Krachttraining als aanvulling op gezond bewegen

De voedings- en geluksdriehoek ken je misschien al: ze geven een handig overzicht van gezonde eetgewoontes en tips om je mentaal kiplekker te voelen.

Krachttraining bij ouderen

Om het plaatje compleet te maken, kun je ook aan de slag met de bewegingsdriehoek. Hier kies je resoluut voor een gezonde bewegingsmix, en wissel je dus zitten, staan en bewegen regelmatig af. Maar wie nog een stap verder wil gaan, kan daar ook een gezonde dosis krachttraining aan toevoegen. Iedereen weet dat fietsen, wandelen, zwemmen ... gezond is. Maar minder bekend is dat de bewegingsdriehoek ook aanraadt om aan krachttraining te doen. Er is immers nog heel wat werk aan de winkel om onze spieren in vorm te houden. Zo doet slechts 11,5% van de Vlamingen twee keer per week spierversterkende oefeningen.

Ideale remedie bij valpreventie

Bij het ouder worden, neemt je spierkracht af. Dat proces start al rond je dertigste en zorgt ervoor dat je elke tien jaar gemiddeld 2,27 kg aan spieren verliest. Gelukkig kan je dit proces grotendeels tegengaan door regelmatig te bewegen én aan krachttraining te doen. Dat laatste is sowieso een uitstekende tip voor oudere mensen, want krachttraining past ook perfect binnen valpreventie.

Door tenminste 30 minuten per dag licht tot matig te bewegen (wandelen, joggen, zwemmen of fietsen) neemt je lichamelijke fitheid en uithoudingsvermogen toe én daalt je valrisico.

Probeer te allen tijde langdurig in dezelfde houding zitten, te vermijden. Twee à driemaal per week specifieke krachtoefeningen doen, kan je lenigheid, evenwicht en spierkracht verbeteren. Ouder worden gaat immers, naast verlies van spierkracht, gepaard met minder lenig zijn en een wankel evenwicht. Dat maakt het moeilijker om bepaalde handelingen uit te voeren, die vroeger vanzelfsprekend waren.

Door specifieke krachtoefeningen te doen, neem je het heft in eigen handen en zal je langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

 

valpreventie

Webinar: Valpreventie, stap voor stap

Wist je dat een op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar valt? Gelukkig kan je van alles doen om het risico op vallen te voorkomen.

In deze webinar vertellen 3 specialisten hoe je eenvoudig aan valpreventie doet. Kijk je mee op donderdag 25 april?

Schrijf je in

Een fitnesscenter hoeft écht niet!

Vlaams Instituut Gezond Leven raadt je aan om minstens twee keer per week aan de versterking van je (grote) spieren en botten te werken. Let wel, deze inspanning komt bovenop de aanbevolen 150 minuten matig intensieve beweging per week voor volwassenen. Zo voel jij je helemaal fit om je dagtaken uit te voeren. Dus fitnessbroek aan en naar de fitness? Dat mag, maar hoeft zeker niet. Slimme krachtoefeningen kun je evengoed thuis, op het werk of onderweg doen. Hier alvast een eerste aanzet ... 

  • Zet de versnelling van je fiets gerust wat hoger, zodat je harder moet trappen
  • Neem de trap in plaats van de lift. Wie al vrij fit is: met twee treden tegelijk
  • Draag je (kleine) boodschappen en laat het winkelkarretje staan
  • Plaats spullen die je vaak nodig hebt in de onderste of bovenste kasten, want hurken, rekken of een trapje opstappen is goed voor je spieren

Eenvoudige oefeningen met een stoel

Ook met pakweg gewichtheffen, oefeningen met weerstandsbanden (elastische banden, rekbaar, naargelang hun sterkte hebben ze een ander kleurtje: kies de band die jou het beste ligt!) en tai chi doe je je spieren een plezier. Geen gewichten of banden in huis? Geen probleem, met een eenvoudige, stevige stoel bereik je al heel veel:

  • Ga rechtop zitten op het puntje van een stevige stoel.
  • Probeer je voeten plat op de grond te zetten.
  • Hou je rug recht. Kijk recht naar voren.
  • Strek je armen langs je lichaam. Laat je handen zo hoog komen als je schouders. Je ellebogen zijn een klein beetje gebogen.
  • Draai kleine cirkels met je armen.
  • Hou dit 8 tot 10 tellen vol (start met 1 reeks, lukt dit vlot: ga naar 2 tot 3 reeksen).

Wil je jezelf meer uitdagen? Neem dan in elke hand een flesje water vast. Ga niet te snel en blijf goed doorademen tijdens de bewegingen!

Meer info?

Bekijk eenvoudige krachtoefeningen in beeld.