Mondzorgtraject

Wie minstens 18 jaar is en regelmatig een tandarts bezoekt, krijgt via het mondzorgtraject meer terugbetaald voor tandzorg.

Wat is het mondzorgtraject?

Het mondzorgtraject moet meer personen bij de tandarts krijgen en zo de mondgezondheid van de Belgische bevolking verder verbeteren. Want 4 op de 10 Belgen bezoekt niet jaarlijks hun tandarts. Zo’n jaarlijkse controle is belangrijk voor de mondgezondheid en dus ook voor de algemene gezondheid.

Ben je minstens 18 jaar en kreeg je vorig jaar een terugbetaling voor tandzorg via de wettelijke ziekteverzekering, dan krijg je dit jaar meer terugbetaald voor je tandzorgen.

Bij veel tandzorgen komt de wettelijke ziekteverzekering niet of maar gedeeltelijk tussen. De Tandverzekering Dentalia Up betaalt jaarlijks tot 1.250 euro per persoon terug.

Ontdek Dentalia Up

Hoe stap je in het mondzorgtraject?

Automatische aansluiting.

Wie minstens 18 is, stapt automatisch in het mondzorgtraject.

Je ziekenfonds registreert de datum van de terugbetaling van het tandartsbezoek van het voorgaande jaar en voorziet dan een hogere terugbetaling voor de meeste tandzorgen in het daaropvolgende jaar.

Je terugbetaling wordt automatisch berekend. Snel en gemakkelijk.

Globaal Medisch Dossier

Goed om te weten

Wie minstens 18 jaar is, stapt automatisch in het mondzorgtraject. Ga zeker elk jaar langs bij je tandarts, dan krijg je meer terugbetaald.

Praktische vragen en antwoorden

Het mondzorgtraject is niet van toepassing op:

  • tandheelkundige raadplegingen
  • preventieve zorg
  • orthodontie
  • parodontologie
  • tandheelkundige radiografieën of prestaties die als bijkomend honorarium geattesteerd worden, bij personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming.

Als je in het voorgaande jaar niet naar de tandarts bent geweest en dus ook geen terugbetaling van een tandartsbezoek hebt aangevraagd, dan heeft dit concrete gevolgen:

  • Het remgeld verdubbelt voor vullingen, wortelkanaalbehandelingen, extracties, urgentiesupplementen en bewerkingen op prothesen (herstelling, toevoeging van een tand of vervangen van de basis).
  • Het remgeld is ongeveer anderhalf maal hoger voor radiografieën en verstrekkingen die als bijkomend honorarium aangerekend worden.
  • Het remgeld is 40,50 euro hoger voor uitneembare prothesen en orale implantaten.

Als je recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming verhoogt het remgeld maximaal met 2 euro.

Krijg nog meer terugbetaald met Dentalia Up

Ben je aangesloten bij onze tandverzekering, dan krijg je bovenop de wettelijk terugbetaling nog bijkomende financiële ondersteuning. Dentalia Up betaalt tot 1.250 euro per persoon per jaar terug. Ook bij beugels en andere orthodontische behandelingen.

Meer over Dentalia Up

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze maatschappelijk werkers voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Vlaamse sociale bescherming

Elk jaar krijg je een uitnodiging om de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen. Zo help je een zorgbudget te voorzien voor ouderen of mensen die extra zorg nodig hebben.