Blog

Goede voornemens, ook voor je gezondheid

Hoe vroeger een ziekte opgespoord en behandeld wordt, hoe makkelijker ze kan verholpen worden. Stel preventieve onderzoeken niet uit, maar plan ze vooruit in je agenda.

8 preventieve onderzoeken die lonen

Hier volgen 8 goede voornemens die je jaarlijks gemakkelijk kunt waarmaken!

1. Ik laat een check-up uitvoeren bij mijn behandelende arts

Over het algemeen is het een goed idee om jaarlijks op controle te gaan bij je behandelende arts of je huisarts. Hij zal dan de volgende dingen controleren:

  • je bloeddruk
  • je gewicht
  • je vaccinaties
  • je cholesterol en glycemiewaarden aan de hand van een bloedtest
  • eventueel de werking van je nieren aan de hand van een urinestaal

Het is je huisarts die je zal zeggen welke onderzoeken je op jouw leeftijd moet laten uitvoeren en wat de risicofactoren zijn. Bepaalde testen, zoals de opsporing van darmkanker of osteoporose, moeten ook niet elk jaar uitgevoerd worden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt bij vrouwen aangeraden om elke twee jaar een mammografie te laten uitvoeren en bij mannen om hun prostaat te laten onderzoeken.

2. Ik neem deel aan de bevolkingsonderzoeken

Kreeg je een uitnodiging in de bus voor een bevolkingsonderzoeken van de Vlaamse Overheid? Doe dan zeker mee!

  • Bevolkingsonderzoek Borstkanker: voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar.
  • Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker: voor vrouwen van 25 tot en met 64 jaar.
  • Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker: voor mensen van 55 tot en met 74 jaar.

3. Ik plan mijn gezondheidsonderzoeken

Neem je agenda bij de hand en organiseer de verschillende opsporingen en raadplegingen zoals je dat zelf het gemakkelijkst vindt: in enkele weken tijd om er snel vanaf te zijn of verspreid over enkele maanden tijd. Zolang uitstel maar geen afstel is en je je gezondheid niet in gevaar brengt!

4. Ik ga jaarlijks naar de tandarts

Om je tanden zo lang mogelijk gezond te houden is het belangrijk om elk jaar naar de tandarts te gaan. Tandsteenverwijdering moet sowieso gebeuren, want in tandplak zitten bacteriën die gaatjes veroorzaken en je tandvlees beschadigen. Je tandarts controleert ook je tandvlees op ontstekingen, die het behoud van je tanden in gevaar zou kunnen brengen.

5. Ik ga elk jaar naar de dermatoloog

Moedervlekjes of andere vlekjes die van vorm of van kleur veranderen, kunnen wijzen op huidkanker. Voor een vroegtijdige opsporing en een efficiënte behandeling, laat je best je huid één keer per jaar onderzoeken door een dermatoloog. Je kunt bij hem ook terecht met al je vragen over pukkels of rode plekken of problemen met je nagels of haar.

6. Ik laat mijn ogen testen bij de oogarts

Vanaf 55 jaar laat je best elk jaar je ogen controleren bij een oogarts, o.a. voor de opsporing van maculadegeneratie door ouderdom, glaucoom of andere oogaandoeningen. Je ogen zijn een kostbaar bezit, vergeet dat niet!

7. Bij de minste twijfel, laat ik mijn gehoor testen

Als we minder goed beginnen horen, dan is onze eerste reflex om aan de mensen te vragen om luider te praten of de televisie luider te zetten. Door hun gehoorproblemen niet op te lossen, raken sommige personen af gesloten van de maatschappij. Er bestaan nochtans hoorapparaten die goed werken, zeker als je er op tijd bij bent. Bij de minste twijfel, laat je gehoor controleren bij een otorhinolaryngologist of je behandelende arts.

8. Ik doe aan sport, ja… maar ik ga eerst langs bij de cardioloog

Wil je na je 40ste (opnieuw) gaan sporten, laat dan eerst een inspanningselektrocardiogram (ECG) maken. Een handige voorzorgsmaatregel waarmee de werking van je hart gecontroleerd wordt en de sterkte ervan bij een inspanning. Het onderzoek gebeurt bij een cardioloog. Dankzij de Beweegbonus zorgt Helan voor een terugbetaling ervan.

Terugbetaling preventieve onderzoeken

Plan je preventieve onderzoeken dit jaar, weet dan dat Helan een terugbetaling biedt. Bekijk de voorwaarden in detail en of jouw onderzoek in aanmerking komt.

Alles wat je moet weten over gezond bewegen

Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.

Gezonder leven dankzij voldoende beweging?

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Preventief onderzoek naar kanker: wat moet je weten?

Volgens de Stichting tegen Kanker is ongeveer 1 op de 3 gevallen van kanker te voorkomen door een gezonde levensstijl. Door onder andere voldoende te bewegen, niet te roken, gezond te eten en voorzichtig te zijn in de zon kun je de kans verkleinen dat je kanker krijgt.

Blog

Spoor borstkanker tijdig op door zelfonderzoek en het bevolkingsonderzoek voor borstkanker

De Vlaamse overheid organiseert en financiert drie bevolkingsonderzoeken. Een daarvan is het preventief onderzoek borstkanker. Voor dit type kanker is wetenschappelijk bewezen dat vroegtijdige opsporing bij bepaalde bevolkingsgroepen de kans op genezing aanzienlijk vergroot. Draag zorg voor jezelf en doe af en toe een zelfonderzoek.

Blog

Alles wat je moet weten over tekenbeten

Ze houden zich schuil in het hoge gras of struikgewas én lusten wel een druppeltje bloed: teken! In deze blogpost vertellen we je meer over deze spinachtige ‘beestjes’. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?

Blog

Doe de test: heb jij gehoorschade?

Beter voorkomen dan genezen, ook op gehoorschade is het van toepassing. Online kun je testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren. De tests zijn niet sluitend, dus heb je een vermoeden van gehoorschade, ga dan zeker langs bij de dokter.