Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Iedere ouder herkent het wel: je kind kan zijn aandacht niet bij zijn huiswerk houden. Het tuurt door het raam naar het voorbijgaande verkeer, droomt voortdurend weg, wil liever iets anders doen…
Op zich niets aan de hand, kinderen zijn altijd minder lang geconcentreerd wanneer ze een gedwongen taak moeten afwerken. Als ze er zelf voor kiezen om bijvoorbeeld een leuke tekening te maken, kunnen ze daar dan weer urenlang zoet mee zijn.
We kunnen pas spreken van een concentratieprobleem wanneer je kind er vrijwel nooit in slaagt een zekere tijd te focussen op dezelfde taak of bezigheid. Een echt concentratieprobleem erkennen en aanpakken is belangrijk, al was het maar om het kind geen leerachterstand te laten oplopen. Let wel, het probleem situeert zich niet altijd bij het kind zelf. Soms spelen de school, de leerkracht of de leeromgeving een rol.
Dat hangt grotendeels af van de leeftijd. Naarmate kinderen ouder worden, kunnen ze hun aandacht langer bij een gedwongen taak houden. Als gemiddelde ‘taakspanning’ gaan deskundigen uit van volgende waarden:
Aan de hand van een aantal psychologische testen kun je laten nagaan of je kind lijdt aan ADD of ADHD en wat de oorzaken zijn van de concentratieproblemen. De Bourdon-Vos test meet de selectieve aandacht en concentratie bij kinderen van 6 tot 17 jaar, de Test of Everyday Attention for Children (TEA-Ch) meet de selectieve aandacht, de volgehouden aandacht en de aandachtscontrole bij kinderen van 6 tot 16 jaar en de D2-test meet de selectieve en de volgehouden aandacht.
Wees je ervan bewust dat de omgeving een positieve of negatieve invloed uitoefent op de aandacht. Enkele nuttige tips die je in acht kunt nemen als je kind kampt met concentratieproblemen:
Vermoed je dat je kind ernstige concentratieproblemen heeft? Overleg dan met de leerkracht en de school van je kind. Zij hebben ervaring in deze materie en zullen je doorverwijzen naar het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) voor eventuele tests.
Deel dit artikel
Verder lezen
Met kleine kindjes in huis moet je ogen op je rug hebben. Helan Kinderopvang geeft je tips om je huis zo veilig mogelijk te maken voor wanneer jouw kleintje begint rond te kruipen.
Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.
Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.
De buitenlucht doet wonderen voor je kind. Zo is buitenspelen niet alleen gezond, maar stimuleert het ook de ontwikkeling van je kroost. Bovendien worden ze er nog vrolijk van ook. Hop, naar buiten dus!