Blog

Tandenpoetsen: vroeg begonnen is …

Justine .

Teamleider bij Helan Kinderopvang

Komt het eerste tandje van je kind erdoor? Dan kan je beginnen met poetsen. Bij de meeste kindjes is dat rond de leeftijd van zes maanden. Maak er al vroeg een ritueel van op vaste momenten, bijvoorbeeld na het ontbijt en voor het slapengaan.

In het begin zal je kind nog wat moeten wennen en zal het vooral op de tandenborstel bijten. Dat is niet erg, zolang er maar wat tandpasta in de mond en op de tanden terechtkomt. Het fluoride in de tandpasta zorgt voor extra bescherming. Nadat je kind gewend is aan de tandborstel en tandpasta, kan je als ouder nog even na-poetsen.

Goed poetsen begint bij goed materiaal

De tandenborstel mag niet te groot zijn in verhouding met de mond en de handen van je kind. Voor jonge tandjes zijn zachte borstelharen het meest geschikt. Gebruik tandpasta die geschikt is voor de leeftijd van je kind. Een druppeltje zo groot als een erwt is voldoende.

Binnenkant, buitenkant en bovenop

Tanddeskundigen raden aan om de methode van de 3B’s te gebruiken: poets de tanden eerst aan de binnenkant, dan aan de buitenkant en ten slotte bovenop tot tegen het tandvlees. Maak draaiende en heen en weer gaande bewegingen. Beweeg tot tegen het tandvlees zodat er zich geen tandsteen kan opstapelen tegen het tandvlees. Je hoeft niet hard te poetsen, want dit kan pijn doen bij jonge kinderen.

2 keer per dag, 2 minuten

Poets minstens 2 keer per dag, gedurende 2 minuten. Plan één van die twee momentjes net voor het slapengaan. Zo kunnen de zuren tijdens de nacht minder schade aanbrengen. Spoelen met water hoeft op jonge leeftijd nog niet. Hoe langer het fluoride op de tanden blijft zitten, hoe beter ze beschermd zijn. Na het poetsen maak je de tandenborstel best schoon met koud water, want door warm water raken de haartjes sneller beschadigd.

Naar de tandarts

Er wordt aangeraden om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan met jonge kinderen. Dit kan al vanaf 2,5 jaar. Voor die leeftijd kan het leerzaam zijn om je kind al eens mee te nemen, zodat het kan zien wat er allemaal gebeurt. Er zijn kindertandartsen die kinderen vooral op het gemak stellen tijdens de eerste bezoeken. Dit doen ze door de verschillende instrumenten op speelse wijze te introduceren. Ze zetten de zuiger bijvoorbeeld op de hand van het kind, zodat het kan voelen wat het instrument doet. Weten wat zal komen biedt een gevoel van veiligheid.

Als tandenpoetsen moeilijk loopt …

Wanneer je vraagt: ‘zullen we je tanden gaan poetsen?’, dan kan je kind ‘neen’ zeggen. Laat de vraag dus achterwege en zeg: ‘het is tijd om je tanden te poetsen, we gaan naar boven’, of nog beter: ‘we gaan tandenpoetsen, welke tandpasta wil je vandaag?’ Kinderen houden van inspraak en zullen sneller meegaan als ze keuzemogelijkheden krijgen.

Wil je kind de mond niet openen bij het tandenpoetsen? Zoek dan uit waarom. Zijn de haartjes te hard, is de tandenborstel te groot, vindt hij of zij de smaak niet fijn, komen er nieuwe tanden door en doet het pijn? Er zijn heel wat redenen waarom je kind weigert te poetsen. Hou in gedachten dat kinderen voelen met hun mond, en dat zo’n vreemd voorwerp in de mond voor opstandigheid kan zorgen.

Peuters doen graag dingen zelf. Stimuleer hen om dit ook te doen, en poets daarna zelf nog eens na. Maak duidelijke afspraken: ‘nu mag jij en als de wekker gaat zal ik nog even poetsen’.

Blijf bij lagereschoolkinderen na-poetsen tot ze het zelfstandig kunnen, meestal tegen de leeftijd van 10 jaar. Geef genoeg uitleg, zodat je kind het goed leert.

Wanneer tandenpoetsen echt moeilijk loopt, kan je een beloningssysteem uitwerken. Weet wel dat een beloning vooral de extrinsieke motivatie stimuleert. Met andere woorden: je kind poetst voor de beloning en niet omdat hij of zij er het nut van inziet. Valt de beloning weg, dan valt ook de motivatie weg.

Extra tips om te motiveren

  • Geef het goede voorbeeld en draag goed zorg voor je gebit
  • Zet een muziekje op tijdens het poetsen, zo wordt het een leuk moment
  • Visualiseer de duurtijd van het poetsen met een zandloper of wekkertje
  • Laat je kind zelf een tandenborstel kiezen
  • Lees samen een boek over tandenpoetsen, waarnaar je kan verwijzen

In sommige opvanginitiatieven poetsen de kinderen na het middagmaal in groep hun tanden. In Het Bevertje, een kinderdagverblijf van Helan, doen ze dit met een bijpassend liedje:

‘Ik ga poetsen, heel goed poetsen,
Laat die borstel roetsjen
Onder, boven heen en weer
Poetsen, poetsen telkens weer
Even hier, even daar
En dan zijn we helemaal klaar’

Nog meer plezier met de tandenpoetskalender

Met de Helan-tandenpoetskalender wordt tandenpoetsen nog leuker. Je kindje kan de momenten inkleuren waarop het de tanden heeft gepoetst, en het met veel trots aan iedereen laten zien!

Download de tandenpoetskalender

E-book tandzorg

Alles wat je moet weten over tandzorg

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Expert

Interview met een kinderverzorgster

Dana is kinderverzorgster bij kinderdagverblijf Boskabouter in Melle en zorgt samen met haar collega’s dagelijks voor zo’n 21 kinderen die tussen de 2 maanden en 2,5 jaar oud zijn. Zij vond 5 jaar geleden haar roeping in het verzorgen van de allerkleinsten. Kinderverzorgster, wat houdt dat eigenlijk in? Ontdek hier alles over dit buitengewoon beroep.

Blog

Kinderopvang, wanneer start je de zoektocht?

In sommige steden is de zoektocht naar een plekje voor je oogappel niet evident. Want je wil uiteraard een kinderdagverblijf of onthaalouder waar jij je als ouder goed bij voelt. Wanneer kan je op zoek gaan naar een kinderdagverblijf of onthaalouder?

Blog

Waarom de eerste 1000 dagen van jouw kind zo cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling

De eerste 1000 dagen van een kind, zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling. Hoe Helan die eerste 1000 dagen ondersteunt, vroegen we aan Lisa Degreve, pedagogisch coördinator bij Helan Kinderopvang.

Blog

Borstvoeding in de crèche. Over de zachte start van ons zoontje

In september vorig jaar werden mijn man en ik trotse ouders van een derde kindje, Otto. Na vijf maanden dicht bij ons, zou Otto in maart starten bij Wonderwijs, de crèche waar ook onze twee andere kindjes liefdevol werden opgevangen. Ik vertel je graag hoe dat ging.