Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
De puberteit. Een periode gekenmerkt door heel wat onzekerheden, en communicatieproblemen tussen kinderen en hun ouders. We gingen ten rade bij psychologe Maruschka en Cedric van de Helan Luisterlijn.
Elke ouder denkt na over de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Wanneer een kind in de puberteit zit, zie je ook vaak dat de ouders hierover andere ideeën hebben en dat ook dit de spanning verhoogt binnen een gezin.
Puberteit en jongvolwassenheid zijn net die momenten waarop kinderen keuzes in vraag stellen en nadenken over wat ze willen en wie zij zijn. Ouders voelen dan ook dat het niet meer zo evident is om hun kinderen te overtuigen of te dwingen. Het kind wil zelf stukken van zijn/haar leven in handen nemen.
Waarom zou een bepaalde keuze voor jou belangrijk kunnen zijn? Als ik iets niet doe, hoe ziet mijn leven er dan uit? Soms helpt het voor een kind om hen te doen nadenken over wat bepaalde zaken juist inhouden. Zo komen ze zelf tot een beter inzicht.
Luister naar je kind. Door hen het gevoel te geven dat ze deel mogen uitmaken van het gesprek en bepaalde keuzes, lukt het vaak beter om hen iets mee te geven over wat waardevol is in het leven. Soms is het ook belangrijk dat je kind eens een fout maakt. Zo leren ze zelf goed voelen wat ze willen en niet.
Als ouder voel je goed aan dat kinderen op die leeftijd kwetsbaar en impulsief kunnen zijn, dat ze niet noodzakelijk denken op lange termijn. Door hen hier zelf over te laten nadenken en uit te nodigen tot een gesprek, kunnen ze hun kind hier bij laten stil staan. Laat hen ook zelf nadenken over de betekenis van studies. Maak ruimte voor een open discussie met interesse voor de standpunten van je kind.
De puberteit gaat vaak samen met ups en downs. Goeie periodes, maar ook mindere periodes. Een goed voorbeeld van een uitdagende periode is de examenperiode of de verwachtingen die er zijn rond de schoolprestaties.
De meest voorkomende ruzies ontstaan vaak omdat de ouder vindt dat zoon of dochter nog niet voldoende gestudeerd heeft, geen goede studiemethode toepast of niet op tijd gaat slapen of opstaat. Kinderen vinden dan weer vaak dat hun ouders zich te vaak bemoeien en ze te weinig tijd krijgen voor ontspannende activiteiten, zoals afspreken met vrienden of tv-kijken, gamen, enzovoort.
Deze wrijvingen zorgen ervoor dat je kind zich vaak niet begrepen voelt of heeft het gevoel dat hij of zij perfect moet zijn en steeds te moeten presteren. De ouders kunnen dan weer het gevoel hebben dat hun kind het belang van studeren niet begrijpt.
Hierdoor ontstaan spanningsvelden omdat er weinig ruimte is voor rustige communicatie. Zo kan je zoon of dochter faalangst krijgen, rebelleren of vluchten van de situatie om los te komen van de spanningen die hij of zij thuis ervaart. Thuis moet namelijk voelen als een plek waar je letterlijk en figuurlijk thuis kan komen.
Weet je toch niet helemaal hoe je de situatie met je puberende tiener het best aanpakt? Doe dan beroep op de Helan Luisterlijn, een team van erkende psychologen die gratis tot je beschikking staan. Samen met jou denken ze na voor een oplossing aangepast aan jouw situatie.
Je kind heeft het moeilijk en je wil graag helpen. Lees er alles over in ons e-book.
Deel dit artikel
Verder lezen
Voor studenten is het dezer dagen een stressvolle periode. Het kan dus goed zijn, dat vandaag de dag is aangebroken waarop je je eeste examen moet afleggen. Stress of geen stress, hoe pak je de dag best aan om jezelf niet onnodig meer stress te bezorgen?
Tijdens de puberteit willen jongeren meer en meer zelf beslissen wat ze doen tijdens hun vrije tijd, waaraan ze hun zakgeld spenderen en ook wat ze willen eten. Een chocoladereep is aantrekkelijker dan een potje yoghurt...
Op vakantie vertrekken, daar kijk je het hele jaar naar uit. Maar eenmaal op je vakantiebestemming aangekomen, is ontspannen niet altijd vanzelfsprekend. We geven je daarom enkele tips voor een volledig ontspannen vakantie.
Pubers die laat naar bed gaan en in het weekend tot ‘s middags blijven slapen, een gedrag waaraan veel ouders zich ergeren. Waarom hebben pubers nu zoveel slaap nodig? De reden voor dit slaapgedrag is niet wat je zou verwachten. Kom het hieronder te weten!