Medisch akkoord geplande medische zorgen in het buitenland

Ga je naar het buitenland voor een specifieke behandeling of ingreep? Voor geplande opnames van minstens één nacht in een ziekenhuis heb je altijd een medisch akkoord nodig, net als voor bepaalde ambulante zorgen (bv. een MRI). Laat het aan je ziekenfonds weten vooraleer je vertrekt. Zo weet je zeker of je recht hebt op terugbetalingen en welke ondersteuning je mag verwachten.

Vraag tijdig goedkeuring

Stuur een aangetekende brief.

Ruim vóór je vertrek stuur je ons een aangetekende brief met informatie over je geplande medische zorgen in het buitenland. Die brief bevat:

 • het soort medische behandeling of raadpleging.
 • een gedetailleerd medisch verslag van je specialist, met onder meer de datum en locatie van de behandeling of raadpleging en de reden voor de medische zorgen in het buitenland.

Bij de beoordeling van je aanvraag volgt de adviserende arts enkele vaste regels. Je aanvraag wordt goedgekeurd als:

 • je medische zorgen in het buitenland in de Belgische nomenclatuur zijn opgenomen.
  EN
 • je gezondheidstoestand en de verwachte evolutie van je aandoening niet toelaten je behandeling uit te stellen en de juiste verzorging binnen redelijke termijn niet mogelijk is in België.
  OF
 • de verzorging in het buitenland in gunstigere medische omstandigheden gebeurt dan in België.

Als de adviserende arts een medisch akkoord geeft, ontvang je het document S2. Geef dit document af in het buitenlandse ziekenhuis zodat alle tussenkomsten van de wettelijke ziekteverzekering via de derdebetalersregeling kunnen verlopen. 

Ben je extra verzekerd via een hospitalisatieverzekering? Informeer dan zeker naar de terugbetalingsvoorwaarden voor de kosten die eventueel overblijven na de tussenkomst van de wettelijke ziekteverzekering.

Goed om te weten

Als de geplande behandeling opstart vóór je goedkeuring hebt, kan je geen terugbetaling krijgen. Dien je aanvraag ruim op tijd in: soms moet de adviserende arts extra info opvragen en dat kan wat tijd in beslag nemen.

De terugbetaling

Afhankelijk van het soort behandeling, het land en eventuele ziekenhuisopnames verloopt de terugbetaling van goedgekeurde medische zorgen anders.

Er zijn 2 mogelijke manieren van terugbetaling:

 • Je betaalt geen opleg of moet je factuur ter plekke maar gedeeltelijk betalen.
 • Je schiet de kosten voor en krijgt later een deel terugbetaald.

Vraag een terugbetaling aan

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiƫle steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Vakantie

Nood aan rust, avontuur of ontspanning? Helan helpt jou om te herbronnen met vakantiekampen voor je kind(eren) of vakantieverblijven voor het hele gezin.