jongen op straat aan het wachten
Blog

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Robin.

Prille tieners gaan door heel wat veranderingen. Zowel lichamelijk als mentaal. Gierende hormonen, volop in de emotionele ontwikkeling en een onstuitbare honger naar sociaal contact. Jongeren ontwikkelen zich razendsnel door met leeftijdsgenoten en vrienden om te gaan. Maar wat als net dat moeilijk verloopt? Lees het verhaal van Robin (14).

Robin maakt moeilijk nieuwe vrienden in het middelbaar

Robin is 14 jaar en zit nu in het tweede jaar van het middelbaar. De overgang van de lagere school naar het middelbaar was een moeilijke periode voor hem. “Toen ik vorig jaar van school veranderde, vond ik dat lastig. Ik ging naar een andere middelbare school dan mijn vrienden uit het lager, waardoor die vriendschappen langzaam zijn uitgedoofd. Zij vonden wel allemaal snel aansluiting bij hun klasgenoten en kregen nieuwe vrienden, maar voor mij liep dat anders. Meestal sta ik aan de zijlijn toe te kijken. Als ik dan zie hoe makkelijk anderen vrienden maken en nieuwe hobby’s opnemen, voel ik me anders. Ook aan de schoolpoort blijft iedereen na school nog babbelen en rondhangen, maar ik doe dat nooit. Ik ga meteen naar huis. Daar blijf ik tegenwoordig steeds meer, doordat ik geen vrienden meer heb. Ik speel dan maar veel op de PlayStation. Maar ook dan altijd solo, van online games die je in groep kan spelen blijf ik liever weg.”

De signalen herkennen

Robin omschreef heel wat zaken die signalen zijn van een vicieuze cirkel. Een nieuwe omgeving, de overstap gaat moeilijk en nieuwe vrienden maken gaat niet vanzelf. Robin wordt hierdoor onzeker en trekt zich steeds meer terug. Hierdoor komt hij in een neerwaartse spiraal terecht en voelt hij zich steeds meer afgesloten van alles en iedereen.

Herken je de signalen hieronder, bij jezelf of bij iemand in je omgeving? Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken.

  • Sociale terugtrekking en veel tijd alleen doorbrengen.
  • Een negatief zelfbeeld, zich anders voelen.
  • Denken dat anderen hen niet leuk zullen vinden.
  • Somber zijn, minder plezier beleven aan dingen die vroeger leuk waren.
  • Gevoelens van eenzaamheid en moeite om nieuwe contacten te leggen.

Waarom is op tijd hulp vragen zo belangrijk?

Een specialist kan Robin helpen om de negatieve spiraal te doorbreken. Met de juiste hulp kan hij werken aan zijn zelfvertrouwen en de moed vinden om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Daardoor zou hij zich minder eenzaam voelen.

Naast de huisarts of een psycholoog zijn er voor kinderen en jongeren ook een aantal gespecialiseerde organisaties die al dan niet online ondersteuning aanbieden. Lees waar je terecht kan voor psychologische hulp.

Helan-voordelen

Als klant van Helan heeft iedereen van je gezin recht op 5 gratis telefonische gesprekken met een psycholoog via de Luisterlijn. Ook voor andere sessies bij een psycholoog krijg je een terugbetaling.

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

meisje aan het denken
Blog

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.

vrouw aan het rouwen
Testimony

Mentale gezondheid bij jongeren. Het verhaal van Sara

Als jongere krijg je heel wat veranderingen op je bord. Studeren, op kot gaan, vrienden maken. Je baant jezelf een weg door honderden nieuwe situaties. En soms gaat dat niet vanzelf. Zeker in een jaar waar je sociale contacten beperkt werden. Gaat het momenteel allemaal wat moeilijker? Weet dat je niet alleen bent. En dat er altijd hulp voor je is, als je dat wil.

zoon en moeder aan het spelen
Blog

Mentale gezondheid bij ouders. Het verhaal van Sophie

Ouders hebben vaak heel wat op het bord. De kinderen gaan naar school, een sport- of hobbyclub en hebben een voorspelbare gestructureerde omgeving nodig. Als ouder wil je dat natuurlijk goed doen, en stem je je agenda af op je kroost. Maar daarnaast zijn er ook nog jouw job, sociale leven, relatie en het huishouden. Dat allemaal gecombineerd krijgen, vraagt veel. En dat ondervond ook Sophie (38). Lees haar verhaal.