7 vragen aan je gynaecoloog
Blog

7 vragen die je niet durft te stellen aan je gynaecoloog

dr. Geertrui Meganck

Gynaecologe in het UZ Gent

Gynaecoloog dr. Geertrui Meganck (UZ Gent) geeft antwoord op vragen die je misschien niet meteen zou durven stellen tijdens je bezoek aan de gynaecoloog.

1. Hoeveel witverlies is normaal?

Witverlies is normaal. Als je geen pil neemt, wisselt de hoeveelheid met je cyclus en valt het witverlies meest op rond de eisprong. Dan is je slijmverlies helder en rekbaar. Ook als je geen pil neemt heb je witverlies ten gevolge van oestrogenen, of vrouwelijke hormonen.

De hoeveelheid van je slijmverlies is van geen belang maar ook het uitzicht niet: of het nu wit, watergroen of geelachtig is, dat is van geen enkele betekenis.

Alleen als je witverlies gepaard gaat met klachten, zoals jeuk, een vieze geur, bloedverlies, ... laat je best een gynaecologisch onderzoek doen.

2. Ik ruik niet zo fris daarbeneden. Wat kan ik daaraan doen?

De belangrijkste oorzaak van slechtruikend vaginaal verlies is bacteriële vaginose. Dat is een infectie die ontstaat omdat de bacteriën, die van nature in de vagina aanwezig zijn, zich ontwikkelen.

Vaak is er op dat moment een grotere hoeveelheid vaginaal verlies, die gepaard gaat met een onaangename, visachtige geur.

Bacteriële vaginose kan veroorzaakt worden door:

 • synthetisch en/of nauwsluitend ondergoed
 • vaginale douches
 • slechte of te veelvuldige intieme hygiëne
 • hormonale factoren
 • antibioticagebruik
 • het spiraaltje
 • roken
 • frequent seksueel contact
 • verschillende bedpartners
 • ...

3. Ik heb nog nooit een orgasme gehad, is alles goed met mij?

Problemen met het orgasme is de vaakst voorkomende klacht bij de seksuoloog. Mannen komen doorgaans sneller en makkelijker tot een orgasme dan vrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 10 à 15 procent van de vrouwen nog nooit een orgasme heeft ervaren. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo heeft het merendeel van de vrouwen voldoende stimulatie van de clitoris nodig om een orgasme te beleven en is alleen vaginale penetratie voor hen niet altijd bevredigend.

Het is ook belangrijk om te weten dat goede seks niet sowieso tot een orgasme moet leiden.

Maar als klaarkomen echt niet lukt, kan je wel hulp zoeken bij je huisarts, gynaecoloog en/of seksuoloog. Vaak zijn er zowel lichamelijke als psychische factoren die een rol spelen of elkaar versterken. Een arts of seksuoloog kan je helpen om te oorzaak van jouw probleem te achterhalen.

4. Mijn menstruatie ziet er soms bruin uit. Is dit normaal?

Dat is normaal. Menstruatiebloed kan roze, helderrood, donkerrood of zelfs bruin zijn. Bloed wordt bruiner naarmate het langer in contact blijft met de lucht. De kleur kan ook variëren tijdens je menstruatie.

5. Ziet mijn vagina er normaal uit?

Deze vraag wordt steeds meer gesteld, en vooral door jonge meisjes. Ze bedoelen hier eigenlijk 'mijn vulva' want je vagina kan je zelf niet zien.

De 'designer-vulva's’ die je ziet in de media en in pornofilms zijn helemaal niet hoe een standaard vulva eruit ziet. Vandaar dat steeds meer (jonge) vrouwen zich onzeker voelen over hun vulva en vragen om een schaamlipcorrectie.

Het is belangrijk om te weten dat elke vulva uniek is. Vulva’s variëren wat betreft kleur, beharing, grootte en vorm van kleine en grote schaamlippen en uitzicht van de clitoris.

6. Soms heb ik felle jeuk daar vanonder, wat kan ik daaraan doen?

Vulvaire en/of vaginale jeuk is een vaak voorkomende klacht bij vrouwen van elke leeftijd. Meestal denkt men dan dat het gaat om een schimmelinfectie (Candida).

Dit is inderdaad een courante oorzaak van genitale jeuk maar ook andere oorzaken kunnen aanleiding geven zoals andere genitale infecties, huidziekten of irritatie door zweet, verzorgingsproducten of strakke kleding.

Bij jeuk is het belangrijk om een arts te raadplegen zodat een correcte diagnose kan
gesteld worden op basis van een onderzoek.

7. Is een menstruatiecup wel hygiënisch?

Wel met deze tips:

 • Was je handen goed voor je de cup inbrengt.
 • Maak de cup goed proper voor je hem gebruikt. Dompel die ongeveer 5 minuten onder in kokend water voor je hem in gebruik neemt. Of steriliseer hem in de magnetron. Vul daarvoor een mok met water (sluit die nooit af) en zet die in de magnetron tot het water kookt. Plaats nadien de cup in het kokende water van de mok en zet de magnetron weer 3 à 5 minuten aan. Laat de mok met de cup erin afkoelen. Gebruik nooit zeep of andere producten om te reinigen want die kunnen het beschadigen.
 • Tijdens je regels hou je de cup best niet langer dan 12 uur in de vagina. Ledig hem een paar keer per dag in het toilet, de wasbak of de douche. Spoel af met koud water, of fleswater als er geen wasbak is, en plaats terug.
 • Na je menstruatie steriliseer je de cup opnieuw. Berg hem nooit op in een plastic zakje of gesloten bakje, maar liever in een katoenen zakje of een bakje met luchtgaten op een propere, koele, donkere en droge plek (dus best niet in de badkamer).

Deel dit artikel

Verder lezen

mentruatie
Blog

Menstrueren: wat is normaal?

Waarom menstrueren vrouwen? Is het normaal dat het pijn doet? En waarom is het nog steeds taboe om erover te praten?

Blog

8 misverstanden over de menopauze

Er bestaat nog heel wat taboe en onduidelijkheid over alles wat met de overgang te maken heeft. Daarom is het hoog tijd om eens over de menopauze te praten. Of was het nu de overgang?

Blog

Wat doet de overgang met je hersenen?

Bij het woord ‘overgang’ of ‘menopauze’ denk je ongetwijfeld spontaan aan opvliegers of vapeurs. Maar wist je dat de menopauze niet alleen effect heeft op je hormonen maar ook op je hersenen?

Blog

Ken jij endometriose?

Endo... watte? Endometriose. Nog nooit van gehoord? Je bent niet alleen. Dat is meteen ook de reden waarom het gemiddeld 4 tot 5 jaar duurt voordat vrouwen met klachten weten wat er écht aan de hand is. Hoe dat komt?