Blog

Je kind heeft faalangst. Wat kun je doen?

Faalangst is een hindernis in de ontwikkeling van een gezonde zelfwaardering. Het komt voor in situaties waarin je kind denkt te moeten presteren, bv. bij huiswerk maken, het onderhouden van sociale relaties, het beoefenen van sport, ...

Wat is faalangst?

Je weet het wellicht uit eigen ervaring: faalangst brengt heel wat angstige gedachten met zich mee. Je denkt dat je prestaties niet goed genoeg zullen zijn, je bent bang voor de reacties van anderen, kortom in je hoofd spelen zich allerlei negatieve scenario’s af. Naast die gedachtegang treden er ook nog lichamelijke veranderingen op. Je hartslag stijgt, je krijgt klamme handen, je beeft,... De druk om goed te presteren ligt heel hoog.

Ondersteun je kind bij faalangst

Actief faalangstige kinderen proberen alles erg goed te doen om zo fouten en kritiek te vermijden. Deze kinderen zijn erg perfectionistisch en werken vaak zeer traag en nauwkeurig. 

Passief faalangstige kinderen gaan moeilijke situaties uit de weg om zo fouten en kritiek te vermijden. Vaak haspelen ze een taak snel af, vertonen ze uitstelgedrag, komen ze nonchalant of slordig over of gokken ze op een toets.

Tips voor ouders

 • Maak faalangstige buien bespreekbaar en erken de angst. Help je kind om doemdenken aan te pakken en hardnekkige denkpatronen te doorbreken. Help je kind te relativeren.
   
 • Zorg dat je kind zich voldoende ontspant, bijvoorbeeld met een leuke sportactiviteit of door af te spreken met vrienden. Dat is ook belangrijk tijdens toetsenperiodes of examens.
   
 • Faalangst overwinnen gaat over leren mislukken. Maak je kind dus duidelijk dat falen mag en dat je er zelfs van kan leren. Geef het goede voorbeeld en laat zien dat jij als ouder soms ook fouten maakt. Niemand is perfect!
   
 • Houd samen met je kind een boekje bij gevuld met zijn of haar successen. Hierdoor bevorder je het zelfvertrouwen van je kind wat dan weer een boost geeft om de faalangst te overwinnen.
   
 • Als je vermoedt dat je kind faalangst heeft, meld dit dan op school. Ook de leerkrachten kunnen helpen faalangst te overwinnen.
   
 • Zeg liever “Je kunt het ook anders aanpakken” in plaats van “Je kunt het niet”.
   
 • Vertoont je kind regelmatig uitstelgedrag? Probeer eens na te gaan of het om een vorm van passieve faalangst gaat door met je kind te praten en dieper in te gaan op de situatie. 

Beloning, schouderklopje, compliment, …

 • Geef als ouder een procesgericht compliment door het gedrag of de actie en niet het kind te feliciteren. Zeg bijvoorbeeld “jij hebt dat slim uitgezocht” in plaats van “jij bent slim”. Leg de nadruk op de moeite die je kind in de actie gestoken heeft.
   
 • Geef liever een gematigd positieve evaluatie aan je kind. Probeer ook niet altijd te evalueren wat je kind doet, maar beschrijf wat je ziet. Als je kind naar je toekomt met een mooie tekening, zeg dan: “Ik zie veel verschillende kleuren en figuren”. Zo heeft je kind niet het gevoel dat het geëvalueerd wordt, maar krijgt het wel het gevoel dat zijn mama of papa echt geïnteresseerd is in wat het doet.
   
 • Ook negatieve feedback kan procesgericht zijn. Zeg in dat geval “je zou dit anders kunnen aanpakken” in plaats van “je kunt het niet”.
   
 • Geef de voorkeur aan een sociale beloning (samen iets leuks doen, het lievelingsspel van je kind spelen, samen voetballen, …) in plaats van materiële beloningen (centjes, speelgoed, snoepgoed, …).

Op de site www.noknok.be kan je als jongere terecht bij vragen over negatieve gevoelens, zelfpijniging, slaapproblemen etc. Aan de hand van informatie, tips en het uitwisselen van ervaringen wordt er geprobeerd om de jongere een houvast en steun te bieden om zijn of haar problemen aan te pakken.

Graag eens praten met een psycholoog? Bel gratis naar de Luisterlijn

Maak je je zorgen om je kind? Wil je graag wat advies om om te gaan met faalangst? Of gewoon eens je hart luchten? Daarvoor kun je terecht bij de psychologen van de Luisterlijn. Zij bieden je psychologische hulp via de telefoon. 

E-book: info en handvaten voor ouders

Heeft je kind het wat moeilijk of voelt het zich somber? Voelt je tiener zich niet goed in zijn of haar vel? Hoe stimuleer je een positief zelfbeeld? Hoe pak je faalangst aan? Kan een kind ook echt depressief zijn? En vooral: hoe kan jij als ouder helpen? Je leest het in ons e-book.

Hoe herken je faalangst bij kinderen?

Lees er alles over in ons gratis webinar op 14 december.

Schrijf je hier in

Deel dit artikel

Verder lezen

Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.

Blog

7 tips voor een ontspannen vakantie

Op vakantie vertrekken, daar kijk je het hele jaar naar uit. Maar eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen, is ontspannen niet altijd vanzelfsprekend. We geven je daarom enkele tips voor een volledig ontspannen vakantie.

Blog

Gaming. Wat als het een verslaving wordt?

PlayStation, Xbox, Nintendo, … Videogames zijn cool en de max, maar jammer genoeg kunnen ze ook verslavend zijn. Wanneer spreken we echt van een gameverslaving? Wat zijn de gevolgen voor je tiener? En hoe kun je een verslaving voorkomen?

Blog

Slaaptips voor pubers

Pubers die laat naar bed gaan en in het weekend tot ‘s middags blijven slapen, een gedrag waaraan veel ouders zich ergeren. Waarom hebben pubers nu zoveel slaap nodig? De reden voor dit slaapgedrag is niet wat je zou verwachten. Kom het hieronder te weten!