Blog

Zo bereid jij je kleintje voor op warme zomerdagen

Warme dagen vragen om meer dan enkel wat zonnecrème en veel drinken. Zeker met kinderen want zij hebben naast verzorging ook entertainment nodig. Gelukkig weten Amelie en Sarah, twee collega’s van Helan Kinderopvang, raad.

Smeren, smeren, smeren: we zullen het wel leren!  

Voorbereid zijn om naar buiten te gaan is één van de cruciale punten tijdens de warme zomerdagen. En als je naar buiten gaat, is het belangrijk je kind en jezelf goed te beschermen tegen de zon

  • Smeer op regelmatige basis een goed beschermende zonnecrème, met factor 50.  
  • Speel je met je kind in het water? Smeer jezelf en je kindje nadien dan zeker nog eens in. Ook als je in de schaduw speelt is het belangrijk om je kind goed in te smeren. 
  • De hoofdjes koel en beschermd houden, is ook van belang. Laat je kind daarom een petje of zonnehoed dragen.

Wist je trouwens dat een zonnecrème maar één jaar goed blijft? Daarna zakt de factor met de helft naar beneden. Gooi de bussen van vorig jaar dus gerust weg!  

Drinken en nog eens drinken  

Bied op verschillende momenten voldoende water aan. Heb je moeilijke drinkers? Drink zelf ook een glaasje mee. Dat kan een stimulans zijn voor je kindje.

Ook het aanbieden van een koel stukje fruit, zoals watermeloen of een zelfgemaakt waterijsje, zorgt ervoor dat je kindje voldoende gehydrateerd blijft. 

Bij Helan Kinderopvang stimuleren we de kinderen op een ludieke manier. De kinderbegeleiders kiezen samen met de kinderen een kleurrijke beker uit en plakken hun naampje erop. Dat werkt want wat ze zelf kiezen vinden ze meestal leuker! Zo kan de beker de hele zomer lang gebruikt worden en herkennen ze hun eigen beker snel. Misschien een idee om thuis ook eens uit te proberen!

Afkoeling in spelaanbod  

Je kan veel meer doen om af te koelen dan een waterzwembad klaarzetten:

  • Schilder met water op de grond. Geniet van het verbaasde gezichtje als je kind zijn of haar opgedroogde schilderij ziet.
  • Vries speeldgoed in een ijsvorm in.
  • Sorteer pomponnen op kleur in een bak vol met water.
  • Drijven of zinken? Vul een bak water en laat je kindje verschillende materialen in de bak leggen (bestek, speelgoed, takken, blaadjes, een tutje, …) Wat zakt naar de bodem en wat blijft drijven? Laat je kindje de spullen ook terug uit de bak vissen. 
  • Regenboogbad! Vul het zwembad met badschuim voor baby’s, voeg hier een beetje voedingskleurstof aan toe en binnen de kortste keren baadt je kindje zich in een heuse regenboog.
  • Lang leve Pinterest en speelbank.be. Hier doe je tal van inspiratie op voor leuke waterspelletjes.   

Hou de zon en de warmte buiten

Probeer de zon zoveel mogelijk buiten te houden. Doe de rolluiken omlaag of hou gordijnen dicht aan de kant waar de zon op de ramen staat. Hou ook de ramen en deuren zelf zoveel mogelijk gesloten. Zo warmt je huis niet te veel op en blijft het binnen hopelijk fris.

Hou je kindje binnen tijdens de warmste uren van de dag. Dit is tussen 12u en 15u. De UV-stralingen zijn dan het sterkst en dus ook het gevaarlijkst om zonnebrand te veroorzaken.  

Koelt het ’s avonds of ’s nachts af? Zet de ramen dan lekker lang open. Zo daalt de kamertemperatuur en verlucht je de kamers in één klap. 

Veilig in de zon

Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om je huid voldoende te beschermen tegen de zon.

Bescherm je huid

Deel dit artikel

Verder lezen

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Blog

Helan Kinderopvang kiest voor duurzaamheid

Bij Helan Kinderopvang vangen we kinderen op in een kindvriendelijke, stimulerende en warme sfeer. We werken rond een aantal vaste waarden. Via de Waardenboom maken we deze tastbaar voor ouders, kinderen en kinderbegeleiders. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde voor ons. Zo willen we ook ons steentje bijdragen tot de vermindering van onze ecologische voetafdruk.

Blog

Ontdekking van het blotevoetenparcours in Heldenhuis

Een blotevoetenpad buiten kenden we al, maar ook binnen kun je heel eenvoudig zo’n tactiel pad maken. Bij kinderopvang Heldenhuis in Antwerpen maakten ze er een met verschillende materialen, om dan de kleine voetjes op verkenning te laten gaan.

Blog

Buitenspeelhelden bij Helan Kinderopvang

Buiten regent het vitamientjes. En bij Helan kinderopvangen dansen we in de regen. En ja hoor, dat mag je letterlijk nemen!