Blog

Lekker veggie

Vegetarisme een trend? Helemaal niet! Het is van alle tijden. Kijk maar naar Paul McCartney, Charles Darwin, Bob Dylan en Albert Einstein, zij kozen allemaal voor een vegetarisch leven. In wat volgt lees je meer over vegetarisch zijn of worden.

Donderdag veggiedag

Eén keer per week een vleesloze dag inlassen is gezond en zeker haalbaar. Zo verminder je de inname van dierlijke vetten en cholesterol. Bovendien barsten groenten en fruit van de vitamines, mineralen en vezels. Deze semi-vegetarische levensstijl wordt ook wel flexitarisme genoemd.

Leven als flexitariër

Als flexitariër draag je zorg voor je gezondheid: 

  • Minder vetinname 
  • Meer vezels
  • Meer antioxidanten 
  • Meer groenten en fruit

Bovendien draag je als flexitariër mee zorg voor het milieu. Veeteelt is namelijk verantwoordelijk voor heel wat negatieve gevolgen voor het milieu. Denk hierbij aan broeikasuitstoot, ontbossing, watervervuiling, verlies aan biodiversiteit, …  Download ook ons handig e-book over gezond eten.

Vleesvervangers

Geen vlees of vis eten betekent extra veel groenten en fruit, maar daar stopt het niet. Er zijn verschillende vleesvervangers op de markt, maar ze bevatten niet allemaal de onmisbare voedingsstoffen uit vlees en vis. In geschikte vleesvervangers zitten voldoende eiwitten, ijzer en vitamines B1 en B12. Tot die groep behoren:

  • Eieren
  • Soja(bonen)
  • Tofu
  • Tempeh
  • Seitan
  • Peulvruchten
  • Noten en zaden

Tekorten?

Een evenwichtige vegetarische maaltijd bevat alle noodzakelijke voedingselementen, dus ook eiwitten, ijzer, calcium, zink en vitamines. Het belangrijkste is dat je gevarieerd eet. Wie veel afwisseling op zijn bord brengt, krijgt sowieso voldoende vitamines en mineralen binnen. Varieer niet enkel in groenten en fruit, maar ook in vleesvervangers.

Alles wat je moet weten over gezond eten

Ontdek tips om gezonder te eten in ons e-book.

Gezonder leven dankzij gezonde voeding?

Ontvang je e-book boordevol tips!

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Voeding

Verder lezen

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Blog

Boekweitpannenkoeken met verse aardbeien

Glutenvrije pannenkoeken met boekweitmeel van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Blog

Milieu-verantwoord eten met de voedingsdriehoek

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding. Het resultaat: een nieuwe voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek. In de voedingsdriehoek wordt ook de milieu-impact van voeding meegenomen. En wat blijkt? Wat goed is voor onze gezondheid, is vaak ook goed voor het milieu.

Blog

Voeding die je hongergevoel stimuleert

Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden ‘orexigeen’ of eetlustopwekkend genoemd. Wil je gezond eten of een beetje afvallen, dan eet je ze best met mate.