Blog

Zo overleef je de examens

Voor veel studenten zijn de examens een zware en stressvolle periode. Plots lijkt de leerstof een onneembare vesting, nemen stress en faalangst toe en verliezen sommige studenten de moed om door te zetten. Hoe overleef je de examenperiode? Cedric Arijs, psycholoog bij de Luisterlijn, geeft tips.

Als student even je hart luchten? Of weet je geen blijf met de stress? Weet dat je als Helan-lid altijd kunt bellen naar de Luisterlijn voor een gesprek met een psycholoog
Wij vroegen psycholoog Cedric Arijs alvast een paar tips om deze examens te overleven.

“De examens zijn een piekperiode. Wat de marathon is voor een atleet, zijn de examens voor een student. Voor beide is een goede voorbereiding essentieel, en hoe beter de voorbereiding, hoe beter de prestatie.”

Hoe ziet een goede voorbereiding er uit?

“Voor een topprestatie moet je trainen. Een atleet heeft een uitgekiend schema met looptrainingen, zodat zijn lichaam zich kan voorbereiden op de marathon. Aan de start verschijnen als je nooit meer dan tien kilometer hebt gelopen heeft geen zin. Hetzelfde geldt voor de student: je moet tijdens het jaar bezig zijn met de leerstof, zodat je de piekperiode van de examens kunt volhouden.”

Hoe hou je die periode vol?

“Voor een goed resultaat is het belangrijk om vol te houden. Dit kan je enkel door ook voldoende los te koppelen. Hiermee bedoel ik dat je bewust je hoofd moet vrij maken van de leerstof, zodat je batterijen weer kunnen opladen. Dit lukt het best door te bewegen, liefst in de buitenlucht. Maar gewoon al van je bureau opstaan en even de benen strekken zal helpen met de doorbloeding van je lichaam en je hersenen stimuleren.

Ook gezonde, lichte voeding en voldoende nachtrust zijn belangrijk. Ze helpen bij de recuperatie van lichaam en geest. Zorg voor wat tijd tussen het studeren en het slapen. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling, of drink een kopje warme melk om tot rust te komen.”

Hoe kun je een student helpen?

“Naast het zorgen voor gezonde snacks en het overnemen van huishoudelijke taken, kan positief stimuleren helpen om de moed erin te houden. Niet controleren dus, maar interesse tonen, vragen stellen en uitnodigen tot sociaal contact. Want je mag niet vergeten dat sociaal contact belangrijk is.

Merk je dat hij of zij blokkeert door faalangst, probeer dan die negatieve gedachte te doorbreken. De examens zijn een test, en er bestaat een kans dat je er niet voor slaagt, maar falen is leren. Het hoort nu eenmaal bij het leven. Falen wil zeggen dat het je het nóg niet kan.”

Hoe blijf je gemotiveerd?

“Je moet weten waarom je iets doet. De atleet traint een jaar lang voor een marathon. Zijn beloning is de wedstrijd uitlopen en een goede tijd neerzetten. Wat is jouw beloning voor al dat studiewerk? Een zorgeloze vakantie? Een verrijking van jezelf? Een goede job? Zorg ervoor dat je jouw beloning tastbaar maakt.”

Cedric Arijs is Health & Performance psycholoog, onder meer bij de Luisterlijn

Deel dit artikel

Tags
Stress

Verder lezen

gestreste man
Blog

Hoe ga je om met stress en angst? Klinisch psycholoog geeft tips

Het coronavirus is een onzichtbare vijand die ons ongelooflijk veel stress en angst bezorgt. Angst om ziek te worden. Maar ook om onze job of onze relatie te verliezen. Koen Lowet, hoofd van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, maakt zich dan ook zorgen over de weerslag van die stress op onze mentale gezondheid.

Blog

11 tips voor een betere balans in jouw leven

De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hoe leer jezelf te om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen? Deze 11 tips helpen je om jouw leven meer in balans te brengen.

Blog

Stress, het overkomt ons allemaal

Stress is niet altijd negatief. Een gezonde portie stress hebben we net nodig om te overleven. Maar wat als de stress je te veel wordt en te lang aanhoudt? Ontdek hoe je stress proactief kunt aanpakken.

Blog

Invloed van stress op je spijsvertering

Plankenkoorts, een knappe vrouw of man die je pad kruist, verdriet om een overlijden van een goede vriend(in) … Stress, verliefdheid en intens verdriet zijn totaal verschillende emoties, maar toch hebben ze een gelijkaardig effect op ons maag-darmsysteem. Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen?