elk gezinslid.
 • De Europese ziekteverzekeringskaart wordt niet aanvaard door privéziekenhuizen of -zorgverstrekkers.

Zo vraag je een EZVK aan

Een Europese ziekteverzekeringskaart is niet verplicht. Het maakt het papierwerk tijdens jouw verblijf wel makkelijker. Je kan de kaart op verschillende manieren aanvragen.

Via je smartphone

 • Altijd een digitale versie van de Europese ziekteverzekeringskaart op zak via de Mijn Helan app.
 • Klik na het aanmelden op 'reisdocumenten aanvragen'.
 • Via de knop 'Klik HIER voor jouw digitale kaart.' wordt jouw EZVK meteen digitaal getoond in de app.

Toch liever op papier?

 • Voor verblijven korter dan drie maanden, kies dan voor een voorlopig digitaal attest via Mijn Helan. Je ontvangt dit attest onmiddellijk in je eBox, jouw digitale mailbox in het online kantoor.
 • Voor verblijven langer dan drie maanden, bestel dan tijdig jouw Europese ziekteverzekeringskaart online via Mijn Helan. Je kaart wordt per post opgestuurd.

Wat is het verschil tussen de EZVK en Mediphone Assist?

 • De Europese ziekteverzekeringskaart is een bewijs dat je in orde bent met de wettelijke ziekteverzekering. Deze kaart zorgt ervoor dat de wettelijke medische kosten worden terugbetaald.
 • Mediphone Assist is een aanvullende service van Helan. Zij staan je bij met advies, regelen de repatriëring of zorgen voor de terugbetaling van een dringende ziekenhuisopname. 

 

Welke landen zijn gedekt?

Niet elk land verwacht dat je de Europese ziekteverzekeringskaart op zak hebt. Via deze tool ontdek je de nodige documenten voor jouw volgende reisbestemming.

 • De Europese ziekteverzekeringskaart is geldig in alle EU-lidstaten inclusief IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.
 • Ga je tijdelijk naar Australië? Op vertoon van je paspoort en je EZVK in een lokaal Medicare-kantoor krijg je een Medicare Card.
 • Voor een tijdelijk verblijf in een land dat buiten deze zone valt (zoals Canada, Japan, Zuid-Afrika,...), sluit je best een extra reisverzekering af bij een verzekeringsmaatschappij.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Verzekeringen

Helemaal gerust. Met onze hospitalisatie- en tandverzekeringen ben je betaalbaar verzekerd tegen torenhoge kosten bij een ziekenhuisopname of tandzorg.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Thuiszorg

Vertrouw op Helan als je ouder wordt, ziek bent, of tijdelijk zorg nodig hebt. Wij helpen met thuiszorg, zorgmateriaal, administratieve hulp en helder advies.

Vakantie

Nood aan rust, avontuur of ontspanning? Helan helpt jou om te herbronnen met vakantiekampen voor je kind(eren) of vakantieverblijven voor het hele gezin.

Een brede kijk op jouw welzijn

Ga je op reis? Denk aan je vaccinaties

Als je op reis gaat, moet je aan heel wat denken. Wat neem je mee in je koffer? Welke documenten heb je nodig? En zijn er bepaalde vaccins die je best laat zetten?

Terugbetaling medische kosten buitenland: hoe lang duurt het?

Ziek of een ongeval op vakantie? Vaak wacht je dan wat langer op je terugbetaling dan wanneer het om kosten in eigen land gaat. Dat komt omdat we voor kosten in het buitenland een officiƫle procedure moeten volgen, en afhankelijk zijn van info uit je land van bestemming.