Blog

Hoe vaak moet je naar de tandarts gaan?

Regelmatig naar de tandarts gaan is een must als je je gebit goed wilt verzorgen. Je tandarts kan problemen zo tijdig opsporen. Ga je regelmatig naar de tandarts, dan krijg je meer terugbetaald via je ziekenfonds.

Ga jaarlijks op controle

Ga, ook al heb je geen pijn of problemen. Een tandarts is er niet alleen om schade aan je gebit te herstellen, maar ook om tandbederf en problemen met je tanden te helpen voorkomen. De tandarts kan die frequentie aanpassen op basis van de toestand en de zwakte/sterkte van je gebit.

Neem je kind mee

Voor kinderen worden 2 tandartsbezoeken per jaar aangeraden. Het is een goed idee om vanaf de leeftijd van 2 jaar elke 6 maanden bij de tandarts langs te gaan voor een preventief controleonderzoek.

Die eerste preventieve controles op jonge leeftijd verlopen doorgaans snel en zonder veel nodige ingrepen. Je kind leert zo dat bang zijn van de tandarts nergens voor nodig is. Is er later toch een ingreep nodig, dan is je kind tegen dan al gewend aan de persoon van de tandarts en de omgeving van de tandartspraktijk.

Mondzorgtraject

Dankzij het mondzorgtraject krijgt wie regelmatig naar de tandarts gaat, een betere terugbetaling van de tandzorgkosten. Ben je 18 jaar, dan stap je automatisch in het mondzorgtraject. Je krijgt meer terugbetaald als je ziekenfonds ziet dat je het voorgaande kalenderjaar ook bij de tandarts bent langsgeweest.

Het mondzorgtraject geldt voor alle tandzorg, uitgezonderd tandheelkundige raadplegingen, orthodontie, parodontologie, tandheelkundige radiografie of prestaties die als bijkomend honorarium geattesteerd worden bij personen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming.

Hoe vind je een goede tandarts?

Vraag aan familie, vrienden of collega's of zij een goede tandarts kennen. Vraag inlichtingen over zijn/haar manier van werken, de uurregeling voor raadplegingen, de tarieven (is de tandarts geconventioneerd of niet), eventuele specialisaties, of hij/zij nieuwe patiënten aanneemt, ... Voor meer informatie kan je ook terecht bij je huisarts.

Terugbetaling van je tandartskosten

Helan voorziet een terugbetaling voor kosten van preventieve controles bij de tandarts. Reken op gratis basistandzorg voor -18-jarigen en een wettelijke terugbetaling voor volwassenen.

Vaak naar de tandarts?

Verzeker je gezin tegen hoge tandzorgkosten met onze tandverzekering.

Ontdek Dentalia Up

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

meisje poetst haar tanden
Blog

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken
Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.

Blog

De eerste tandjes van je baby: wat moet je weten

Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?