mentruatie
Blog

Menstrueren: wat is normaal?

dr. Steffi van Wessel

Gynaecologe in het UZ Gent

Waarom menstrueren vrouwen? Is het normaal dat het pijn doet? En waarom is het nog steeds taboe om erover te praten? We spraken met dr. Steffi van Wessel, gynaecologe in het UZ Gent.

De menstruatie, wat is dat nu precies?

Dr. van Wessel: “Elke maand gaat het vruchtbare lichaam van een vrouw zich voorbereiden op een zwangerschap. Als de eicel niet bevrucht wordt, wordt het slijmvlies afgestoten en is er bloedverlies gedurende maximum 8 dagen. Dat is de menstruatie. Een normale cyclus loopt over 24 tot 38 dagen.

De gemiddelde leeftijd waarop een meisje begint te menstrueren ligt tussen 13 en 16 jaar. Start het voor de leeftijd van 9 jaar (2%) of na 16 jaar (5%), dan spreken we van een abnormaliteit.”

Welke problemen kunnen er opduiken?

Dr. van Wessel: “3 tot 30% van de vrouwen heeft een abnormaal
bloedverlies. Maar elk lichaam is anders, dus we kijken liever naar de individuele vrouw om te zeggen of iets ‘abnormaal’ is.

Zo kan de ene vrouw heviger bloeden dan de andere. Wat problematisch is, hangt in dat geval af van wat zij zelf als een probleem ervaart, en wat haar levenskwaliteit vermindert.

Het kan ook gebeuren dat de menstruatie eens uitblijft. Op zich is dat niet meteen een probleem. Er moet altijd eerst aan een zwangerschap gedacht worden. Maar als de menstruatie lange tijd uitvalt, is er wel reden tot onderzoek. Het kan te maken hebben met een te laag vetgehalte, bijvoorbeeld bij vrouwen met anorexia, vrouwen die veel sporten of topsporter zijn. Maar ook stress of een cyste op de eierstok kunnen een oorzaak zijn.”

Veel vrouwen bespreken hun klacht niet bij de dokter omdat ze denken dat het ‘normaal’ is.

Hoe ontstaan problemen en hoe zijn ze vast te stellen?

Er is een onderscheid tussen structurele en functionele oorzaken:

  • Structurele oorzaken zijn op beeldvorming te zien. Zoals bv. een poliep, een vleesboom of adenomyose. Bij adenomyose gaan de cellen van het baarmoederslijmvlies zich te diep in de spierlaag nestelen, wat hevige pijn en bloedverlies kan veroorzaken.
  • Functionele oorzaken zijn niet zichtbaar via beeldvorming en zijn dus veel moeilijker vast te stellen.

We horen ook vaak over PCOS en endometriose. Wat is dat precies?

Dr. van Wessel: “PCOS is een disbalans in de hormonen en kan een indicatie zijn van een teveel aan mannelijk hormoon, maar niet altijd. Normaal is er slechts één eicel die tot rijping komt, maar bij PCOS groeien meerdere eicellen tegelijk die abrupt gestopt worden. Het zorgt voor een onregelmatige cyclus.

Endometriose is een chronische ziekte waarbij er zich vreemd weefsel in het hele lichaam kan bevinden (bv op middenrif en longen), maar voornamelijk in de buikholte, op en rond eierstokken, blaas en darmen. Daar zorgt het voor verklevingen van organen en ontstekingsreacties.

Bij veel vrouwen is het weefsel gevoelig voor hormonen, wat zich onder andere uit in zeer pijnlijke menstruatieklachten elke maand en vruchtbaarheidsproblemen. Vele vrouwen ervaren echter ook elke dag van de maand pijn vanwege de reeds aangetaste organen en zenuwen. Endometriose is dus niet cyclusgebonden.

Endometriose kan ook zonder pijnklachten voorkomen. De meeste vrouwen die zonder klachten door het leven gaan, komen pas te weten dat ze endometriose hebben wanneer er vruchtbaarheidsproblemen worden vastgesteld."

Wat met PMS, of het premenstrueel syndroom?

Dr. van Wessel: “Heel wat vrouwen hebben last van PMS.Net zoals endometriose is het een cyclusgebonden klacht. Het vindt plaats in de tweede helft van de cyclus: na de eisprong en voor de menstruatie.

PMS is een gamma van uiteenlopende klachten:

  • Er is de mentale klacht: mensen voelen zich niet goed, hebben last van moodswings, voelen zich angstig.
  • Maar ook de fysieke klacht: opgeblazen gevoel, borstklachten, hoofdpijn etc.

De symptomen komen voort uit hormonale schommelingen.”

Waarom is het vaak nog heel moeilijk voor vrouwen om over de menstruatie te praten?

Dr. van Wessel: “Als gynaecoloog doe ik mijn best om goed door te vragen tijdens een consultatie. Vaak bespreken vrouwen hun klachten niet direct omdat ze denken dat het normaal is, en er niets aan gedaan kan worden.

Buiten de praktijk is het dan weer taboe omwille van de intimiteit die ermee gepaard gaat. En bij jongeren komt het thema menstruatie op school misschien te biologisch aan bod.”

 

Zit je met vragen rond menstruatie of heb je klachten? Ga dan langs bij je gynaecoloog. Zij of hij kan je zeker verder helpen bij specifieke klachten of gevoeligheden.

7 vragen die je niet durft te stellen aan je gynaecoloog

Wij geven je een antwoord

Lees snel verder

Deel dit artikel

Verder lezen

7 vragen aan je gynaecoloog
Blog

7 vragen die je niet durft te stellen aan je gynaecoloog

Hoeveel witverlies is normaal? Kan het kwaad dat mijn menstruatie soms bruin is? Gynaecoloog dr. Geertrui Meganck geeft antwoord op vragen die je misschien niet meteen durft te stellen aan je gynaecoloog.

Blog

Ken jij endometriose?

Endo... watte? Endometriose. Nog nooit van gehoord? Je bent niet alleen. Dat is meteen ook de reden waarom het gemiddeld 4 tot 5 jaar duurt voordat vrouwen met klachten weten wat er écht aan de hand is. Hoe dat komt?

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.