Blog

Ken jij jouw slaapcyclus?

Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn bekende ingrediënten van een gezonde levensstijl, maar we mogen een goede nachtrust zeker niet vergeten. Goed of slecht slapen betekent namelijk een verschil van dag en nacht. Lees meer over de slaapcyclus: inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap.

De recordtijd dat iemand ooit zonder slaap heeft doorgebracht is 18 dagen, 21 uren en 40 minuten. Lees er meteen ook bij dat die persoon te kampen kreeg met serieuze gezondheidsproblemen: hallucinaties, concentratieproblemen, ... Slapen maakt deel uit van ons leven. Het is een verplicht nummer, en het negeren of onderbreken is dan ook geen goed idee. 

De slaapcyclus van een volwassene

Het hormoon melatonine regelt ons dag- en nachtritme. ’s Avonds stijgt het gehalte melatonine in ons bloed en worden we slaperig. 

De slaap bestaat uit een aaneenschakeling van slaapcycli. Deze cycli worden meerdere keren per nacht herhaald. Eén slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. De slaapcyclus bestaan uit de volgende stadia

  • Fase 1: de sluimerende toestand of inslaapfase
     
  • Fase 2: de lichte slaap
     
  • Fase 3 en 4: de diepe slaap, het lichaam kan zich nu volledig ontspannen en de batterijen worden weer opgeladen
     
  • Fase 5: de Rapid Eye Movement (REM) slaap of droomfase.

De trage slaap overheerst in het begin van de nacht en evolueert van indommelen tot een diepe slaap. Tijdens de REM of de droomfase is de hersenactiviteit het grootst, maar zijn de spieren nagenoeg verlamd. In dit stadium beginnen we dan ook vaak te dromen. De ogen zijn in deze slaapfase voortdurend in beweging. In dit stadium verwerken en sorteren we de belevenissen van de dag geestelijk.

goede nachtrust

Iedereen heeft slaap nodig. Maar niet voor iedereen gaat dat zonder problemen. Hoe ziet een gezonde slaap er uit? 

Ontdek het ideale slaappatroon, praktische tips voor een betere nachtrust en meer.

Alles over slaap

Een onderbroken REM-slaap

Wanneer je halverwege je slaapcyclus (tijdens de diepe slaap en de REM-slaap) ontwaakt, zul je 's ochtends suf, vermoeid en gedesoriënteerd wakker worden. Je wordt dan ook wakker op het verkeerde moment, ofwel tijdens de verkeerde slaapfase. Het is zelfs heel vaak zo dat je je ’s morgens niet meer kan herinneren dat je wakker bent geweest. Maar je draagt er wel de gevolgen van. Het is dan ook de meest voorkomende oorzaak van (onnodig) moe wakker worden.

Terugbetaling slaaptherapie

Heb je een slaapprobleem en zoek je hulp? Volg je een slaaponderzoek of een behandeling tegen je slaapproblemen in een ziekenhuis of een slaapcentrum, bekijk dan de terugbetaling van Helan.

Alles wat je moet weten over slapeloosheid

Ontdek tips om de slaap beter te vatten in ons e-book!

Slaap je slecht? Zo los je een slaapprobleem op

Ontdek er alles over in ons handig e-book.

Lees het e-book

Deel dit artikel

Tags
Slapen

Verder lezen

Blog

Slaapproblemen: hoe los je ze op?

Wil je niet langer wakker liggen door een verstoorde nachtrust? Ontdek hier hoe je jouw slaapprobleem kan opplossen.

Blog

Welke slaapproblemen bestaan er?

Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan slaaptekort slaapproblemen in de hand werken. Enkele tips voor een zalige nachtrust!

Blog

Slaappillen: zó raak je ervan af

Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Toch grijpen velen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.

Blog

Hoe kan je slapeloosheid oplossen? 5 tips!

Kan je de slaap niet vatten, zelfs als je doodmoe bent? Lig je klaarwakker zodra je in bed stapt? Ontdek hier diverse tips om beter te slapen.