
Zo wordt opruimen kinderspel
Geschreven door Marijke
Pedagogisch medewerker
Heb je jonge kindjes? Dan prijkt opruimen waarschijnlijk niet bovenaan hun lijst van favoriete activiteiten. Maar wist je dat het aanleren van opruimgewoonten niet alleen een zegen is voor jou en je huis, maar ook cruciale vaardigheden en waarden bijbrengt aan je kroost? Ontdek onze tips om kinderen aan te moedigen om te ruimen zonder dat het een strijd wordt.
Maak opruimen leuk
Probeer van opruimen een leuke en interactieve activiteit te maken. Maak er bijvoorbeeld een spel van, waarbij je je kind uitdaagt om speelgoed binnen een bepaalde tijd op te ruimen. Gebruik kleurrijke manden of bakken om speelgoed te sorteren, en moedig je kind aan om samen met jou te beslissen waar elk item thuishoort.
Begin klein
Voor jonge kinderen kan opruimen overweldigend lijken als er te veel taken tegelijk zijn. Begin klein door bijvoorbeeld één specifieke hoek of een type speelgoed op te ruimen. Dit maakt de taak behapbaar en succesvol, wat de kans vergroot dat je kleintje enthousiast blijft.
Geef het goede voorbeeld
Kinderen leren veel door observatie. Laat zien dat jij ook opruimt en organiseert. Betrek je kind bij dagelijkse opruimactiviteiten, zoals het opbergen van boodschappen of het opruimen van hun eigen spullen. Als ze zien dat jij het doet, zullen ze eerder geneigd zijn om hetzelfde te doen.
Creëer een opruimroutine
Structuur is belangrijk voor jonge kinderen. Maak opruimen een vast onderdeel van de dagelijkse routine. Bijvoorbeeld, ruim samen op voordat je naar bed gaat of voordat je aan een nieuwe activiteit begint. Dit helpt je kind om te begrijpen dat opruimen een normaal onderdeel van het dagelijks leven is.
Geef positieve feedback
Moedig je kind aan met positieve feedback. Benadruk het belang van hun bijdrage aan het huishouden en prijs hun inzet. Dit motiveert en versterkt het gevoel van eigenwaarde van je kleintje.
Zet muziek op
Zet vrolijke muziek op tijdens het opruimen. Kinderen reageren vaak positief op muziek, en het kan de sfeer luchtig maken. Maak er een dansfeest van terwijl jullie samen de kamer opruimen.
Geef keuzes
Laat je kinderen keuzes maken als het gaat om opruimen. Bijvoorbeeld, laat ze kiezen welk speelgoed ze als eerste willen opruimen of welke bak ze willen gebruiken. Het gevoel van controle vergroot de betrokkenheid. Het aanleren van opruimgewoonten vraagt tijd en consistentie. Geduld en een positieve ingesteldheid verhogen de kansen op meer betrokkenheid van je kind en plezier tijdens het opruimproces. Elk kind is uniek, en wat voor het ene kind werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Als ouders kan je je aanpak aanpassen op basis van de persoonlijkheid en behoeften van je kind. Met de juiste aanpak wordt opruimen niet alleen een routine, maar ook een waardevolle vaardigheid die je kind voor het leven meeneemt.
Wist je dat ...
-
Wanneer je je kind laat helpen om klusjes te doen en je deze tips in acht neemt, je automatisch ook bijdraagt aan onze waarde “ik wil, ik kan, ik doe het zelf” uit de pedagogische waardenboom van Helan?
-
Door je kind zelf dingen te laten doen, draag je bij aan de autonomie van het kind. Als ouder kan jij je kind in dit proces ondersteunen en laat je zien dat je je kind serieus neemt.
-
Door kinderen tijd en ruimte te geven om dingen zelf te proberen en hen ondersteuning te bieden waar nodig vergroot je het zelfvertrouwen van je kind en dit heeft vervolgens ook een positieve invloed op het zelfbeeld van je kind.
Deel dit artikel
Tags
KinderopvangVerder lezen
Zo bereid jij je kleintje voor op warme zomerdagen
Warme dagen vragen om meer dan enkel wat zonnecrème en veel drinken. Zeker met kinderen want zij hebben naast verzorging ook entertainment nodig. Gelukkig weten Amelie en Sarah, twee collega’s van Helan Kinderopvang, raad.
Wanneer en hoe start je met vaste voeding?
Tussen de 4 en 6 maanden is je baby klaar voor vaste voeding. Hoe pak je dat best aan? De kinderbegeleiders van Helan Kinderopvang helpen je op weg.
Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang
Onze vrijwilligers maken het verschill. En daar zijn we dankbaar voor. Ontdek snel hoe we hen daarvoor in de watten hebben gelegd.
Hoe stimuleer je je kind tot een gezonde zelfwaardering?
Onderzoek wijst uit dat warme, ondersteunende relaties met de ouders, een leerkracht of vrienden bijdragen tot een gezonde zelfwaardering. Hoe kan je een gezond zelfbeeld bij je kind stimuleren?