Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Heb je na de maaltijd geen gevoel van verzadiging, dan grijp je tussendoor sneller naar suikerrijke snacks. Kiezen voor de juiste koolhydraten helpt je hongergevoel beter onder controle te houden, en gaat een zogenaamde 'suikerverslaving' tegen.
Tijdens de vertering worden de koolhydraten uit je voedsel, met name de suikers, omgezet in glucose. Die glucose komt in het bloed terecht. De concentratie van glucose in het bloed wordt de bloedsuikerspiegel genoemd.
De bloedsuikerspiegel stijgt 1 tot 2 uur nadat je koolhydraten gegeten hebt, en keert gedurende de volgende 2 uur terug naar de uitgangswaarde dankzij de werking van het hormoon insuline, dat de bloedsuikerspiegel regelt. Download ook ons hadig e-book over gezonde voeding.
Suikers komen van nature snel in de bloedbaan terecht en doen je bloedsuikerspiegel snel stijgen, vooral wanneer het product dat de suikers bevat, vloeibaar is (frisdank bijvoorbeeld).
Een bloedsuikerpiek veroorzaakt een insulinepiek, die op zijn beurt de bloedsuikerspiegel brutaal doet dalen, soms met hypoglycemie tot gevolg. Dat verklaart waarom suikerrijke snacks je zo snel een energiek gevoel geven. Maar tegelijk waarom je hongergevoel na korte tijd weer even hevig terugkeert, soms met eetbuien tot gevolg. Het is de oorzaak van wat men in de volksmond soms 'suikerverslaving' noemt.
Omgekeerd zal voedsel met langzaam verteerbare koolhydraten je hongergevoel veel langer onderdrukken. Wil je je hongergevoel beter beheersen, bekijk dan je maaltijden kritisch in hun geheel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maaltijden met een totale lage glycemische index (die de bloedsuikerspiegel niet plots doen stijgen) de hongersignalen langdurig verminderen, en op die manier ook je energie-inname in de uren na de maaltijd beperken.
Ontdek tips om gezonder te eten in ons gratis e-book.
Verder lezen
Diabetes komt wereldwijd steeds vaker voor. Toch bestaan er over de ziekte heel wat misverstanden. We helpen er hier alvast een paar uit de wereld.
Een gezonde saus? Ontdek het recept voor ketchup met stevia van hotelschool Ter Groene Poorte. Lees hier meer over..
Een gezond dessert met romige kwark, krokante muesli en fris zomerfruit: om van te smullen! Ontdek hier het recept..
Dessert boordevol noten, met appel en een vleugje gember, van gezonde online bakkerij Madam Bakster. Ontdek hier het recept..