Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Faalangst is een hindernis in de ontwikkeling van een gezonde zelfwaardering. Het komt voor in situaties waarin je kind denkt te moeten presteren, bv. bij huiswerk maken, het onderhouden van sociale relaties, het beoefenen van sport, ...
Je weet het wellicht uit eigen ervaring: faalangst brengt heel wat angstige gedachten met zich mee. Je denkt dat je prestaties niet goed genoeg zullen zijn, je bent bang voor de reacties van anderen, kortom in je hoofd spelen zich allerlei negatieve scenario’s af. Naast die gedachtegang treden er ook nog lichamelijke veranderingen op. Je hartslag stijgt, je krijgt klamme handen, je beeft,... De druk om goed te presteren ligt heel hoog.
Actief faalangstige kinderen proberen alles erg goed te doen om zo fouten en kritiek te vermijden. Deze kinderen zijn erg perfectionistisch en werken vaak zeer traag en nauwkeurig.
Passief faalangstige kinderen gaan moeilijke situaties uit de weg om zo fouten en kritiek te vermijden. Vaak haspelen ze een taak snel af, vertonen ze uitstelgedrag, komen ze nonchalant of slordig over of gokken ze op een toets.
Op de site www.noknok.be kan je als jongere terecht bij vragen over depressie, zelfpijniging en slaapproblemen etc. Aan de hand van informatie, tips en het uitwisselen van ervaringen wordt er geprobeerd om de jongere een houvast en steun te bieden om zijn of haar problemen aan te pakken.
Maak je je zorgen om je kind? Wil je graag wat advies om om te gaan met faalangst? Of gewoon eens je hart luchten? Daarvoor kun je terecht bij de psychologen van de Luisterlijn. Zij bieden je psychologische hulp via de telefoon.
Gaat je kind door een moeilijke periode of heeft het last van een depressie? In ons e-book geven we wat meer informatie over kinderdepressies en hoe je ze kan herkennen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.
Op vakantie vertrekken, daar kijk je het hele jaar naar uit. Maar eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen, is ontspannen niet altijd vanzelfsprekend. We geven je daarom enkele tips voor een volledig ontspannen vakantie.
PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?
Pubers die laat naar bed gaan en in het weekend tot ‘s middags blijven slapen, een gedrag waaraan veel ouders zich ergeren. Waarom hebben pubers nu zoveel slaap nodig? De reden voor dit slaapgedrag is niet wat je zou verwachten. Kom het hieronder te weten!