Gezond leven

Naar de tandarts

Regelmatig naar de tandarts gaan is een must als je je gebit goed wilt verzorgen. Je tandarts kan problemen zo tijdig opsporen. Ga je regelmatig naar de tandarts, dan krijg je meer terugbetaald via je ziekenfonds.

Jaarlijks op controle

Ga, ook al heb je geen pijn of problemen. Een tandarts is er niet alleen om schade aan je gebit te herstellen, maar ook om tandbederf en problemen met je tanden te helpen voorkomen. De tandarts kan die frequentie aanpassen op basis van de toestand en de zwakte/sterkte van je gebit.

Neem je kind mee

Voor kinderen worden 2 tandartsbezoeken per jaar aangeraden. Het is een goed idee om vanaf de leeftijd van 2 jaar elke 6 maanden bij de tandarts langs te gaan voor een preventief controleonderzoek. Die eerste preventieve controles op jonge leeftijd verlopen doorgaans snel en zonder veel nodige ingrepen. Je kind leert zo dat bang zijn van de tandarts nergens voor nodig is. Is er later toch een ingreep nodig, dan is je kind tegen dan al gewend aan de persoon van de tandarts en de omgeving van de tandartspraktijk.

Mondzorgtraject

Dankzij het mondzorgtraject krijgt wie regelmatig naar de tandarts, een betere terugbetaling van de tandzorgkosten. Ben je 18 jaar, dan stap je automatisch in het mondzorgtraject. Je krijgt meer terugbetaald als je ziekenfonds ziet dat je het voorgaande kalenderjaar ook bij de tandarts bent langsgeweest.

Het mondzorgtraject geldt voor alle tandzorg, uitgezonderd tandheelkundige raadplegingen, orthodontie, parodontologie, tandheelkundige radiografie, of prestaties die als bijkomend honorarium geattesteerd worden bij personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming.

Hoe vind je een goede tandarts?

Vraag aan familie, vrienden of collega's of zij een goede tandarts kennen. Vraag inlichtingen over zijn/haar manier van werken, de uurregeling voor raadplegingen, de tarieven (is de tandarts geconventioneerd of niet), eventuele specialisaties, of hij/zij nieuwe patiënten aanneemt, ... Voor meer informatie kun je ook terecht bij je huisarts.

Terugbetaling van je tandartskosten

Helan voorziet een terugbetaling voor kosten van preventieve controles bij de tandarts. Reken op gratis basistandzorg voor -18-jarigen en een wettelijke terugbetaling voor volwassenen.

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.