Blog

Tips voor sporters

Mag het voor jou iets meer zijn dan 30 minuten bewegen per dag aan matige intensiteit? Dan zijn de volgende tips handig.

Slimmer worden door... hardlopen

Als gevolg van intensieve lichamelijke inspanningen maken je hersencellen een enzym aan dat helpt bij de aanleg van nieuwe verbindingen tussen je hersencellen. Uit onderzoek blijkt dat door regelmatige fysieke inspanning je leerproces en geheugen beter gaan functioneren.

Duursporters blijven langer jong

Uit studies is gebleken dat duursporters langer jeugdig blijven dan mensen met een sedentair leven. Door het beoefenen van een duursport verslijten je lichaamscellen aanzienlijk minder snel. Levenslang doorgedreven sporten lijkt vooral een verjongend effect te hebben op de cellen van het hart- en vaatstelsel.

Supercompensatie

Na een intensieve, fysieke inspanning zijn je energievoorraden op en is je lichaam vermoeid. Tijd om te herstellen en te rusten. Je lichaam beschikt over de fantastische eigenschap zich te herstellen tot een eind boven je beginniveau. Dit om je beter te wapenen voor nieuwe inspanningen. 

Train je telkens na deze zogenaamde fase van supercompensatie, dan maak je vooruitgang. Indien je je rust niet respecteert, geef je al een trainingsprikkel gedurende deze herstelfase. Dit leidt tot overtraining en oververmoeidheid van je lichaam. Het resultaat zal dan ook zijn dat je eerder conditie gaat afbreken dan opbouwen. Voldoende rusten en je lichaam tijd geven om te herstellen is dus de boodschap.

Tapering

Tapering is het planmatig en stapsgewijs afbouwen van je training in de periode voor een wedstrijd of fysiek doel en wordt vooral uitgevoerd door duursporters. Rust is zeer belangrijk tijdens deze periode. Hierdoor krijgen je spieren de tijd om zich optimaal te herstellen en zo kun je uitgerust en in topvorm aan de wedstrijd beginnen. Op die manier kom je op het niveau waarop je optimaal kan presteren, ook wel pieken genoemd. De laatste 3 tot 4 dagen is het ook heel belangrijk een koolhydraatload in te lassen. Concreet betekent dit veel koolhydraten (deegwaren, aardappelen, bananen, rozijnen, ...) eten om scherp te staan en je doel te kunnen realiseren. 

Blessurepreventie

Aan de hand van een aantal eenvoudige oefeningen kun je je stabiliteit trainen en aan actieve blessurepreventie doen. Kinesitherapeuten gebruiken vaak stabiliteitstraining bij de revalidatie van verschillende letsels. Op deze manier worden de gewrichten terug klaargestoomd om de belasting aan te kunnen en de stabiliteit te herstellen.

TIP ! Weet dat Helan je hierbij ondersteunt en je kan rekenen op een aantal terugbetalingen.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

11 tips om te beginnen met lopen

Wil jij beginnen met lopen? Proficiat! Meer bewegen is een stap in de goede richting naar een gezondere levensstijl. Lopen is een goedkope en evidente keuze voor beginnende sporters. Je kunt deze sport rustig opbouwen en langzaamaan je conditie optimaliseren. Bovendien heb je enkel een goed paar loopschoenen nodig om aan de slag te gaan.

Blog

Afvallen en lopen: wat moet je weten?

Afvallen en lopen. Het zijn twee termen die vaak met elkaar in verband worden gebracht. Lopen is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Als je wil afvallen door te lopen zijn er bepaalde dingen die je in het achterhoofd moet houden. Lees dus zeker verder want in deze blog geven we je allerlei handige tips mee zodat jij kunt afvallen door te lopen.

Blog

Sporten bij warm weer: zo blijft het gezond

De zomermaanden! Een ideaal moment om wat meer te sporten. Maar sporten bij warm weer is niet altijd en voor iedereen een goed idee. We leggen je graag uit waar je op moet letten als je sport bij warm weer.

Blog

5 tips om je uithoudingsvermogen te verbeteren

Je kent het gevoel vast wel. Na een fietstocht, een sprintje naar de trein die net vertrekt of nadat je na 3 verdiepingen traplopen eindelijk de deur van je appartement bereikt hebt: je bent buiten adem en vermoeid. Als je hier iets aan wilt doen, kun je beginnen met je uithoudingsvermogen te verbeteren. Hoe je dat moet aanpakken, lees je hier.