Blog

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Een glaasje cava tijdens de lunch, een paar pintjes op café of een glaasje wijn bij het avondeten. Het drinken van alcohol wordt over het algemeen gezien als iets gezelligs en is sociaal geaccepteerd. En juist om die reden valt een alcoholverslaving niet direct op. In België kampt echter 1 op de 10 personen met een alcoholprobleem.

Wat is een alcoholverslaving?

Het VAD raadt over het algemeen aan om niet meer dan 10 standaardglazen alcohol per week te drinken en de consumptie daarvan over verschillende dagen te verspreiden.

Voor de definitie van een alcoholverslaving is het aantal glazen alcohol dat iemand wekelijks drinkt eigenlijk niet eens echt van belang.

We spreken van een alcoholverslaving zodra iemand geestelijk en/of lichamelijk afhankelijk is van alcohol. Een alcoholist drinkt zoveel dat zijn gezondheid, werk en/of sociale leven er ernstig onder lijden.

Hoe herken je een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving is een ziekte waarbij iemand geen controle meer heeft over zijn alcoholgebruik.

Een alcoholist ervaart daardoor onthoudings- en tolerantieverschijnselen:

  • Onthoudingsverschijnselen: wanneer iemand die verslaafd is aan alcohol stopt met drinken ervaart hij onthoudingsverschijnselen zoals
    • misselijkheid
    • transpiratie
    • prikkelbaarheid
    • angst
    • slapeloosheid
    • trillen
       
  • Tolerantie houdt in dat iemand een steeds grotere hoeveelheid alcohol nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren.

Vicieuze cirkel

Een alcoholist komt zo al snel in de vicieuze cirkel van een verslaving terecht: hij drinkt om de ontwenningsverschijnselen tegen te gaan en ontwikkelt zo een steeds grotere tolerantie.

Door langdurig alcoholgebruik ontstaat afhankelijkheid; een alcoholist heeft voortdurend de drang om iets te drinken en uiteindelijk gaat de alcohol zijn leven domineren.

Door het drinken van alcohol verdwijnt bovendien het vermogen tot zelfkritiek. Hierdoor zullen mensen die verslaafd zijn aan alcohol zelf vaak ontkennen dat ze verslaafd zijn. Een alcoholverslaving is zo moeilijk te herkennen.

De gevolgen van een alcoholverslaving

Een alcoholverslaving heeft een grote impact op het leven van de verslaafde en op zijn omgeving. Het in stand houden (en het ontkennen) van de verslaving vraagt veel tijd, waardoor werk, familie en vrienden naar de achtergrond verdwijnen.

Daarnaast richt langdurig alcoholgebruik schade aan aan organen zoals de alvleesklier en de lever. Pancreatitis, levercirrose, hepatitis B, leverkanker, hartritmestoornissen, een hart- of herseninfarct, dementie of de ziekte van Korsakov kunnen daar het gevolg van zijn. Zo kan iemand die verslaafd is aan alcohol zich letterlijk dood drinken.

Wat te doen bij een alcoholverslaving?

Sommige mensen slagen erin om zelf hun alcoholprobleem op te lossen. Het is inmiddels echter bewezen dat voor veel alcoholverslaafden professionele hulp de grootste kans op succes biedt.

Denk maar aan:

Denk je dat je zelf een alcoholverslaving hebt of herken je de signalen van een alcoholverslaving bij iemand uit je omgeving? Dan is hulp vragen van een professional een van de beste dingen die je kan doen. 

Meer over alcohol

Alles over alcohol

Kom meer te weten over de gevolgen van alcohol en hoe je succesvol kan stoppen met drinken.

Lees meer

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

9 hardnekkige fabels over alcohol

Heb je moeite om feiten van fabels te onderscheiden als het gaat over alcohol? Je bent niet alleen. Er bestaan heel wat misvattingen rond alcohol. We overlopen de meest voorkomende.

Blog

Maand zonder alcohol: de voordelen

Tournée Minérale: klinkt je dat bekend in de oren? Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn heeft als doel om in februari één maand zonder alcohol door het leven te gaan. En dat heeft heel wat meer voordelen dan je zou denken.

Blog

Maand zonder alcohol: 5 tips om vol te houden

Een maand zonder alcohol? Klinkt makkelijker dan het is. Daarom delen we 5 tips om het vol te houden.

Blog

Rokende mama of papa: kinderen de dupe

In Vlaanderen zitten 68.000 kinderen elke dag thuis in de sigarettenrook. De meeste ouders weten dat het ongezond is voor hun kinderen. Maar hoe schadelijk het precies is, weten ze vaak niet. Bovendien bestaan er heel wat misverstanden over roken in huis.