Kinderen

Dyslexie

Het woord ‘dyslexie’ is afgeleid uit het Grieks en betekent letterlijk niet kunnen lezen. Dit kun je zeker niet als definitie van deze leerstoornis hanteren. Wie dyslexie heeft kampt in min of meerdere mate met problemen bij het lezen, spellen en/of schrijven. De ene ondervindt bijvoorbeeld moeite om hardop te lezen, terwijl de andere er niet in slaagt correct te spellen.

Dyslexie is met andere woorden een algemeen begrip en de diagnose wordt slechts gesteld indien aan volgende voorwaarden voldaan is:

  • De persoon is normaal begaafd
  • De persoon hoort en ziet goed

En specifiek bij kinderen:

  • Het kind spreekt thuis dezelfde taal als op school
  • Het kind leeft in een stimulerend gezin
  • Het kind volgt regelmatig de lessen op school

Bestaat er geen enkele andere mogelijk oorzaak om de problemen te verklaren en zetten ze zich door ondanks regelmatige bijsturing, dan kan er sprake zijn van dyslexie.

Hoe kan je dyslexie herkennen?

Wanneer je als kind leert lezen en schrijven, koppel je klanken aan letters en omgekeerd. Door eindeloos te herhalen doe je dit na verloop van tijd zonder erbij na te denken. Bij kinderen met dyslexie groeit dit evenwel nooit uit tot een automatisme. Bovendien krijgen sommigen onder hen ook te maken met gelijkaardige problemen om getalbeelden te herkennen (dan spreken we over dyscalculie). Anderen slagen er dan weer niet in het verschil tussen links en rechts aan te leren. 

Je merkt pas dat je kind misschien dyslexie heeft, wanneer het problemen heeft met luidop lezen. Indien het een tekst in stilte leest, begrijpt het de inhoud perfect. Maar dezelfde tekst hardop lezen gaat opvallend traag, met horten en stoten. Bovendien begrijpt het de inhoud niet. En bij het schrijven splitst het woordengroepen foutief, het schrijft dan bijvoorbeeld ‘eenmelk fles’ in plaats van een melkfles. 

Wat zijn de oorzaken van dyslexie?

Er speelt zeker een erfelijke factor mee. Wees dus extra waakzaam indien jij of je partner dyslectisch zijn. Volgens wetenschappelijk onderzoek zouden bepaalde chromosomen een rol spelen, die ook verantwoordelijk zijn voor ziektes als astma en allergie. Beide aandoeningen gaan inderdaad vaak samen. 

Wat als je dyslexie vermoedt bij jouw kind?

Eerst en vooral, dyslexie vormt geen reden tot paniek. Het gaat om een neurologische stoornis, zeker niet om een ziekte of hersenletsel. Dyslexie wijst ook niet op een lagere intelligentie. Einstein en Leonardo da Vinci zijn voorbeelden van beroemde genieën met dyslexie. Bij mensen met de aandoening stelt men trouwens vaak ook bijzondere talenten vast, zoals een goed langetermijngeheugen, een levendige verbeelding en creativiteit, een sterk analytisch inzicht, een goed ontwikkelde empathie enz.

Om uitsluitsel te verkrijgen overleg je het beste met de school van jouw kind en met het CLB. In een eerste fase zullen de leerkracht en de zorgcoördinator jouw kind goed opvolgen en begeleiden. Blijkt het probleem hardnekkig, dan kan een ervaren psycholoog (of pedagoog, orthopedagoog, logopedist) de diagnose van dyslexie stellen. 

Voor de kosten van de logopedist geniet je van een tussenkomst van de wettelijke ziekteverzekering. Lees meer over de wettelijke terugbetalingen voor logopedie dat Helan aanbiedt. 

Alles wat je moet weten over logopedie

Wil je meer weten over de verschillende leerstoornissen en logopedie? Download ons e-book.

Wanneer doe je beroep op de logopedist?

Lees er alles over in ons e-book

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Dyscalculie

2 x 2 = 4? Dyscalculie is een rekenstoornis die voorkomt bij kinderen en volwassenen. Hoewel maal- en deeltafels, optellen en aftrekken, breuken en meetkunde voor de meeste kinderen na een tijdje een automatisme worden, blijft dit voor kinderen met dyscalculie een erg moeilijke materie.

Stotteren

Bij sommige personen treedt er in het spraakproces een storing op waardoor de woorden met horten en stoten uitgesproken worden. Beter gekend als: stotteren.

Wanneer moet mijn kind naar de logopedist?

Kinderen zijn steeds in volle ontwikkeling. Ze leren spreken en later lezen en schrijven. Bij het ene kind gaat dat al wat vlotter dan bij het andere, op zich niets om je zorgen over te maken. Behalve als de problemen blijven aanslepen. Is je kind onverstaanbaar doordat het klanken verkeerd uitspreekt? Ligt het leestempo van je kind behoorlijk laag? Of is er geen dictee dat niet vol met schrijffouten staat? Dan kan je misschien best eens met je kind naar een logopedist gaan.

Wat als je kind kampt met concentratieproblemen?

Iedere ouder herkent het wel: je kind kan zijn aandacht niet bij zijn huiswerk houden. Het tuurt door het raam naar het voorbijgaande verkeer, droomt voortdurend weg, wil liever iets anders doen…