Blog

Sporten bij warm weer: zo blijft het gezond

De zomermaanden! Een ideaal moment om wat meer te sporten. Maar sporten bij warm weer is niet altijd en voor iedereen een goed idee. We leggen je graag uit waar je op moet letten als je sport bij warm weer.

Volg je gevoel

Sporten tijdens de zomermaanden is een pak aantrekkelijk dan tijdens de winter. Maar hoe uitnodigend het ook is, je moet rekening houden met een aantal risico’s. Sporten bij warm weer is niet voor iedereen zonder risico. Bewegen is belangrijk en gezond, maar op sommige momenten moet je jezelf afvragen of het zinvol is. Wie problemen heeft om te lopen bij 15 graden, zal dezelfde problemen ondervinden bij 30 graden. Naast kinderen en ouderen kunnen slecht getrainde volwassenen, mensen met een verhoogd hartrisico en zwaarlijvige mensen daarom ook beter niet sporten bij warm weer.

Let op bij een hoge luchtvochtigheid

Niet alleen de warmte speelt een rol in de zomer. Ook de luchtvochtigheid bepaalt hoe vermoeiend het is om te sporten. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker je zweet kan verdampen en hoe moeilijker het is voor je lichaam om af te koelen. Tijdens het sporten moet je kunnen zweten om nadien af te koelen.

Drink voldoende water: hoeveel water moet je drinken?

Het is geen groot geheim: wie sport, moet voldoende drinken. En wie sport bij warm weer, moet nog meer drinken. Het risico omvat dat je meer kan zweten dan drinken. Verlies je 1 liter vocht, dan moet je dat compenseren door 1 liter water te drinken. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je gaatdehydrateren. De beste manier om te kijken of je lichaam voldoende vocht heeft, is door je te wegen voor je begint te sporten en nadien. Is je gewicht gedaald met meer dan 1,5 à 2%, dan moet je meer drinken tijdens het sporten bij warm weer.

Drink jij genoeg water? Je leest het hier.

Een wit petje doet wonderen

Het is op zonnige dagen belangrijk om een wit petje bij de hand te hebben als je buiten gaat sporten bij warm weer. Zo kun je een zonneslag voorkomen. Je kan een zonneslag krijgen omdat je schedel te warm wordt. Zo kan het centrum in de hersenen dat je temperatuur regelt, ontgrendeld worden. Op deze manier warmt je lichaam op en is het niet in staat om zelf af te koelen. Een wit petje kaatst de zon af en zorgt ervoor dat je schedel beter wordt afgekoeld.

Ontdek hier wat je moet doen bij een zonneslag.

Let op met ozon!

Dan is er nog de ozonconcentratie op warme zomerdagen. Ozon is een stof die de luchtwegen en longen irriteert. Als je een inspanning levert, adem je meer ozon in en kun je een soort astmatische reactie krijgen. De grootste concentraties doen zich voor tijdens de middaguren.

Op welk moment ga je het beste sporten?

Het beste moment om gezond buiten te gaan sporten is afhankelijk van de plaats waar je woont. Wie in de stad woont, gaat het best buiten de piekuren van het verkeer sporten. Dit is voor 7 uur ‘s ochtends of na 21 uur ‘s avonds. Waarom? Op deze momenten is de meeste smog verdwenen. Wie op het platteland woont, gaat het best ‘s ochtends of ‘s avonds sporten wanneer het het koelst is.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Tips om meer te bewegen

  • Kies een beweegactiviteit die je graag doet

  • Zet bewegen in je agenda! Een half uur bewegen? 10 minuutjes hoelahoepen? Zo loop je minder kans om het te vergeten of een excuus te zoeken.

  • Plan ook voldoende beweegpauzes in op het werk.

  • Nodig vriend(inn)en uit om samen te bewegen. Als je beweegt aan matige intensiteit, kun je nog praten. Maak er een gezellige beweegbabbel van.

  • Elke stap telt! 10.000 stappen, dat is het aantal waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het je gezondheid fundamenteel ten goede komt. Heb je een zittend beroep, dan is dit niet zo evident. Een stappenteller kan helpen om je aantal stappen geleidelijk op te voeren.

  • Neem waar je kunt de trap in plaats van de lift. Heb je een zittend beroep, sta dan regelmatig op om je benen te strekken. Doe boodschappen te voet en sla geen wandeling met de hond over. Fiets je liever? 10 minuten fietsen is gelijk aan 1.500 stappen.

Denk je dat je teveel stilzit? Doe de Zittest!

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

11 tips om te beginnen met lopen

Wil jij beginnen met lopen? Proficiat! Meer bewegen is een stap in de goede richting naar een gezondere levensstijl. Lopen is een goedkope en evidente keuze voor beginnende sporters. Je kunt deze sport rustig opbouwen en langzaamaan je conditie optimaliseren. Bovendien heb je enkel een goed paar loopschoenen nodig om aan de slag te gaan.

Blog

Afvallen en lopen: wat moet je weten?

Afvallen en lopen. Het zijn twee termen die vaak met elkaar in verband worden gebracht. Lopen is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Als je wil afvallen door te lopen zijn er bepaalde dingen die je in het achterhoofd moet houden. Lees dus zeker verder want in deze blog geven we je allerlei handige tips mee zodat jij kunt afvallen door te lopen.

Blog

5 tips om je uithoudingsvermogen te verbeteren

Je kent het gevoel vast wel. Na een fietstocht, een sprintje naar de trein die net vertrekt of nadat je na 3 verdiepingen traplopen eindelijk de deur van je appartement bereikt hebt: je bent buiten adem en vermoeid. Als je hier iets aan wilt doen, kun je beginnen met je uithoudingsvermogen te verbeteren. Hoe je dat moet aanpakken, lees je hier.

Blog

Thuis sporten: calorieën verbranden tijdens het huishouden

Boodschappen doen, dweilen, de was doen, het bed opmaken: dagelijks roept het huishouden om jouw aandacht. Zie jij daar ook telkens tegen op? Dan is er goed nieuws, want met al dat schoonmaken verbrand je heel wat calorieën. Thuis sporten hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn!